19 Οκτ 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Επειδή για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε υπουργείο περιβάλλοντος, δημοσιεύουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού περιβάλλοντος, όχι για να τη διαφημίσουμε, αλλά:

1ον. Για να γνωστοποιήσουμε τις διαθέσεις της.
2ον. Για να έχουμε τη δυνατότητα της σύγκρισης μεταξύ σημερινών λόγων και πιθανόν μελλοντικών έργων.
3ον. Για να μπορούμε να κρίνουμε, να κατακρίνουμε, να συμφωνούμε και να διαφωνούμε χωρίς αγκυλώσεις.
4ον. Παρόλο που δεν βάζουμε δηλώσεις και ομιλίες πολιτικών, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, θεωρούμε ότι πρέπει η συγκερκιμένη ομιλία να δημοσιευτεί για να έχουν γνώση οι φύλακες!!! όπως λεέι και η παροιμία...

Άλλωστε όπως έχουμε ξαναπεί, όλα εδώ κρίνονται. Καλό είναι να κάνουμε και μία συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων... (Πατήστε Διαβάστε περισσότερα)

Η πηγή της ομιλίας είναι: http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/20835.html.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα στο βήμα αυτό ως εξωκοινοβουλευτική Υπουργός στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ένα Υπουργείο που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

Πράσινη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα που θα δημιουργήσει τεχνογνωσία στο εσωτερικό, νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα.

Πράσινη ανάπτυξη είναι η προστασία του πάρκου της Ζακύνθου από την αυθαίρετη δόμηση όχι μόνο για την προστασία της χελώνας αλλά και της Ζακύνθου ως πρότυπο τουριστικό προορισμό, διασφαλίζοντας υψηλό εισόδημα για τους κατοίκους της.

Πράσινη ανάπτυξη είναι και η πεζοδρόμηση ενός μικρού δρόμου που μεγαλώνει το δημόσιο χώρο.
Υπάρχουν ακόμη πολλα μικρά και μεγάλα παραδείγματα.

Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θέμα κυβέρνησης ή Βουλής.

Είναι θέμα όλων μας, είναι θέμα της κοινωνίας.
Απαιτείται μια νέα, πλατιά συμμαχία των πολιτών .
Μια συμμαχία που υπερβαίνει τις στενές κομματικές γραμμές
Δεν αφορά ορισμένες μόνο κοινωνικές ομάδες.
Δεν έχει σχέση με ηλικία.
Δεν έχει σχέση με το που ζεις και εργάζεσαι.

Ως τόπος έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συστρατευτούμε σε μια μεγάλη προσπάθεια αν πειστούμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή υποστηρίζοντας την δημιουργία ενός μεγάλου εθελοντικού κινήματος, μιας συμμαχίας γύρω από τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε.

Τέσσερις είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες.

Προτεραιότητα 1η: Κλιματική αλλαγή

Ξεκινάμε άμεσα συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους για την προετοιμασία μας προς την Κοπεγχάγη.

Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει ξανά στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα συμμετέχοντας άμεσα και ουσιαστικά στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Μετά την Κοπεγχάγη θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση από κοινού με τις λοιπές Μεσογειακές χώρες των απαιτούμενων πολιτικών προσαρμογής, γιατί θα πληγούμε το ίδιο από την κλιματική αλλαγή.

Προτεραιότητα 2η: ΑΠΕ και εξοικονόμηση

Η χώρα μας θα ανταποκριθεί στο στόχο παραγωγής 20% της ενέργειας από ΑΠΕ. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί, και μέσα στο Νοέμβριο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με άξονες:

• Ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ

• Υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ

• Αλλαγές στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ

• Εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων και πολιτικής τιμολόγησης ενέργειας στον τομέα των ΑΠΕ

• Προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας

• Ενίσχυση της έρευνας

• Υποστήριξη πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής

Πρώτες κινήσεις, η υπογραφή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική.

Οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά θα κλείσουν και οι Κυκλαδες θα διασυνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα.

Θα δούμε μια προς μία τις αιτήσεις που σήμερα λιμνάζουν, αιτήσεις που αφορούν σε 7000 περίπου MW για να δώσουμε λύσεις.

Στον τομέα της εξοικονόμησης στα κτήρια θα μελετήσουμε την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης, προσπαθώντας να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους ώστε το πρόγραμμα να γίνει.

Θα πρέπει όμως να θωρακίσουμε και τα νέα κτήρια με τη διαμόρφωση ενός εύχρηστου και άμεσα εφαρμόσιμου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, με σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις, που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την απλή, ουσιαστική, γρήγορη και μη δαπανηρή επιθεώρηση κτιρίων.

Κάθε δημόσιο έργο αστικής ανάπλασης θα έχει σαφείς ποσοτικούς στόχους για τη θερμική, ενεργειακή και περιβαλλοντική του απόδοση.
Το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτήρια και αστικές περιοχές μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.

Προτεραιότητα 3η: Δάση και προστατευόμενες περιοχές

Το Κτηματολόγιο, στηριγμένο σε εφαρμογές σύγχρονων αυτοματοποιημένων πληροφοριακών συστημάτων ολοκληρωμένης απεικόνισης, θα αναλάβει άμεσα τη σύνταξη των δασικών χαρτών για το σύνολο της χώρας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα τρία χρόνια.

Για να μην υπάρχουν κίνητρα για καταπατήσεις και αλλαγές χρήσης.

Ως πρώτο δείγμα γραφής, καταθέτουμε την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής προστατεύοντας τις καμένες εκτάσεις από καταπατήσεις διασφαλίζοντας τις εκτάσεις που είναι προς αναδάσωση για να μην αλλάξουν χαρακτήρα.

Το σημαντικότερο όμως όλων αναστέλλουμε την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του ν. 3208/2003 για τον ορισμό των δασών αντικαθιστώντας τη με το άρθρο 3 του ν. 998/79.

Και επαναφέρουμε την αντίστοιχη διάταξη του ν. 1892/1990 που αφορά στα πρόστιμα αυτών που καταπατούν δασικές εκτάσεις.

Προτεραιότητα 4η: Αστική αναγέννηση - αυθαίρετη δόμηση

Η ζωή στις πόλεις είναι πρώτιστης σημασίας για μας.
Θέλουμε να μπορούμε να περπατάμε στις πόλεις μας.
Στην Αθήνα θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα της ενοποίησης, Εθνικός Κήπος, Ζάππειο, Βασ. Όλγας, Ολυμπείο.
Οι διαφημιστικές πινακίδες θα κατέβουν όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Θα αξιολογήσουμε ξανά όλες τις προτάσεις που έγιναν για το παραλιακό μέτωπο. Η Αθήνα θα ανοίξει στη θάλασσά της και θα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους βελτιωμένους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και διαδρομές ποδηλάτων και πεζών.

Θα αναθεωρήσουμε το Ρυθμιστικό της Αθήνας. Ορίζουμε ομάδα δουλειάς που θα ξαναδεί το σχέδιο από την αρχή στην κατεύθυνση του περιορισμού των νέων τμημάτων της πόλης καθώς και των νέων αυτοκινητοδρόμων.

Οι κύριες επιδιώξεις μας στη χωροταξία και τις αστικές αναπλάσεις είναι:

• Επικαιροποίηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, ώστε όλες οι περιφέρειες και οι νομοί της χώρας να αποκτήσουν σύγχρονο, ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης στηριγμένο στις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και της περιφερειακής χωρικής συνοχής.

• Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουμε στα νησιά μας. Δεν μπορεί ούτε σπίτια να χτίζονται δίπλα στο κύμα ούτε να υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια στα νησιά ξεπερνώντας κάθε έννοια οικισμού και φέρουσας ικανότητας.

• Θα θεσπίσουμε την αστική ανανέωση με την ανακύκλωση και την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτιρίων που θα δημιουργήσουν νέους χώρους πρασίνου κυρίως στις υποβαθμισμένες και στις πυκνοδομημένες γειτονιές της πρωτεύουσας. Περισσότερες αναπλάσεις, λιγότερες νέες επεκτάσεις.

Καμία εξαγγελία για πάταξη της αυθαιρεσίας στο μέλλον, δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν προβλέπει την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να αντιμετωπισθεί ριζικά η ένοχη σχέση Κράτους- Πολίτη.

Αν δεν αντιμετωπίζει τις σοβαρές εκκρεμότητες που χρονίζουν, τη μεταφορά Σ.Δ., τις απαλλοτριώσεις, την εκτός σχεδίου δόμηση.

Δεν μπορεί το κράτος να επιζητά πόρους από την αυθαιρεσία χωρίς να θωρακίζει το σήμερα και το αύριο.

Μια διακομματική αντιμετώπιση του φαινομένου θα έθετε τις βάσεις για μια λύση που θα άντεχε στο χρόνο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κατάσταση με τα απορρίμματα σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην Αττική είναι εκρηκτική.

Ποια είναι τα δεδομένα:

1. Καθυστερήσαμε στην ανακύκλωση

2. αποφύγαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το διακύβευμα και τις πιθανές λύσεις

3. καλυφτήκαμε πίσω από τη μόνιμη πια διέξοδο της Δυτικής Αττικής ανακυκλώνοντας έτσι μια κοινωνική αδικία σε βάρος των συμπολιτών μας

4. και βέβαια το κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών όπως δήλωνε η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πολλές απέξω με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά στην επιβολή υπέρογκου προστίμου από την ΕΕ αλλά και στο οριστικό χάσιμο χρημάτων. Θα αναγκαστούμε ως κοινωνία να δίνουμε δις σε πρόστιμα αντί να χτίζουμε σχολεία και νοσοκομεία.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα και στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα, νέα έργα που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε πόρους και να αποφύγουμε τα πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Θα ξαναδούμε το θέμα της ανακύκλωσης από την αρχή με ποσοτικούς δεσμευτικούς στόχους τους οποίους και θα ελέγξουμε ενώ θα θεσμοθετήσουμε σχέδια μείωσης των αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Θα αγγίξω επιγραμματικά κάποια θέματα που έχουν γεωγραφική αναφορά σε όλη την Ελλάδα. Θα παρουσιάσουμε σύντομα ως Υπουργείο τις πρωτοβουλίες μας σε όλη την Ελλάδα.

• Ψυτάλλεια -1 εκ. κυβικά νερό μπορεί να ποτίζει το Ποικίλο Όρος, το Αιγάλεω καθώς και να χρησιμοποιείται από την πυρόσβεση.

• Ασωπός - αυτοί που ρυπαίνουν θα σταματήσουν και θα πληρώσουν την απορρύπανσή του.

• Εθνικό πρόγραμμα εξοικονόμησης του νερού. Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε μεγάλη εξοικονόμηση του νερού ειδικά στις αγροτικές περιοχές αλλάζοντας μόνο τον τρόπο και την ώρα ποτίσματος.

• Καϊάφας - θα κοστίσει πιο ακριβά μια άλλη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου. Δεν μπορεί όμως να θυσιαστεί ένας από τους ομορφότερους οικότοπους εξ’ αιτίας του αυτοκινητόδρομου που περνάει από μέσα του.

• Πρέσπες - Θα πάρουμε πρωτοβουλία και θα δείξουμε έμπρακτα ότι συμμετέχουμε στις Πρέσπες. Η Ελλάδα είναι απούσα από μια παραδειγματική τριμερή συνεργασία με τεράστιο περιβαλλοντικό και πολιτικό όφελος. Στις 2 Φεβρουαρίου θα υπογράψουμε από κοινού με τη Βουλγαρία και τη FYROM τη τριμερή συμφωνία.

ΑΜΕΣΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

• Αναμόρφωση του ΕΤΕΡΠΣ. Το ΕΤΕΡΠΣ θα πάψει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε. Θα ενσωματωθεί στο Πράσινο Ταμείο μαζί με το Ταμείο των Δασών και θα λειτουργήσει με ΔΣ που θα αποφασίζει και θα λογοδοτεί για το που πηγαίνουν τα χρήματά του. Τα χρήματα του ΕΤΕΡΠΣ, χρήματα που η βασική τους πηγή είναι ο φόρος της βενζίνης δεν μπορεί να πηγαίνουν στο γενικό κρατικό κορβανά αλλά για περιβαλλοντικές δράσεις.

• Περιβαλλοντική πληροφόρηση - πρόσβαση στην περιβαλλοντική ενημέρωση που είναι και υποχρέωση μας βάσει της Συμφωνίας του Aarhus.

• Πρόγραμμα πράσινων προμηθειών για το δημόσιο σε συνεργασία με το Υπ. Δημόσιας Διοίκησης.

• Αξιοποίηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

• Βασικό εργαλείο στην παρακολούθηση της περιβαλλοντικής μας πολιτικής είναι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, άνθρωποι ταγμένοι στην προστασία του.
Αναβαθμίζουμε το έργο τους δημιουργώντας μια Ειδική Γραμματεία στο νέο Υπουργείο. Η πολιτεία θα τους δώσει την πλήρη κάλυψη για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΔΙΚΤΥΑ - ΑΓΩΓΟΙ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Βασικός στόχος και δέσμευση του νέου Υπουργείου αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, τον σταδιακό περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες και τη μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CΟ2, χωρίς η πυρηνική ενέργεια να συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε :

? Εγκατάσταση νέων, σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση και τον απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων παραγωγής, που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και υψηλές εκπομπές. Επαναβεβαιώνουμε ότι ο λιθάνθρακας δεν έχει θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

? Ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και παράλληλα προώθηση των διασυνδέσεών του με τα συστήματα των γειτονικών χωρών.

? Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τομέα του Φ.Α. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε την κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και παράλληλα υποστηρίζουμε όλους τους αγωγούς του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου», ενώ ενισχύουμε συστηματικά τις διασυνδέσεις του ΕΣΦΑ με τα αντίστοιχα συστήματα της Ιταλίας και άλλων Βαλκανικών χωρών.

Για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη η όποια επαναδιαπραγμάτεση των όρων συμμετοχής μας δεν πρόκειται να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στους εταίρους μας. Ειδικά σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους θα προτείνουμε στη Βουλγαρία τη σύσταση Κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα σε συμφωνία με την Συνθήκη του ESPOO.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η πράσινη ανάπτυξη είναι στρατηγική.
Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σας ανέπτυξα μόνο τις βασικές μας προτεραιότητες.
Σε 45 μέρες περίπου θα παρουσιάσουμε, μαζί με τους δυο Υφυπουργούς, τον Γιάννη Μανιάτη και τον Θάνο Μωραϊτη, το σχέδιο δράσης του υπουργείου για το 2010 σε κάθε τομέα πολιτικής.

6 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Πολυ ελπιδοφορα ακουγονται ολα αυτα! Αμεση ανταποκριση, με σχεδιο δρασης εντος 45 ημερων! Τι να πω...ας περιμενουμε, μηπως τελικα και δουμε λιγο φως! Οχι τιποτα αλλο, αλλα πιστευω πως ο Ελληνας, αν του δωσουν μια χαραμαδα, ενα οραμα για μια καλυτερη Ελλαδα, θα βαλει και ο ιδιος τα δυνατα του!

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Για να δούμε, για να δούμε...
Σίγουρα πολλοί Έλληνες θα βάλουν τα δυνατά τους αν δουν φως. Το ζήτημα είναι κάποιος να το ανάψει!!!
Καλημέρα...

eirini katsa είπε...

Πραγματικά...
Ας το ανάψει το φως...να το δει ο κόσμος και όλα στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο τους!
Πάντα η αρχή μετράει!
Καλησπέρες!
:)

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Σίγουρα κάποιος πρέπει να το ανάψει αρχικά, και μετά ο Έλληνας θα προσπαθήσει να το κρατήσει αναμμένο!!! Δεν έχει σημασία ποιος αλλά να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει ανοχή...

Ανώνυμος είπε...

In the event that i am reincarnated, i would like to return as a deadly virus, in order to contibute against ovepopulation. (1988, Deutsche Press Agentur) prince Philip, WWF founder
Αν μετενσαρκωνόμουν θα ήθελα να επιστρέψω ως φονικός ιός για να συμβάλω κατά του υπερπληθυσμού. -πρίγκηπας Φίλιππος, ιδρυτής τού WWF (εξαιρεί την οικογένειά του, την πιο αιματοβαμμένη στην Ιστορία) ...
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ για τον αναμενόμενο ΠΟΛΥΕΤΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ;;;
Nομίζουν ότι είναι αθάνατοι και λυσσάνε ΜΑΤΑΙΑ για παγκόσμια δικτατορία...:
Copenhagen Convention plan
36. The new agreed post-2012 institutional arrangement and legal framework to be established for the implementation, monitoring, reporting and verification of the global cooperative action for mitigation, adaptation, technology and financing, should be set under the Convention.

38. The scheme for the new institutional arrangement under the Convention will be based on three basic pillars: government; facilitative mechanism; and financial mechanism, and the basic organization of which will include the following:
World Government (heading added)
(a) The government will be ruled by the COP [Copenhagen Convention]

http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/10/un-fccc-copenhagen-2009.pdf

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Πως βοηθά τώρα το συγκεκριμένο σχόλιο, τη συζήτησή μας;;;