3 Ιουλ 2009

O βραβευμένος με Nobel Καθηγητής Peter Grünberg στο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2009

O βραβευμένος με το Nobel Φυσικής Καθ. Peter Grünberg του Jülich Research Centre, Germany θα πραγματοποιήσει διάλεξη στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου 2009 που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” από 6-17 Ιουλίου.
Στην ομιλία του με τίτλο "Spin polarization: from the EPR paradox to coupling and Giant Magnetoresistance in layered magnetic structures", την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009 (Κεντρικό Αμφιθέατρο ΕΚΕΦΕ «Δ», ώρα: 10π.μ.), ο διακεκριμένος γερμανός επιστήμονας θα αναφερθεί στην «Γιγαντιαία Μαγνητοαντίσταση (GMR)», μέσω της οποίας οι μαγνητικές πληροφορίες των σκληρών δίσκων μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στη δραματική αύξηση της ποσότητας δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα σκληρό δίσκο. Σήμερα, η τεχνολογία GMR αποτελεί την καθιερωμένη τεχνολογία η οποία συναντάται σε όλους σχεδόν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σε MP3 players, κτλ.
Για την πρωτοποριακή του έρευνα ο Καθ. Grünberg τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Φυσικής το 2007, από κοινού με τον γάλλο Albert Fert ο οποίος είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη έρευνα στο θέμα αυτό (ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο).
Πληροφορίες :
κα Ι. Αποστόλου
ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Γραφείο Εκπαίδευσης,
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ και Νεαπόλεως,
15310 Αγία Παρασκευή, Τηλ: 210 650 3055, Fax: 210 651 0384
e-mail: info@edu.demokritos.gr, http://edu.demokritos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: