15 Οκτ 2009

Blog Action Day 2009 Climate Change

Η Ημέρα Δράσης των Blogs ( Blog Action Day, 15-10 ),είναι ένα ετήσιο γεγονός που ενώνει παγκόσμια τους bloggers να αναρτήσουν περίπου το ίδιο ζήτημα την ίδια ημέρα. Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την πληροφόρηση και να προκαλέσουμε μια σφαιρική συζήτηση.
Επισκεφθείτε το http://www.blogactionday.org/ για να δηλώσετε την συμμετοχή σας
Το θέμα είναι οι κλιματικές αλλαγές. Εμείς μιλάμε για κλιματικές αλλαγές και δράσεις πολιτών.

Ενημερωθείτε, αλλάξτε τρόπο ζωής, συμμετέχετε, κάνετε δράσεις, αντιδράστε, καταγγείλτε. Βάλτε το κλίμα στη ζωή σας!!!


Πατήστε "Διαβάστε περισσότερα" και δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο άρθρο, για τις κλιματικές αλλαγές, από το http://butterfly-butterflysworld.blogspot.com/.

Καλημερα!

Η φετινη Blog Action Day, θεσμος εδω και τρια χρονια στην μπλογκοσφαιρα, ειναι αφιερωμενη στην κλιματικη αλλαγη. Ειναι η δευτερη φορα που οι μπλογκερς ανα τον κοσμο φερνουν στο προσκηνιο θεματα οικολογικα, αφου και το 2007 η μερα αυτη ηταν αφιερωμενη στο περιβαλλον.

Τι ειναι ομως τελικα αυτη η κλιματικη αλλαγη που τοσο συχνα ακουμε; Στη βικιπαιδεια την οριζει ως εξης:

Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια[1].

Ξερουμε λοιπον επισημα οτι η κλιματικη αλλαγη ειναι ανθρωπογενης και οχι αποτελεσμα της φυσικης εξελιξης και των φυσικων διεργασιων, οπως εχουμε ακουσει συχνα να λεγεται τελευταια. Τι σημαινει ομως αυτο; Με ποιες δραστηριοτητες εχουμε επιφερει αυτη την αλλαγη; Πως επηρεαζεται η ζωη μας; Τι συνεπειες εχει και ποτε θα γινουν αντιληπτες; Υπαρχει πραγματι λογος για τοσο μεγαλη ανησυχια;;

-ΑΙΤΙΑ

Η κυρια δραστηριοτητα που ευθυνεται για την αλλαγη στο κλιμα ειναι η καυση ορυκτων καυσιμων, οπως ο λιθανθρακας και το πετρελαιο. Κατα την καυση εκλυονται στην ατμοσφαιρα τα γνωστα σε ολους "αερια του θερμοκηπιου", τα οποια, ακριβως οπως δηλωνει το ονομα τους, μετατρεπουν τη γη σε θερμοκηπιο, επηρεαζοντας την ατμοσφαιρα, μεγαλωνοντας την τρυπα του οζοντος, το οποιο σε φυσιολογικες συνθηκες μας προστατευει απο τις βλαβερες συνεπειες του ηλιου, οδηγωντας τελικα σε αλλαγες στη θερμοκρασια, εκδηλωση ακραιων καιρικων φαινομενων κτλ.

-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συμφωνα με ερευνα του ΟΗΕ το 2007, τα βασικα αποτελεσματα της κλιματικης αλλαγης θα ειναι η αυξηση της θερμοκρασιας του πλανητη απο 1,1 εως 6,4 βαθμους Κελσιου, η αυξηση της εκδηλωσης τυφωνων και αλλων ακραιων φαινομενων εως και 66%, η ανοδος της σταθμης των ωκεανων απο 18 εως 59%, ποσοστο το οποιο μπορει να αγγιξει το 88% σε περιπτωση που λιωσουν οι παγοι της Ανταρκτικης και της Γροιλανδιας και μεγαλες περιοδοι εντονης ξηρασιας.
Πολλοι επιστημονες μαλιστα, χαρακτηριζουν την εκθεση αυτη υπεραισιοδοξη, αφου στα 2 χρονια που εχουν μεσολαβησει, ηδη οι αλλαγες συντελουνται με ρυθμους ταχυτερους απο τους προβλεπομενους.

-ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Οι συνεπειες απο αυτες τις αλλαγες στη ζωη μας ειναι και θα ειναι τραγικες.
Η αυξηση της μεσης θερμοκρασιας του πλανητη σε συνδυασμο με τις περιοδους ξηρασιας, θα δημιουργησουν μια αποπνικτικη και αφορητα ζεστη κατασταση, επικινδυνη για οσους εχουν καρδιακα η αναπνευστικα προβληματα, αλλα και ανυποφορη για οσους δεν εχουν, με θερμοκρασιες που θα ξεπερνουν τους 40 βαθμους Κελσιου!
Η μολυνση του αερα απο τα εκλυομενα αερια θα οδηγησει σε περισσοτερα καρδιακα και αναπνευστικα προβληματα. Ολα αυτα ειναι ενας φαυλος κυκλος. Καθως οι ανθρωποι δεν θα αντεχουν την τοση ζεστη και ξηρασια, θα χρησιμοποιουν ολο και μερισσοτερο κλιματισμο. Η χρηση του κλιματισμου ομως αυξανει την εξωτερικη θερμοκρασια, καθως εκπεμπει θερμοτητα προς τα εξω και η λειτουργια του γινεται με ηλεκτρισμο, ο οποιος κατα βαση παραγεται απο τη χρηση ορυκτων καυσιμων!!!
Η ανοδος στη σταθμη της θαλασσας θα εξαφανισει ολοκληρα νησια η παραθαλασσιους οικισμους. Αυτο θα εχει ως αποτελεσμα, να χαθουν πολλες ανθρωπινες ζωες και στη συνεχεια να δημιουργηθει ενα τεραστιο ρευμα περιβαλλοντικων μεταναστων, που θα πρεπει να απορροφηθουν και να ζησουν σε αλλες λιγοτερο επικινδυνες περιοχες. Ηδη ο κινδυνος ειναι ορατος σε περιοχες οπως η Μαλαισια, οι Φιλιππινες κτλ.
Η αυξηση των ακραιων καιρικων φαινομενων, οπως τυφωνες, καταιγιδες, τσουναμι κτλ, θα οδηγησει και παλι στο να χαθουν πολλες ανθρωπινες ζωες. Ολοι θυμομαστε το καταστροφικο τσουναμι στην Ταϋλανδη το 2005, τον τυφωνα Κατρινα στην Νεα Ορλεανη το 2005, με πολυαριθμους νεκρους και τραυματιες. Το πληγμα στις οικονομιες των χωρων που θα χτυπηθουν απο τετοια φαινομενα θα ειναι τεραστιο, ενω και παλι θα υπαρξει μεγαλο ρευμα περιβαλλοντικων μεταναστων.
Το δε λιωσιμο των παγων, περα απο τις συνεπειες στον πληθυσμο της γης, στη σταθμη της θαλασσας και στην οικονομια, θα επιφερει αλλαγες στην πανιδα, καθως ζωα οπως η πολικη αρκουδα θα εξαφανιστουν. Ηδη πολλα ειδη ζωων κινδυνευουν με εξαφανιση, καθως δεν μπρουν να επιβιωσουν στις υψηλες θερμοκρασιες και στη μολυνση του περιβαλλοντος.

Οσον αφορα μαλιστα στη χωρα μας, η Ελλαδα κιολας εχει αρχισει να επηρεαζεται απο την κλιματικη αλλαγη. Το ευκρατο μεσογειακο κλιμα τα τελευταια χρονια εχει αρχισει να μετατρεπεται σε τροπικο, με μεγαλες περιοδους ζεστης και ξηρασιας και καταρρακτωδεις βροχοπτωσεις το χειμωνα. Η μεση θερμοκρασια αυξανεται κατα 2 βαθμους Κελσιου και αναμενεται απο τις βροχοπτωσεις η ανοδος της σταθμης της θαλασσας εως και 18 εκατοστα εως το 2030!!!! Περιοχες οπως η Θεσσαλονικη και η Κρητη ειναι απο τις πιο ευαλωτες της Μεσογειου. Οι δε περιοχες του καμπου, οπως η ανατολικη Πελοποννησος και η Θεσσαλια, θα επηρεαστουν πολυ και οικονομικα, αφου θα επηρεαστουν οι καλλιεργειες!

-ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

Αυτο ειναι το βασικοτερο ερωτημα. Το να βρουμε τα αιτια, τις συνεπειες και τα αποτελεσματα της κλιματικης αλλαγης, ειναι σημαντικο, αλλα αχρηστο, αν δεν χρησιμοποιησουμε τη γνωση αυτη για να αναστρεψουμε αυτη την αρρωστη κατασταση.
Το μεγαλυτερο παραμυθι ειναι πως ο πλανητης κινδυνευει! Ο πλανητης ειναι ενας οργανισμος ζωντανος, ηταν ζωντανος και παρεμεινε ζωντανος εδω και δισεκατομμυρια χρονια. Ο ανθρωπος κινδυνευει. Να χαθει και να εξαφανιστει απο την ιδια του την απληστια. Οταν θα εχουν βυθιστει οι μισες περιοχες, οταν θα πεθανει μεγαλο μερος του πληθυσμου απο την πεινα και τις αρρωστιες, οταν ο πλανητης θα εχει υπερθερμανθει τοσο, ωστε δεν θα ειναι κατοικησιμος για το ανθρωπινο ειδος, τοτε απλα ο ανθρωπος θα εξαφανιστει οπως τοσα και τοσα ειδη ανα τους αιωνες και ο πλανητης θα αναγεννηθει, απαλλαγμενος απο το παρασιτο της ανθρωπινης δραστηριοτητας. Αυτη ειναι η ταπεινη μου αποψη. (Οχι επιστημονικα τεκμηριωμενη, βασισμενη ομως στην δυανατοτητα της φυσης να διατηρει μια ισορροπια, αυξομειωνοντας κατα καιρους τους πληθυσμους των διαφορων ειδων αναλογα με τις αναγκες της, βασισμενη στην ιδια την δυναμη και τη σοφια της φυσης! Ειναι κουτο να νομιζουμε οτι μπορουμε να επιβληθουμε σε κατι παντοδυναμο...)
Μπορουμε να το προλαβουμε ομως! Με προσοχη στο τι και ποσο καταναλωνουμε, με στροφη στις πρασινες μορφες ενεργειας, λεγοντας οχι στη σπαταλη των φυσικων πορων, λεγοντας οχι στην αλογιστη αναπτυξη, λεγοντας ναι στην περιβαλλοντικη εκπαιδευση, λεγοντας ναι σε ολες τις μεγαλες προκλησεις, που μας καλουν να επιστρεψουμε σε εναν πιο φυσικο και λιγοτερο καταναλωτικο τροπο ζωης.
Πρεπει να ξεκινησουμε ο καθενας απο το σπιτι του, τον εαυτο του, τη διατροφη του, τις καθημερινες του συνηθειες, την ανακυκλωση, την οικονομια.
Στη συνεχεια, πρεπει να απαιτησουμε πιο συλλογικα πλεον τη δραση απο τους ιθυνοντες, απο τα κεντρα ληψης αποφασεων, για μια πιο ορθη περιβαλλοντικη πολιτικη.
Το βασικοτερο ολων ομως ειναι να αλλαξουμε νοοτροπια, να αποκτησουμε οικολογικη συνειδηση!
Δεν πειραζει αν δεν οδηγουμε το SUV των 2000 κυβικων, αλλα το AYGO των 1400! Δεν πειραζει αν δεν παιρνουμε το αυτοκινητο για να βγουμε για ποτο η καφε! Δεν πειραζει αν δεν τρωμε κρεας 6 φορες την εβδομαδα, αλλα 2-3 (που εκτος απο ανθυγιεινο, η καταναλωση βοδινου κρεατος αυξανει κατα πολυ λογω μεταφορικων εξοδων την καυση πετρελαιου)!
Δεν πειραζει γενικοτερα να στερηθουμε καποια απο ολα αυτα τα ανουσια πραγματα που μας εχουν μαθει να θεωρουμε ουσιωδη, ωστε να γινουμε πιο ανθρωπινοι, να ερθουμε σε επαφη με την πιο φυσικη πλευρα μας, να δωσουμε κατι καλυτερο στα παιδια μας!
http://butterfly-butterflysworld.blogspot.com/2009/10/blog-action-day-2009.html

8 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ωχ! Με λινκαρατε! Thanks! Τουλαχιστον ελπιζω να ειμαι αρκετα κατατοπιστικη!
Καλημερα!

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είπε...

Είναι ολοκληρωμένο και πλήρης. Τα καλά να τα λέμε. Μετά το δκό σου άρθρο δε χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω...

BUTTERFLY είπε...

Ειχε κατι λαθακια ορθογραφικα και συντακτικα και το διορθωσα...
Κρατα οποιο απο τα δυο θες...
Και παλι ευχαριστω!

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είπε...

Μπήκε το καινούργιο...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η φωτογραφία που έχεις βάλει με την Πάρνηθα να καίγεται είναι φρικιαστική, δυστυχώς δεν βάλαμε μυαλό και ξανά φέτος ζήσαμε τα ίδια σκηινικά :(

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είπε...

Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία εμείς οι πολίτες, απόψεις για την πρόληψη οι πολιτικοί, και δόγμα η πυροσβεστική, είναι πιθανόν να ξαναδούμε τέτοιες εικόνες... Δυστυχώς...
Δείτε πιο κάτω παλαιότερες αναρτήσεις για τις φετινές πυρκαγιές.

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2009/08/blog-post_27.html

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2009/09/blog-post_25.html

και για την Πάρνηθα...
http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2008/09/blog-post_12.html

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πολύ ωραία κείμενα θα μπαίνω κατά διαστήματα και θα σχολιάζω.

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια.
Να μπαίνετε και να γράφετε την άποψή σας, ασχέτως συμφωνίας ή διαφωνίας.