29 Μαΐ 2010

"Αρχισαν τα όργανα" για τον Αστακό

Του Χάρη Φλουδόπουλου Capital.gr
Η Ελλάδα δεν άλλαξε μέσα σε μία μέρα και αυτό καθίσταται προφανές στην περίφημη επένδυση των πετροδολαρίων του Κατάρ στον Αστακό. Δηλαδή ενώ η άδεια παραγωγής για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το έργο έχει ακόμη πολύ δρόμο καθώς θα πρέπει να χορηγηθούν μια σειρά από άδειες και εγκρίσεις ώστε να εκδοθούν οι περιβαλλοντικές άδειες και να προχωρήσει το έργο σε φάση υλοποίησης.

Ήδη όμως οι πρώτες ενστάσεις και αντιδράσεις κάνουν την εμφάνισή τους στον ορίζοντα, δημιουργώντας «σύννεφα» στο μέχρι τώρα ανέφελο ουρανό του Αστακού. Το χορό
Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο
των αντιδράσεων σέρνει πρώτη η Greenpeace που κάνει λόγο για δύο μέτρα και σταθμά στην ενεργειακή πολιτική: γραφειοκρατία για τις ΑΠΕ και διαδικασίες εξπρές για ρυπογόνες μονάδες. Η Greepeace αναφέρεται σε απόφαση της κυβέρνησης που τινάζει στον αέρα τον ανερμάτιστο, ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, «επιτρέποντας τη δημιουργία μιας γιγαντιαίας ρυπογόνου μονάδας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας»... (Διαβάστε περισσότερα)
Η περιβαλλοντική οργάνωση προσθέτει ότι υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι για την περιοχή (αφού η εγκατάσταση υπάγεται στην Οδηγία ‘Σεβέζο’ για τις επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις), και τονίζει ότι η συγκεκριμένη μονάδα, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμένεται να εκλύει περί τα 3,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να μην εγκρίνει την κατασκευή του έργου ζητεί από την τοπική κοινωνία να αντισταθεί στην επένδυση που στο όνομα της “ανάπτυξης” απειλεί κυριολεκτικά να τινάξει την περιοχή στον αέρα και δημιουργεί μία κερκόπορτα, μέσα από την οποία θα ελλοχεύει για πάντα ο κίνδυνος πιο επικίνδυνων και καταστροφικών επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή και ο σύνδεσμος εταιρειών φωτοβολταϊκών επίσης διαμαρτύρεται καθώς όπως επισημαίνει ενώ σήμερα απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αδειοδοτηθεί ένα μικρό έργο φωτοβολταϊκών, η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασίες εξπρές για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. «Μέσα σε ένα μόλις μήνα, η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με υγραέριο ισχύος 1.010 MW, όταν έργα φωτοβολταϊκών των λίγων κιλοβάτ βασανίζονται για μήνες για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις. Οι προτεραιότητες είναι προφανείς» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΦ.

Τώρα ποια είναι η θέση του ΥΠΕΚΑ. Η υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, χθες έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να μελετήσει την επικινδυνότητα του έργου. Γνωρίζει ότι οι εγκαταστάσεις LPG ενέχουν επικινδυνότητα, ωστόσο η ασφάλειά τους εξαρτάται από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Εάν δηλαδή οι Καταριανοί επιλέξουν την κατάλληλη υποδομή ασφάλειας τότε δε θα υπάρξει πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: