27 Σεπ 2009

ΦΩΤΙΑ!!! το πόρισμα για τη φωτιά στη ΒΑ Αττική

Η ασυνεννοησία της Πυροσβεστικής έκαψε την Αττική
Σε ποιους επιρρίπτει ευθύνες το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Απίστευτα περιστατικά, δηλωτικά ανύπαρκτου συντονισμού και συνεργασίας στα υψηλότατα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και μια εικόνα κρατικού μηχανισμού που δεν κάνει ακόμα και απλά πράγματα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν αλλοιώσει την εικόνα της χώρας, περιγράφονται στο πόρισμα για την καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική, του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Μέσα σε 23 σελίδες, ο κ. Ρακιντζής διαπιστώνει τραγικές παραλείψεις (ακόμα και σε πράγματα που δεν κοστίζουν...) όπως και ελλείψεις σε συντονισμό και οργάνωση που φθάνουν να ακυρώνουν κάθε σοβαρή επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς... (Διαβάστε περισσότερα)

Δεκάδες τα περιγραφόμενα περιστατικά. Ενδεικτικά: Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Στελ. Στεφανίδης, επιτόπου στη μεγάλη πυρκαγιά, δεν έχει ανταλλάξει ούτε μια κουβέντα με τον αρχηγό του Σώματος, ούτε ένα τηλεφώνημα για να συντονιστούν οι επιχειρήσεις την ώρα της μάχης με τις φλόγες.

O διοικητής της Περιφέρειας Αττικής Αποστ. Γεροκώστας παρακάπτει τον αρμόδιο υπαρχηγό για την κατάσβεση της φωτιάς και τηλεφωνεί απευθείας στον αρχηγό που δεν έχει εικόνα της κατάστασης και ζητά απ’ αυτόν εναέρια μέσα.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αθαν. Κοντοκώστας δεν έχει εικόνα για τη φωτιά, μετά 12 ώρες από την εκδήλωσή της και ενώ οι φλόγες έχουν ξεφύγει και κατακαίουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

Και βέβαια ελλείψεις σε οργάνωση και μέσα που δεν απαιτούν παρά «λίγη στρατηγική» και ελάχιστη πρόνοια. Επί λέξει αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Ρακιτζής: «Διαπιστώθηκε ότι καθυστέρησε η ταχεία πρόσβαση στο χώρο των επιχειρήσεων κατάσβεσης, των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, από άλλες περιοχές, επειδή τα οχήματα του ΠΣ δεν είναι εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού θέσεως, το GPS, ενός βοηθήματος το οποίο είναι ιδιαίτερα μικρής αξίας σε σχέση με τη βοήθεια που προσφέρει».

Οσο για συντονισμό και οργάνωση; Ο ρόλος του Συντονιστικού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) περιγράφεται στο πόρισμα ως διακοσμητικός και η προσφορά του εξαντλείται, όπως επισημαίνεται, σε αιτήματα για επιλεκτική κατάσβεση, κοινώς σε ρουσφέτια...

Στο πόρισμα Ρακιντζή αναφέρεται: «Ο συντονισμός των επιχειρήσεων δεν διευκολύνεται από τις δυνατότητες και τα μέσα του ΣΕΚΥΠΣ το οποίο δεν έχει άμεση εποπτεία του θεάτρου των επιχειρήσεων και περιορίζεται στη διεκπεραίωση αιτημάτων και εντολών διάθεσης εναέριων και επίγειων μέσων και στη διαβίβαση σχετικών πληροφοριών και εντολών».

Με μελανότερα χρώματα περιγράφονται, σε άλλο σημείο του πορίσματος οι ελλείψεις που καθιστούν το Συντονιστικό δίχως υπερβολή, θεατή της εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Ο κ. Ρακιντζής συμπεραίνει: «Δεν είναι άλλωστε εφοδιασμένο το ΣΕΚΥΠΣ με σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης της πυρκαγιάς μέσω δορυφορικών και εναέριων και επίγειων συστημάτων παρακολούθησης, αλλά διαμορφώνει εικόνα αναπόφευκτα ελλιπή, με βάση τις πληροφορίες που του διαβιβάζονται από τους επιτοπίως επιχειρούντες μέσω αναλογικού ασυρμάτου, κινητών τηλεφώνων και του συστήματος ΤΕΤΡΑ- το οποίο σε δυσπρόσιτες περιοχές δεν λαμβάνει σήμα- ώστε οι επικεφαλής αξιωματικοί να κατεφεύγουν στη χρήση κινητών τηλεφώνων».

Απίστευτες είναι βέβαια και οι καταστάσεις με τα λάθη και τις παραλείψεις στην οργάνωση και τον συντονισμό από τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στο πόρισμα αναφέρονται σωρεία περιστατικών που «δυσχέραναν, όπως επισημαίνεται, τον έλεγχο των επιχειρήσεων κατάσβεσης καθόσον δεν ήταν δυνατό να γίνει ορθή εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών αλλά και πλήρης ανάπτυξη και επωφελής διαχείριση κυρίως των εναέριων μέσων πυρόσβεσης».

Και πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Ρακιντζής: «Ο διοικητής Περιφέρειας Αττικής παρακάπτοντας τον επικεφαλής της κατάσβεσης υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος επικοινωνεί απευθείας με τον αρχηγό, ζητώντας τη διάθεση κάθε εναέριου μέσου, αγνοώντας το γεγονός ότι ήδη ο υπαρχηγός είχε ζητήσει τη διάθεση δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων. Παράλληλα ο υπαρχηγός δεν έχει ενημερώσει τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων μέχρι την ώρα που αυτός μετέβη στο Συντονιστικό, περί τις 7.30 το πρωί του Σαββάτου. Ο δε αρχηγός δεν έχει επικοινωνήσει με τον υπαρχηγό για να πληροφορηθεί την πορεία των επιχειρήσεων που όμως αφορούν πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και καταστρέφει μια από τις λίγες εναπομείνασες δασικές εκτάσεις της Αττικής»!

Ο κ. Ρακιντζής δεν παραλείπει να σημειώσει πως υπάρχουν τεράστια οργανικά κενά -περίπου 20 με 25% σε πυροσβέστες- έτσι «να υπάρχει υπέρμετρη καταπόνηση του υπάρχοντος προσωπικού με συνέπεια η αναπόφευκτη κούρασή τους όταν επιχειρούν συνέχεια να οδηγεί σε άμβλυνση των φυσικών τους αντανακλαστικών και τη μείωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων».

Με αυτή τη θλιβερή εικόνα ωστόσο -κι αυτό επισημαίνεται στο πόρισμα- δεν έχουν σχέση οι εκατοντάδες πυροσβέστες που ενήργησαν, όπως αναφέρει ο κ. Ρακιντζής «με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και υψηλή αίσθηση καθήκοντος, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τα όρια της ανθρώπινης αντοχής». Περιήλθαν σε γνώση μας, προσθέτει «περιπτώσεις στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που έσπευσαν στο χώρο της πυρκαγιάς προερχόμενοι από άλλες επιχειρήσεις κατάσβεσης στις οποίες επιχειρούσαν δίχως διακοπή 24 ακόμη και 48 ώρες...».

Το πόρισμα Ρακιντζή βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα ο οποίος συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό όλων των υπευθύνων για τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, ΟΤΑ για να μην φθάσουμε όπως δήλωνε αρμόδιος παράγοντας της Εισαγγελίας στην «Κ» «μόνον στην απόδοση ευθυνών στο γέρο η τη γριά από τους οποίους πράγματι μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά...».
Ιωάννα Μάνδρου. Καθημερινή της Κυριακής.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100116_27/09/2009_331029

2 σχόλια:

loco είπε...

κάτι καινούριο δεν ακούσαμε...

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Τουλάχιστον, βρέθηκε ένας λειτουργός και αναφέρει ευθύνες. Για πρώτη φορά, δε φταίει η κουκουνάρα, ο στρατηγός άνεμος και η ασύμμετρη απειλή...

Βέβαια είναι απορίας άξιον γιατί οι ευθύνες αποδίδονται μόνο στην πυροσβεστική υπηρεσία και όχι και στον καθ' ύλην αρμόδιο φορέα, τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, αλλά και σε δήμους, νομαρχίες, υπουργείο εσωτερικών, δασαρχείο, κ.τ.λ.
Ξενίζει η προσπάθεια που γίνεται να φορτωθούν όλες οι ευθύνες μόνο στην πυροσβεστική. Όχι πως δεν είναι σωστά αυτά που αναφέρει για την πυροσβεστική, αλλά δεν υπάρχει καμία ευθύνη στους υπόλοιπους φορείς...