7 Σεπ 2009

Ο ΣΚΑΪ ανοίγει το φάκελο «Δασικές πυρκαγιές»


Ένα εξαιρετικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ για τις πυρκαγιές του 2007 (σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση) παρουσιάζει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 21.00 η Τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Αμέσως μετά θα μεταδοθεί μία ζωντανή εκπομπή με τίτλο «ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: η νέα απειλή» με τον Αλέξη Παπαχελά και ολόκληρο το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΣΚΑΪ. .
«Το Τρίγωνο της Φωτιάς», ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν το WWF Ελλάς, η εταιρία παραγωγής ΑΝΕΜΟΝ και ο ΣΚΑΪ, έρχεται να καταγράψει μέσα από μία ιδιαίτερα ειλικρινή αφήγηση τα αίτια που οδήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007, ενώ παράλληλα μας μεταφέρει στη θλιβερή πραγματικότητα εκείνων των ημερών.
Μάλιστα, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην ΒΑ Αττική, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, η παραγωγή του οποίου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, προκύπτει ως τραγικά επίκαιρο, καθότι παρουσιάζει πλήρως όλα αυτά τα προβλήματα για την επίλυση των οποίων ελάχιστα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια... (Διαβάστε περισσότερα)

Μέσα σε 45 λεπτά παρουσιάζονται μαρτυρίες κατοίκων και ανθρώπων που βρέθηκαν στο μέτωπο των καταστροφών, καθώς και απόψεις ειδικών επιστημόνων. Το βασικό συμπέρασμα, πέραν της θλίψης για μια τραγωδία που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, δεν είναι άλλο από την άμεση ανάγκη συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας.

Το «Τρίγωνο της Φωτιάς» αντλεί εικόνες και στοιχεία από τις τρομακτικές καταστροφές του 2007 στην Πελοπόννησο, για να αναδείξει τις αδυναμίες του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας. Ζητήματα όπως η δασική διαχείριση, η πρόληψη των πυρκαγιών, η δασοπυρόσβεση και τα ζητήματα συντονισμού, ενημέρωσης των πολιτών και αξιοποίησης των εθελοντικών και πολιτικών μέσων αναδεικνύονται με γλαφυρό τρόπο, μέσα από τις συνεντεύξεις ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία από πρώτο χέρι.

«Βρισκόμαστε δυστυχώς στη θέση να παρουσιάσουμε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την καταστροφή του 2007, λίγες μέρες μετά την - επί της πράξης - πικρή διαπίστωση, ότι τίποτα δεν άλλαξε στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας, κατά την τελευταία διετία. Το WWF Ελλάς, έχει υποδείξει επανειλημμένως τα προβλήματα. Ίσως η εικόνα ενός «δυνατού» ντοκιμαντέρ καταφέρει να αφυπνίσει κράτος και πολίτες», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το ντοκιμαντέρ ετοιμάστηκε με την φροντίδα της εταιρείας παραγωγής ANEMON, υπό την εποπτεία του WWF Ελλάς και με την ευγενική χορηγία υλικού αρχείου από τον ΣΚΑΪ.

Μία νέα μεγάλη απειλή

Ο Αλέξης Παπαχελάς και ολόκληρο το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΣΚΑΪ «ανοίγουν» το μεγάλο θέμα των δασικών πυρκαγιών σε μία εκπομπή που θα προβληθεί ζωντανά τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 22.00 από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τον ΣΚΑΪ Player, αλλά και σε υψηλή ανάλυση.

Ζωντανά, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο ο Αλέξης Παπαχελάς διευθύνει μία μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους σημαντικότερους ειδικούς στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας. Παράλληλα, καθημερινοί άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με τον «πύρινο εφιάλτη» καταθέτουν για πρώτη φορά στην Ελληνική τηλεόραση τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Καταθέτουν “καυτά ερωτήματα” στους επικεφαλής των κατεξοχήν αρμοδίων κρατικών φορέων αλλά και σε πολιτικούς που χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τον ευαίσθητο φάκελο των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Ακόμη, με τη βοήθεια του Άρη Πορτοσάλτε, του Τάσου Τέλλογλου και της Σοφίας Παπαϊωάννου η εκπομπή επιχειρεί να απαντήσει σε όλα τα σκοτεινά ερωτήματα γύρω από την μεγάλη αυτή περιβαλλοντική απειλή .
Τέλος, διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες του εξωτερικού που ακολούθησαν τα «βήματα της φωτιάς» στη χώρα μας απαντούν στο τι κάνουμε λάθος εμείς οι Έλληνες.
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: