12 Φεβ 2010

Οι υπνόσακοι και τα υποστρώματα στα χέρια των αστέγων

Παρόλη την κακοκαιρία και τη δυνατή βροχή που έπεφτε όλη την ημέρα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, δεκάδες συμπολίτες μας αψήφησαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και προσέφεραν υποστρώματα καθώς και παλιούς αλλά και καινούργιους υπνόσακους στους συνανθρώπους μας που στερούνται στέγης. Για άλλη μια φορά οι πολίτες έδειξαν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Η ανθρωπιά δεν σταματά ούτε στις κακές καιρικές συνθήκες, παραμένει ισχυρή.
Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε την Κυριακή, αλλά και τις επόμενες μέρες, διανεμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τη συνδρομή πολλών φίλων που διέθεσαν για ακόμα μια φορά το χρόνο τους, το μεταφορικό τους μέσο, την καλή τους διάθεση. Αυτή τη φορά παραδόθηκε όλο το υλικό με μία μόνο εξόρμηση στους δρόμους, στα στενά και στις πλατείες της Αθήνας.
Η υψηλού επιπέδου πληροφόρηση που μας παρείχαν οι συμπολίτες μας, σχετικά με τις τοποθεσίες που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο οι άστεγοι αυτής της πόλης, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της διαδικασίας της διανομής. Παράλληλα όμως, το γεγονός ότι η διανομή έγινε τόσο γρήγορα μας οδήγησε σε μια κοινή διαπίστωση πως ο αριθμός των αστέγων στην πόλη μας έχει αυξηθεί δραματικά. Γεγονός, που κάνει επιτακτική την ανάγκη για πιο δυναμικές δράσεις και νέες πρωτοβουλίες, από όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας. Εκ μέρους των Ελλήνων Ενεργών Πολιτών και των Homeless Support ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους προσέφεραν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Σε εκείνους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλλά και στη διανομή. Μια ξεχωριστή αναφορά σε όλα τα blogs, τις ιστοσελίδες και τα μέσα ενημέρωσης που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και τη δημοσιοποίησαν. Χωρίς αυτή την ενημέρωση δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση.

Το γνωρίζουμε όλοι μας πως το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα δε λύνεται με τέτοιου είδους μεμονωμένες δράσεις. Πιστεύουμε όμως, ότι βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι ώστε να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή όλων όσων πιέζουν τους αρμόδιους φορείς, τις δημοτικές αρχές και την κρατική εξουσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν υποχρεώσεις τους.
Οι φωτογραφίες είναι του Αυγερινού Φ. Πατήστε "Διαβάστε περισσότερα" για να δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες...














8 σχόλια:

loco είπε...

Κάθε πρόσωπο, μια διαφορετική ιστορία ζωής...

Κοινός παρανομαστής : η αξιοπρέπεια, η ακεραιότητα, αυτό το "ευχαριστώ" από καρδίας μετά από ένα 10λεπτο συνομιλίας για να καταλάβουν ότι οι υπνόσακοι είναι δωρεάν, ότι δεν τους κοροιδεύουμε, ότι αδυνατούν να πιστέψουν σε μια τέτοια χειρονομία...

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Με δυο λέξεις περιγράφεις τη σκληρή πραματικότητα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι και μεταφέρεις και την προσωπική σου εικόνα από την χθεσινή συμμετοχή σου...

Nassos είπε...

Συγχαρητήρια για την επανάληψη της πρωτοβουλίας σας.

Α. Ιωαννίδης

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Ευχαριστούμε πολύ.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε...

Unknown είπε...

Και η Δημοτική Αστυνομία τους τα περνει πίσω!!! Διαβάστε εδώ:

Στην εκδίωξη των αστέγων που έχουν βρει καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή του αναψυκτηρίου του Πηκιώνη στον Λουμπαρδιάρη προχώρησε η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων εν όψει των εκδηλώσεων για τα κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Οι περίπου 10-15 άστεγοι που διαβιούν στη γύρω περιοχή αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της δημοτικής αστυνομίας το πρωϊ της Παρασκευής. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης, δηλώνει στο tvxs πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας ενώ όπως υποστηρίζει υπήρχε κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς στο πάρκο του Φιλοπάππου ενώ συνεχή ήταν και τα παράπονα των κατοίκων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν περίοικοι είναι πάγια τακτική του Δήμου να απομακρύνει τους άστεγους πριν από την Καθαρά Δευτέρα, για να υπάρχει “καλύτερη εικόνα της περιοχής στα Κούλουμα”.

Πάντως από την πλευρά του Δήμου, ο κ. Παπαδάκης τονίζει στο tvxs πως στους συγκεκριμένους άστεγους είχε γίνει κατά καιρός πρόταση να μεταφερθούν στο ξενοδοχείο αστέγων του Δήμου, στο Μεταξουργείο, αλλά εκείνοι το είχαν αρνηθεί.

Για απαράδεκτη πρακτική και για την εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει στο επίκεντρό της μόνο τη “βιτρίνα” κάνει λόγο στο tvxs η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Ελθήνα Αγγελοπούλου καλώντας τον Δήμο και προσωπικά τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από ένα υπαρκτό πρόβλημα, που όμως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία στην αντιμετώπισή του.

Διαψεύδουν τις κατασχέσεις

Σύμφωνα με καταγγελίες των περιοίκων, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων με τη συνοδεία ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας σε πολλές περιπτώσεις δεν βρήκαν τους ίδιους τους άστεγους παρά μόνο τα προσωπικά τους αντικείμενα (κουβέρτες, ρούχα κτλ) τα οποία και κατέσχεσαν.

Τις καταγγελίες αυτές διαψεύδει πάντως ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης και τονίζει πως πράγματι οι άστεγοι εκδιώχθηκαν αλλά δεν έχει κατασχεθεί το παραμικρό. “Εξάλλου και οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας φοβούνται να πιάσουν τα ρούχα και τα σκεπάσματα αυτά, για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών”, λέει χαρακτηριστικά. Πάντως οι περίοικοι και οι ίδιοι οι άστεγοι επιμένουν στην καταγγελία για τις κατασχέσεις ενώ μία άστεγη γυναίκα φέρεται να έχει χάσει και τα χαρτιά της τα οποία ήταν μέσα στα υπόλοιπα προσωπικά της αντικείμενα που “έκαναν φτερά”.

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Η γνωστή λύση: Επιχείρηση "σκούπα".
Τα "σκουπίδια" κάτω από το χαλάκι...
Ντροπή.

theodora ch είπε...

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ????ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΩ- ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ-.............

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Καλησπέρα σας και καλή Σαρακοστή.

Μπορείτε να μας στείλετε το e-mail σας και εμείς σε κάθε δράση που οργανώνουμε θα σας ενημερώνουμε.

Αλλιώς μπορείτε να παρακολουθείτε το blog συχνά ώστε να εμημερώνεστε από εδώ...