26 Αυγ 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Τι τρέχει με τις ΜΚΟ;
Στάθης Διομήδης, εθελοντής δασοπυροσβέστης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, συντονιστής της Πρωτοβουλίας «Ελληνες Ενεργοί Πολίτες».

«Ας αφήσουμε να καούν όλα. Εξάλλου κανένας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να προστατεύσει το περιβάλλον, να περιφρουρήσει τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες. Αν ήθελαν, θα είχαν διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος, θα είχαν προχωρήσει σε ουσιαστικό αντιπυρικό σχεδιασμό και συντονισμό και δεν θα άφηναν μια φωτιά -που είχε αυτοπεριοριστεί σε χαράδρα- να σαρώσει τα πάντα... (Διαβάστε περισσότερα).

Βρέθηκα στις φωτιές για να προσφέρω. Με θλίψη διαπίστωσα για μία ακόμη φορά -σαν εκείνη από την εμπειρία μου στην Πάρνηθα- πως υπάρχουν εκατοντάδες πρόθυμα χέρια αλλά κανείς δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της συμμετοχής τους. Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες (ενταγμένοι στα μητρώα της ΓΓΠΠ) είναι (είμαστε) ανασφάλιστοι. Οι πυροσβέστες θέλουν να μας αξιοποιήσουν αλλά φοβούνται. Αν πάμε σε ομάδες συνήθως καταφέρνουμε να προσφέρουμε, αλλά αν πηγαίνουμε μεμονωμένοι είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο. Και είναι λογικό, αφού ούτε εκείνοι ούτε ακόμη η ίδια η ΓΓΠΠ γνωρίζει τι εστί ο καθένας από εμάς. Δεν γνωρίζει ποιοι είμαστε, τι γνώσεις έχουμε, τι δεν έχουμε, τι εξοπλισμό διαθέτουμε κ.λπ.
Οι εγγεγραμμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις λαμβάνουν το κονδύλι που προβλέπεται, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν το κονδύλι. Είναι πράγματι μια οργάνωση που προσφέρει έργο ή κάποια... ανύπαρκτη; Μπαίνουν στο τσουβάλι, ανεξαρτήτως, όλες οι οργανώσεις και η διάθεση των οικονομικών ενισχύσεων δεν βασίζεται σε κάποιο αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. μέλη, εξοπλισμός κτλ).
Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν αυτοί οι εθελοντές με την προϋπόθεση ότι το μητρώο θα ξεκαθαριστεί. Θα γίνει αναλυτική καταγραφή, αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των εθελοντών. Μέχρι σήμερα κανένας δεν φρόντισε έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και διαχείρισης των δασοπυροσβεστών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες πρόθυμοι εθελοντές αλλά να παραμένουν αναξιοποίητοι.
Κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι ο Ελληνας είναι σαν τον μάγο Κόπερφιλντ και ακόμη καλύτερος: πιάνει πεύκο, γίνεται κάρβουνο και φυτρώνει σπίτι».


Δεν υπάρχουν σχόλια: