30 Μαΐ 2008

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ;;;

http://www.zougla.gr/news.php?id=1627

Εντυπωσιακά πράγματα συμβαίνουν με τα χρήματα των ελλήνων πολιτών που δόθηκαν σαν χορηγία για την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων.
Για άλλη μια φορά, οι ελληνικές αρχές ξεπερνούν κάθε σκληρότητα, αλλά και κάθε Δίκαιο.
Πριν μήνες είχαμε το θάνατο ενός μικρού παιδιού, επειδή η Τράπεζα αρνούνταν να δώσει τα χρήματα στον πατέρα για να νοσηλευτεί στο εξωτερικό το παιδί του. Χρήματα τα οποία είχαν δοθεί από τους Έλληνες πολίτες, αλλά η Τράπεζα δεν δέχτηκε να τα δώσει χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια.

Σήμερα 10 μήνες μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού, τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο ταμείο αρωγής πυρόπληκτων από εισφορές ιδιωτών, εταιρειών και φορέων έχουν ξεπεράσει τα 195 εκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά έχουν διατεθεί μόλις 23,5 εκατομμύρια περίπου.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα από τους πολίτες δόθηκαν για την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων. 10 μήνες μετά έχει διατεθεί το 8.5% περίπου. Άμεση ανακούφιση για τους πληγέντες 10 μήνες μετά;

Επίσης παρόλο ότι κατατέθηκαν ερωτήσεις ακόμη και στην Βουλή σχετικά με το που βρίσκονται τα χρήματα το ταμείο επέλεξε αντί να παρουσιάσει αντίγραφα των λογαριασμών από την τράπεζα της Ελλάδας, να αναρτά πίνακες και ενημερωτικά σημειώματα. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά σε ποιους λογαριασμούς ή κωδικούς κατατέθηκαν τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για έργα. Πόσο πιο απλό είναι να δημοσιοποιηθούν τα αντίγραφα των λογαριασμών και των κωδικών ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά;
Επίσης πιο είναι το σκεπτικό της χρηματοδότησης με 2,76 εκατομμύρια ευρώ για αντιδιαβρωτικά στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και με 4,45 εκατομμύρια ευρώ την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για αντιδιαβρωτικά έργα στο νομό Ηλείας από δασικούς συνεταιρισμούς;

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνάμε ότι τα χρήματα κατατέθηκαν από όλους τους ανθρώπους για την άμεση ανακούφιση των ίδιων των πληγέντων, ούτε για αντιδιαβρωτικά έργα, ούτε για τον Κρόνιο Λόφο.
Το κορυφαίο όλων όμως συνέβη στην ανοικτή σύσκεψη του παρατηρητηρίου αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών που οργανώθηκε σε αίθουσα του ΤΕΕ, την Τετάρτη 28-5. Ο κύριος Χαράλαμπος Μπούρας μέλος του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ταμείο Αρωγής Πυρόπληκτων) με πρόεδρο τον κύριο Μολυβιάτη, έκανε την εξής πρόταση:
Να κρατήσει το ταμείο μερικά χρήματα από της εισφορές για μελλοντικές καταστροφές!!!
Τα χρήματα τα οποία εθελοντικά έδωσε ο κάθε Έλληνας πολίτης αλλά και ο κάθε μετανάστης, το κάθε παιδί και ο κάθε γέροντας από το υστέρημά του, για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, προτείνεται να κρατηθούν για άλλους σκοπούς. Βέβαια έτσι κι αλλιώς κάποια από τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για έργα άλλου είδους (Αρχαία Ολυμπία) και όχι άμεσα για τους ίδιους τους πυρόπληκτους.

10 μήνες μετά κάποιοι επιλέγουν και προτείνουν να αξιοποιήσουν χρήματα που δόθηκαν με διάθεση από τους πολίτες για άλλους σκοπούς από το λόγο που δόθηκαν.
Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια δια παντός:
Τα χρήματα δόθηκαν εθελοντικά για την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων, ήδη 10 μήνες μετά δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους, και ο προορισμός τους ήταν η κατασκευή σπιτιών, βοηθητικών οικημάτων, αγορά οικοσκευής, αγορά μηχανημάτων.

Δεν ήταν να κρατήσουν κάποιοι τα χρήματα για μελλοντικές καταστροφές.
Για αυτό λοιπόν δώστε γρήγορα τα χρήματα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και αφήστε γραφειοκρατικές δικαιολογίες,
μηχανορραφίες αργοποριών και προσπάθεια χρησιμοποίησης των χρημάτων για άλλους σκοπούς.

Η φωτογραφία είναι από τη Σμέρνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: