10 Νοε 2008

Αναφορά στον Εισαγγελέα υποβάλλουν μέλη του ΝΕΟΥ ΙΝ.ΚΑ. για την αφλατοξίνη στο γάλα

Γιάννης Μπακόπουλος

Αναφορά στον Εισαγγελέα υποβάλλουν μέλη του ΝΕΟΥ ΙΝ.ΚΑ. για την αφλατοξίνη στο γάλα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «TO ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στις 13 Ιουλίου 2008, έβαλε φωτιά σε μια διαμάχη που περιφέρεται από τότε σαν κωμικοτραγικό φάντασμα στο περιθώριο των μέσων ενημέρωσης και κυριαρχεί πλέον στο χώρο των blogs.
(ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΦΑΓΕ! « NEO INKA - ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ...).

Η εξέλιξη της υπόθεσης είναι το λιγότερο περίεργη. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα το αποδείξει.

Η ανακοίνωση της εφημερίδας μιλάει για ανίχνευση αφλατοξίνης στο γάλα δυο εταιριών. Της «ΦΑΓΕ» και της «Vivartia». Δίνει συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα όχι μόνο κρατικών υπηρεσιών, αλλά και εταιρικών στελεχών, που αναφέρονται στο δημοσίευμα να έχουν γνώση των μετρήσεων και να έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα.
Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα... (Διαβάστε περισσότερα)



Το δημοσίευμα μιλάει για μια «απόρρητη εισήγηση» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στα πλαίσια της έρευνας για το καρτέλ γάλακτος, δηλαδή το διαβόητο «σκάνδαλο των κουμπάρων». Ο αρμόδιος φορέας όμως είναι ο ΕΦΕΤ, ο οποίος «κάνει την πάπια» μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση. Δεν έχει βγάλει, μέχρι και σήμερα, την παραμικρή ανακοίνωση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τη έρευνα έκαναν «…τα κρατικά εργαστήρια του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος…». Όμως, ούτε ο ΕΛΟΓ ούτε το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αφυπνίζονται, να βγάλουν το παραμικρό.

Τα κόμματα, οι οικολογικές οργανώσεις, οι ίδιες οι ενδιαφερόμενες εταιρίες, κανείς δεν μιλάει.

Και χαρακτηριστικά, «TO ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» δεν βγάζει άχνα!
Την ίδια στιγμή, η υπόθεση της αφλατοξίνης στην Κύπρο ξεσηκώνει θύελλα. Ανακοινώσεις πέφτουν από όλες τις μεριές, ο κόσμος ξεσηκώνεται και γενικά καμιά σχέση με την άκρα του τάφου σιωπή που επικρατεί στο Ellada.

Τα περίεργα συνεχίζονται. Μετά την επίμονη αναφορά στα blogs, ξαφνικά το θέμα κουνιέται και παίρνει έκταση! Τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, βλέποντας την κατάσταση, είναι πολύ επιφυλακτικά απέναντι στην είδηση. Αλλά το ζήτημα έχει φτάσει σε μια κορύφωση. Η «Vivartia» αναγκάζεται να βγάλει ανακοίνωση. Η εφημερίδα «TO ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» δημοσιεύει την ανακοίνωση της «Vivartia» όπως έχει υποχρέωση. Το νέο περίεργο είναι ότι η εφημερίδα πουθενά σε ολόκληρο το τεύχος της δεν αναφέρει ότι πρόκειται για ανακοίνωση της εταιρίας. Άρα το δημοσιεύει σαν ανυπόγραφο άρθρο, δηλαδή σαν άποψη του εκδότη, διαψεύδοντας έτσι άμεσα το προηγούμενο δημοσίευμα!

Από προσωπική έρευνα με τις μικρές μου δυνατότητες, από όλους τους ενδιαφερόμενους, κατόρθωσα να βγάλω άκρη μόνο με τη «Vivartia». Παραθέτω τη σχετική αλληλογραφία:

On Fri, 10/31/08, Tsifourdari Panayiota wrote:

From: Tsifourdari Panayiota
Subject: RE:
To: yannisbakopoulos@yahoo.com
Date: Friday, October 31, 2008, 6:37 PM

Αγαπητέ κ. Μπακόπουλε,

Σε συνέχεια της επιστολής σας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που απευθυνθήκατε στην εταιρεία μας για να ζητήσετε διευκρινήσεις σχετικά με το τόσο ευαίσθητο θέμα της ασφάλειας των προϊόντων μας.

Θα θέλαμε λοιπόν αρχικά να σας διαβεβαιώσουμε με κάθε υπευθυνότητα ότι τα προϊόντα μας είναι απολύτως ασφαλή για τους καταναλωτές μας και τα παιδιά τους καθώς οι έλεγχοι που διεξάγονται από την εταιρεία μας είναι συνεχείς και λεπτομερείς.

Όσον αφορά στις ερωτήσεις που μας απευθύνετε στην επιστολή σας έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

1) Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κ. Μπακόπουλε, όπως ίσως και εσείς γνωρίζετε, έχει ως αντικείμενο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού και δεν είναι αρμόδια για τον καθορισμό των προδιαγραφών ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα. Αυτή είναι αρμοδιότητα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αναφορά στο δημοσίευμα μόνο άστοχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

2) Η εταιρεία μας προχώρησε σε ενημέρωση της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» και η εφημερίδα με τη σειρά της την Κυριακή, 26/10/08 δημοσίευσε σχετικό άρθρο που ουσιαστικά ανατρέπει ό,τι είχε γραφτεί στο παρελθόν.

Κ. Μπακόπουλε, όπως μπορείτε να δείτε και από την επίσημη θέση της εταιρείας μας (επισυναπτόμενο αρχείο) τα προϊόντα μας, που διατίθενται στους καταναλωτές μας καθημερινά, είναι απολύτως ασφαλή και ελεγμένα. Κανένα προϊόν δεν βγαίνει στην αγορά εάν δεν έχουμε διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση όλων των νομοθετημένων προδιαγραφών σε αυτό. Εάν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να διατηρείτε την οποιαδήποτε αμφιβολία, με μεγάλη μας χαρά θα σας δεχτούμε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας, όπου θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά όλη τη διαδικασία ελέγχου των προϊόντων μας πριν αυτά φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτα Τσιφουρντάρη
Διευθύντρια Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
VIVARTIA A.B.E.E.
Ζηρίδη 10
151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ
E-mail: giotsi@vivartia.com
Web: www.vivartia.com

From: yannis bakopoulos [mailto:yannisbakopoulos@yahoo.com]
Sent: Friday, October 31, 2008 5:16 AM
To: Tsifourdari Panayiota
Subject:

Προς την Διεύθυνση Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Vivartia.
Υπ’ όψιν κας Παναγιώτας Τσιφουρντάρη
Θέτω υπ’ όψιν σας το άρθρο της εφημερίδος: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής», της 13ης Ιουλίου 2008, το οποίον, επικαλούμενο «απόρρητη εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», αναφέρει την ύπαρξιν της καρκινογόνου ουσίας αφλατοξίνη Μ1 σε δείγματα φρέσκου γάλακτος.
Επειδή κατά τη γνώμη μου η ανακοίνωση του Γραφείου σας δεν αναφέρεται στα λεγόμενα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής και επομένως αφήνει ακάλυπτους τους καταναλωτές ως προς την προφύλαξή της υγείας τους, θα σας παρακαλούσα να απαντήσετε στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:
1. Έχετε οποιαδήποτε πληροφορία ή άποψη για την ύπαρξη και το περιεχόμενο της «απόρρητης» εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που επικαλείται το δημοσίευμα, ή οποιουδήποτε άλλου σχετικού οργάνου αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας;
2. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το δημοσίευμα δεν περιέχει αληθινά στοιχεία, τι νομικές ενέργειες έχετε κάνει για την αποκατάσταση της αλήθειας και του κύρους της εταιρίας σας;
Θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαι ένας ανεξάρτητος παρατηρητής που το μόνο κίνητρό μου είναι η προστασία μικρών παιδιών από μια επικίνδυνη ουσία και η απαλλαγή όλων μας από την αγωνία και τις δυσκολίες που προκαλεί η έλλειψη σωστής πληροφόρησης και η συνεπαγόμενη ανασφάλεια. Για αυτούς και μόνο τους λόγους πιστεύω ότι η άμεση και ακριβής πληροφόρηση πάνω στα ερωτήματα που υποβάλλω θα απαλλάξει όλους τους γονείς μικρών παιδιών από τη βασανιστική αγωνία τους και θα αναδείξει την υπευθυνότητα της εταιρίας σας απέναντι στους καταναλωτές των προϊόντων σας.
Ευχαριστώ προκαταβολικά

Γιάννης Μπακόπουλος

Επιστημονικός Συνεργάτης
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”
http://cag.dat.demokritos.gr/
yannisbakopoulos@yahoo.com
210 6549935
6944820323

Προσωπικά, δεν βγάζω άκρη για την υπόθεση. Με την έννοια αυτή, βρίσκω απόλυτα ουσιαστική και αν θέλετε, λυτρωτική της αγωνίας των καταναλωτών, τη σχετική αναφορά των μελών του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ ώστε η δικαιοσύνη να ασχοληθεί με την υπόθεση, όπως έπρεπε να έχει κάνει από την αρχή.

Παραθέτω το γράμμα μου στο ΝΕΟ ΙΝΚΑ, που μου έκανε την τιμή να ζητήσει τη συνεργασία μου στον αγώνα του. Τα μέλη της πρωτοβουλίας επιστημόνων, παράλληλα με τον αγώνα τους για τις δασικές πυρκαγιές, θα βοηθήσουν όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος, από όπου κι αν προέρχονται, αρκεί να είναι ειλικρινείς και σωστές.


Προς το ΝΕΟ ΙΝΚΑ

Αγαπητοί φίλοι

Συμμετέχω στην Πρωτοβουλία Επιστημόνων για τις Δασικές Πυρκαγιές, μια άτυπη συνεργασία επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενδιαφερόμαστε για τη μελέτη διάφορων γεγονότων επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας για την υπόθεση της αφλατοξίνης στο γάλα, απευθυνθήκαμε τόσο στη Vivartia όσο και στον ΕΦΕΤ αναζητώντας κάποιες πιο συγκεκριμένες απαντήσεις. Τα σχετικά μηνύματα και η απάντηση της Vivartia θα τα βρείτε συνημμένα σε αυτό το μήνυμα. Ο ΕΦΕΤ δεν μου απάντησε ακόμα. Δεν βλέπω να έχει απαντήσει και σε κανέναν άλλον.
Πιστεύω ότι η υπόθεση είναι μάλλον περίεργη. Μου κάνανε εντύπωση τα παρακάτω.

Κανείς, ούτε το ΠΑΡΟΝ, ούτε οι θιγόμενες εταιρίες αλλά ούτε και κάποια αρμόδια κρατική υπηρεσία ή ανεξάρτητη αρχή ασχολήθηκαν με το θέμα μετά τις 13/7/2008. Ξαναρχίζουν όλοι να ασχολούνται με ένταση τον Οκτώβριο, όταν αρχίζουν να πιέζονται από τα blogs.

Το δημοσίευμα στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής είναι αυτολεξεί αναδημοσίευση της ανακοίνωσης της Vivartia και είναι υποχρέωση της εφημερίδας να το βάλει.. Με αυτό το νόημα, δεν σημαίνει καθόλου ότι αναιρεί το προηγούμενο δημοσίευμα. Όμως η εμφάνιση του κομματιού και η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην απάντηση δίνουν την εντύπωση - σκόπιμα; - σε κάποιον που το διαβάζει πρόχειρα ότι δεν είναι απάντηση της εταιρίας, αλλά κάποιο νέο ρεπορτάζ. Τι σημαίνει αυτό; Δεν ξέρω.

Δεν έχει βγάλει την παραμικρή ανακοίνωση, από όσο ξέρω, ο περίφημος ΕΛΟΓ (σήμερα πια ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος αναφέρεται στο δημοσίευμα της 13ης/7/2008 ως ο φορέας που ενέργησε τον έλεγχο στα δείγματα. Είναι χαρακτηριστική η τρίπλα που πάει να μου παίξει η εταιρία με την απάντησή της, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «άστοχο» (γενικά κι αόριστα).

Επειδή πιστεύω ότι και στο θέμα αυτό έχετε επιδείξει την ευαισθησία σας και επειδή σκοπεύω να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου γύρω από το θέμα, θα σας παρακαλούσα να μπείτε στον κόπο να με ενημερώσετε σχετικά:
Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες από κάποια κρατική ενημέρωση ή δικαστική αρχή.
Για τυχόν δικές σας ενέργειες, πχ κάποια αναφορά στον Εισαγγελέα Ακροάσεων, τυχόν εισαγγελικές παραγγελίες προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές σχετικά με την περίφημη «απόρρητη» εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εφ’ όσον το κείμενο της Επιτροπής Ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται απόρρητο, καμία αρχή δεν θα το δημοσιοποιήσει χωρίς εισαγγελική παραγγελία), κλπ.
Τυχόν δικές σας σκέψεις ή σχόλια.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Φιλικά

Γιάννης Μπακόπουλος
Επιστημονικός συνεργάτης
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
http://cag.dat.demokritos.gr/
yannisbakopoulos@yahoo.com
210 6549935
6944820323


Σαν συμπέρασμα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ανησυχίας από το καταναλωτικό κοινό. Ούτε χρειάζεται να φυλαγόμαστε από τα προϊόντα της Vivartia, της ΦΑΓΕ ή κάποιας άλλης εταιρίας. Είναι σαφές όμως ότι η διαμάχη των απανταχού «κουμπάρων» έχει καταλήξει να παίζουν όλοι θρασύτατα επικοινωνιακό ταμπούρλο στην πλάτη μας. Και το ανεπίτρεπτο, να στήνουν χορό στην πλάτη των παιδιών μας.
Έκανα ότι μπορούσα μόνος μου για να φτάσω στην αλήθεια, χωρίς άσκοπους πανικούς και χωρίς βιαστικές καταγγελίες. Από δω και πέρα όμως όπως θάλεγε και ο Τζιμάκος, σύντροφοι καταναλωτές, η μπάλα σε σας. Οι επιλογές σας είναι δύο:
Μπορείτε να αποταθείτε στη δικαιοσύνη, είτε υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ είτε ψάχνοντας την αλήθεια για την περίφημη «απόρρητη εισήγηση» του αρχικού δημοσιεύματος (αν η εισήγηση είναι πράγματι απόρρητη, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να πάρουν εισαγγελική παραγγελία), ή να ζητήσετε να ασχοληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή οι διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις
Αλλιώς, καλοί μου συμπολίτες, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ και να πίνετε ήσυχοι το γαλατάκι σας… με την ελπίδα να είναι γάλα.

Γιάννης Μπακόπουλος
Επιστημονικός Συνεργάτης
Τμήμα Ανάπτυξης Ερευνητικών Προγραμμάτων
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”
http://cag.dat.demokritos.gr/
yannisbakopoulos@yahoo.com
210 6549935
6944820323

πηγή: http://www.zougla.gr/news.php?id=12396

3 σχόλια:

Νίκος Διονυσόπουλος είπε...

Αγαπητέ blogger,

η Vivartia παρέχει όλες τις σχετικές με το θέμα πληροφορίες σε ένα social media release στο URL

http://www.oursocialmedia.com/greece/vivartia/%ce%b8%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b8/

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είπε...

Κύριε Διονυσόπουλε,
το εν λόγω άρθρο είναι πλήρη αντιγραφή, οπως φαίνεται εάν το διαβάσετε, με αναφορά στην πηγή και με ενσωματωμένη και την δική σας απάντηση ως εταιρεία.
Είναι σημαντικό όταν αφήνουμε ένα σχόλιο να έχουμε διαβάσει πρώτα όλο το άρθρο...
Επίσης θα μπορούσατε να διαβάσετε ότι δεν απευθύνεστε σε κάποιον blogger αλλά σε μια εθελοντική ομάδα...
Μπαίνοντας στο link που παραθέτετε διαβάσαμε για το ότι η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνά το θέμα μετά από εισαγγελική παρέμβαση...
Κύριε Διονυσόπουλε, δεν φοβόμαστε, δεν τρέμουμε και πολύ περισσότερο δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν.
Α... και δεν δεχόμαστε ούτε απειλές.
Απεναντίας προσβαλλόμαστε και ενοχλούμαστε από την έπαρσή σας και την αφ' υψηλού αντιμετώπισή μας, χρησιμοποιώντας ενικό πρόσωπο, αλλά και με την συγκεκαλλυμένη απειλή της Δαμόκλειου σπάθης της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Απειλές και εκφοβισμούς εκεί που μπορείτε...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είπε...

Σας στείλαμε και e-mail και περιμένουμε άμεσα απάντηση καθώς απαιτούμε εξηγήσεις.