25 Μαΐ 2010

Αποζημειώσεις σε συγγενείς θυμάτων της «Ρικομέξ»

Δεκτές έκανε τις αιτήσεις συγγενών θυμάτων της «Ρικομέξ», που κατέρρευσε από τον μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 39 άνθρωποι, το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποχρεώνοντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής να τους καταβάλει χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης που υπέστησαν. Το ΣτΕ αναγνώρισε οτι η Νομαρχία Α. Αττικής είχε σοβαρές ευθύνες αφού κατά το κατασκευαστικό στάδιο του εν λόγω εργοστασίου δεν πραγματοποίησαν οι υπάλληλοί της τους απαιτούμενους ελέγχους ή έκαναν πλημμελείς ελέγχους.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της αρμοδίας επιτροπής που συστάθηκε κατόπιν αποφάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαπιστώθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι πολεοδομικοί κανόνες. Παράλληλα διαπιστώθηκαν και άλλες παρατυπίες, όπως είναι ότι το κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών το εμβαδόν οικόπεδου παρουσιάστηκε τριπλάσιο του πραγματικού, όπως επίσης, ότι ενώ προβλεπόντουσαν 32 υποστυλώματα βρέθηκαν 24.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται τουλάχιστον μια φορά κατά το στάδιο κατασκευής και αποπεράτωσης οικοδομής να διενεργούν αυτοψία, να επισημαίνουν οποιεσδήποτε παραλείψεις και σφάλματα και να διατάσσουν την λήψη των καταλλήλων μέτρων προς επανόρθωσή τους.

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό της Νομαρχίας ότι στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται αποκλειστική ευθύνη του ιδιώτη μελετητή της «Ρικομέξ».
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=165616

4 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

11 χρονια τους πηρε να το αποφασισουν;;; Σα δε ντρεπομαστε! Παλι!

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Και πάλι καλά να λες που η απόφαση είναι υπέρ των θυμάτων...

Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε-γέλασε...

Τις καλημέρες μας.

Ανώνυμος είπε...

Την νομαρχια την διοικουν ανθρωποι . Απ'αυτους κανεις δεν ειναι υπευθυνος που δεν ελεγχθηκε η ricomex? η καποιος λαδώθηκε να μην ελέγξει?
Τελος παντων η νομαρχια δεν ειναι απροσωπη καποιος ανυθυνουπευθυνος ευθυνεται.

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο. Πολύ σωστό το σχόλιο σας.

Προσυπογράφουμε.

Είναι τα τραγελαφικά του νομικού πλαισίου που διέπει την κρατική διοίκηση.