17 Ιουλ 2009

Υποθαλάσσιες τουρμπίνες τροφοδοτούν με ρεύμα 1.000 σπίτια


Η βρετανική εταιρία Marine Current Turbines πρωτοπόρος στην παραγωγή οικολογικού ρεύματος με τη βοήθεια των κυμάτων ή των υποθαλάσσιων ρευμάτων έχει εγκαταστήσει νότια του Μπέλφαστ στο Στράνγκφορντ Λόου δύο υποθαλάσσιες τουρμπίνες, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες σε ρεύμα 1.000 νοικοκυριών.

«Το SeaGen είναι το πρώτο εμπορικό πρόγραμμα στο είδος του που παράγει 1,2 μεγαβάτ ενέργειας με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ρευμάτων, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρίας Μάρτιν Ράιτ. Κατά την άποψή μας ότι παράγει περισσότερο από 1 μεγαβάτ δικαιολογεί το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης στον ωκεανό. Το νερό εκεί έχει βάθος 23 μέτρα. Στη παλίρροια μάλιστα το νερό περνά με ταχύτητα 10 μιλίων από τις τουρμπίνες»... (Διαβάστε περισσότερα)

Απειλεί το SeaGen το οικοσύστημα;

Υπάρχει ωστόσο και αντίλογος.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι τουρμπίνες στο Στράνγκφορντ Λόου είναι εγκαταστημένες σε διεθνώς αναγνωρισμένο εθνικό πάρκο και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο το οικοσύστημα της περιοχής. «Η θαλάσσια αυτή περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τα αποδημητικά πουλιά, λέει ο Γκράχαμ Σάβιτζ, διευθυντής του Θαλάσσιου Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ. Ακόμα πιο επικίνδυνες είναι ωστόσο οι τουρμπίνες για τις φώκιες, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια στις ακτές του βορείου Ατλαντικού. Εδώ στη δική μας περιοχή οι φώκιες είναι ακόμα πολυάριθμες. Φοβόμαστε όμως μήπως το πρόγραμμα SeaGen βλάψει την λεπτή οικολογική ισορροπία στην περιοχή».

Κρατική αναγνώριση για την παραγωγή οικολογικού ρεύματος

Παρά τις αντιρρήσεις των οικολογικών οργανώσεων η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε πρόσφατα το πρόγραμμα SeaGen ως παραγωγό ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές.
Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Ράιτ ωστόσο θα επιθυμούσε μεγαλύτερη στήριξη από το βρετανικό δημόσιο. Ζητά τη ψήφιση ειδικού νόμου, ο οποίος να επιτρέπει σε εταιρίες σαν τη δική του να τροφοδοτούν με ενέργεια το δίκτυο ηλεκτροδότησης, όπως γίνεται ήδη σήμερα στη Γερμανία. Κατά την άποψή του ένας τέτοιος νόμος θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών και ταυτόχρονα θα διασφάλιζε στην Ευρώπη μια φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας.
πηγή: http://www.skai.gr/articles/news/environment/

Δεν υπάρχουν σχόλια: