18 Μαΐ 2008

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΙΟΙ. ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ...


ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η διημερίδα ήταν γεμάτη εκπλήξεις, κυρίως για εμάς που δεν έχουμε την επιστημονική γνώση.
Τα αποτελέσματα κατά τη γνώμη μας κινούνται σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι τι γίνεται για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και τι γίνεται στον τομέα της πρόληψης.
Εδώ τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα στις πυρόπληκτες περιοχές παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες.
Στον τομέα της πρόληψης επίσης χάος.
Οι Νομαρχίες καταγγέλλουν το κράτος, το κράτος καταγγέλει τους Δήμους, οι Δήμοι καταγγέλουν την περιφέρεια ότι δεν έχουν λεφτά και αρμοδιότητες. Παράλληλα άνθρωποι και φυσικό περιβάλλον ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ κατά κόρον.
Στο σημείο των καταλογισμό ευθυνών καταλήξανε όλοι ότι δεν έχει κανείς ευθύνη είναι αρμοδιότητας άλλων!!!
Περιττό να πούμε ότι για άλλη μια φορά κανείς δε ζήτησε συγνώμη για τα 2.5 εκατομμύρια στρέμματα, το 40.000 ζώα και τις 80 ψυχές που κάηκαν!!!
Φωτεινή εξαίρεση η Δήμαρχος Μελιγαλά η οποία όχι μόνο έσωσε την περιοχή της αλλά μίλησε και για σημαντικά λάθη που έκανε!!!
Όπως είπε και κάποιος ομιλητής: είναι λογικό να έκανε λάθη αφού έκανε και δουλειά, οι υπόλοιποι δεν έκαναν λάθη γιατί δεν έκαναν τίποτα!!! Όλοι οι υπόλοιποι να φύγει η ευθύνη από πάνω τους.
Να τους χαιρόμαστε!!!
Το δεύτερο και ίσως ακόμη πιο σημαντικό ήταν οι παρουσιάσεις των επιστημόνων.
Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι οι έλληνες επιστήμονες έχουν και τη γνώση, και την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία.
Έχουν δημιουργήσει τα κατάλληλα λογισμικά και έχουν δημιουργήσει εκπληκτικά συστήματα πρόληψης πυρκαγιών αλλά και διαχείρισης κρίσεων και πυρκαγιών.
Επίσης αυτά τα συστήματα έχουν λειτουργήσει και σε πρακτικό στάδιο και έχουν φέρει αποτελέσματα.
Συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πολύ εύκολο να στηθούν τα ανάλογα συστήματα σε όλη τη χώρα και να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών σε περιβάλλον και ανθρώπινο δυναμικό.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά καταλάβαμε ότι το ελληνικό κράτος αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολιτική προστασία, πυροσβεστική και δασική υπηρεσία), νομαρχίες και δήμοι, δεν έχουν καμιά διάθεση να χαλάσουν τον ύπνο του δικαίου που κοιμούνται.
Παρ’ όλο τις παρουσιάσεις που τους έχουν κάνει οι επιστήμονες όλοι οι αρμόδιοι κωφεύουν…
Όσο για το πώς αξιοποιεί η Πυροσβεστική τις νέες τεχνολογίες και αξιοποιεί τις επιστημονικές προτάσεις, ένας εκ των ομιλητών παρατήρησε πολύ εύστοχα: «η πυροσβεστική χρησιμοποιεί την τεχνολογία της μάνικας»!!!
Τρία σημεία αξιοσημείωτα:
1. Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Πέρα από το δημοσιογραφικό, το προσωπικό ενδιαφέρον ήταν εκπληκτικό!!!
2.Κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων των μελετών και των συστημάτων πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών, καθώς και της έκθεσης αποκατάστασης πυροπλήκτων, ΚΑΝΕΝΑΣ εκ των εκπροσώπων των τοπικών και νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων δεν έμεινε να παρακολουθήσει!!!
3. Εάν οι Έλληνες πολίτες μάθουν τι συστήματα υπάρχουν, πόσο εύκολα είναι στη λειτουργία τους, και πόσο ανάλγητοι αλλά και πόσο ανόητοι ίσως κάποιες φορές είναι οι αρμόδιοι, θα πρέπει να ξεσηκωθούν και να φτάσουν σε ακραίες μορφές αντίδρασης καθώς θα καταλάβουν πόσο άδικα καταστρέφεται – καίγεται η ελληνική αγροτική παραγωγή, τα δάση τα οικήματα, τα ζώα και οι άνθρωποι!!!
Αιδώς Αργίοι. Αιδώς αχρείοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: