20 Αυγ 2009

Πιο εύφλεκτα τα δάση της Μεσογείου

Οι καύσωνες και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας που έχουν επιφέρει οι κλιματικές αλλαγές, καθιστούν τα δάση της Μεσογείου πιο εύφλεκτα σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με έκθεση του ισπανικού γραφείου της Greenpeace.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα δάση σήμερα είναι πιο εύφλεκτα εξαιτίας των αλλαγών στη χρήση γης, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της κακής διαχείρισης των δασικών εκτάσεων.

Το αποτέλεσμα είναι πυρκαγιές μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας, ένα φαινόμενο που, όπως σημειώνεται, θα χειροτερεύει με το χρόνο, δεδομένου ότι η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από τα καμένα εδάφη εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου...(Διαβάστε περισσότερα)

Η έκθεση εξετάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα τελευταία έξι χρόνια, από τη Γαλικία (όπου κάθε χρόνο εκδηλώνονται οι μισές φωτιές της Ισπανίας), τη νότια Γαλλία, την Ιταλία, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις μεγάλες πυρκαγιές της Ελλάδας το 2007, καθώς η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσοίωνη θέση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν ενώ επικρατούσαν στην περιοχή ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, ενώ είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με περιορισμένη βροχόπτωση.

«Οι κλιματικές αλλαγές συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καινούργιας ‘γενιάς’ πυρκαγιών, με άγνωστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» αναφέρει η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, ήδη μέχρι τα μέσα του 2009, η δασική έκταση που είχε αποτεφρωθεί στην ΕΕ φέτος ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική καμένη γη σε όλη τη διάρκεια του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: