3 Φεβ 2010

Ποικίλο όρος: Ιερές διεκδικήσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ


Μια ιστορία που θυμίζει «Μονή Βατοπεδίου» ξετυλίγεται στο Ποικίλο Όρος. Ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Λαμίας διεκδικεί από το όρος της Δυτικής Αττικής τουλάχιστον 7.500 στρέμματα από αρκετούς δήμους εκ των οποίων τα 3.500 στρέμματα ανήκουν στο δήμο Περιστερίου. Πέραν αυτών, η Ιερά Μονή διεκδικεί 34 πλατείες και κοινόχρηστους χώρους από το Περιστέρι...

Δείτε στο πιο κάτω link μερικά στοιχεία από τις διεκδικήσεις
“ΙΕΡΕΣ” ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ 34 ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ!!!
και διαβάστε περισσότερα για όλο το άρθρο


Το 2008, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδίκασε σκέλος της ανυπόστατης διεκδίκησης εκατοντάδων στρεμμάτων στο Ποικίλλον Όρος από τον Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαμίας και έκρινε αθώους για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τον πρώην Δήμαρχο Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλο και τον πρώην αντιδήμαρχο Ευαγ. Απολλωνάτο.

Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος η κατάθεση του οποίου υπήρξε καθοριστική ώστε να αποκαλυφθούν, ενώπιον του δικαστηρίου, οι συνεχείς μεθοδεύσεις και τα δικονομικά «τερτίπια» του Μητροπολιτικού Ναού που επιχειρεί να «βάλει στο χέρι» μέρος του Ποικίλου Όρους του μοναδικού «πνεύμονα» των Δυτικών προαστίων αλλά και δεκάδες δημόσιους και κοινοχρήστους χώρους.

Μεταξύ των αξιώσεων του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαμίας, σε βάρος των πολιτών, στην ουσία του Ποιμνίου της είναι 34 πλατείες (!) παιδικές χαρές, κοινόχρηστοι χώροι ενώ έφθασε στο σημείο να μπλοκάρει και την ανέγερση σχολείου στη θέση Λατομείο της Πετρούπολης.

Παράλληλα αξιώνει και χρηματικές αποζημιώσεις. Με την απόφασή της αυτή, η δικαιοσύνη στην ουσία διαμηνύει στον Μητροπολιτικό Ναό ότι το ελληνικό δημόσιο αλλά και ουδείς άλλος, είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν και να … ευλογήσουν τις «Ιερές Μπίζνες» που… στήνονται με χρυσόβουλα Σουλτάνων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1829(!).

Μετά από αδιάκοπους αγώνες της δημοτικής αρχής κερδήθηκε μία ακόμα μάχη καθώς ο Μητροπολιτικός Ναός με αγωγή του κατά του Δήμου της Πετρούπολης και του ελληνικού Δημοσίου διεκδικούσε 1.024 στρέμματα πάνω από την πόλη ισχυριζόμενη ότι είχε τη νομή και κατοχή της έκτασης και ότι ασκούσε χρήση.(!)

Σχετικά με τα 7.500 στρέμματα που διεκδικεί στο Ποικίλο Όρος ο Μητροπολιτικός Ναός, υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση του 1990, που εξέδωσε ως Αντιεισαγγελέας Εφετών, ο σημερινός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

Εκεί για πρώτη φορά αντικρούονται όλα τα επιχειρήματα περί κυριότητας σε αυτή την έκταση και ο αντιεισαγγελέας έκρινε ότι σε καμία περίπτωση η διαφιλονικούμενη έκταση δεν ξεπερνά τα 1.000 στρέμματα καθώς και ότι η έκταση αυτή έχει ήδη πουληθεί και πως όση απέμεινε εκτός σχεδίου είναι δημόσια - δασική.

Ειδικότερα για τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαμίας αναφέρει ότι «είμεθα βεβαίως υποχρεωμένοι να σημειώσουμε με λύπη ότι και οι εκπρόσωποι του I. Nαού Λαμίας Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ακολουθούντες το δρόμο τον οποίο χάραξαν οι καθ΄ ων η ανακοπή αλλά και έτερα άτομα τα οποία επιχειρούν να σφετερισθούν εκτάσεις του Δημοσίου στην ανωτέρω περιοχή, με νεώτερες αγωγές, ισχυρίζονται ότι με ρηθέντες τίτλους περιήλθε στο ναό έκταση 5.000 και εν συνεχεία 6.000 στρεμμάτων και όχι μόνον 1.000 την οποία διεκδικούν...».

Νεότερη απόφαση του Εφετείου Αθηνών το 1996 ήρθε να επαναβεβαιώσει την προηγούμενη του 1990, ενώ μετά και τις δύο αποφάσεις ο Μητροπολιτικός Ναός το 2000 κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου εμμένοντας στις διεκδικήσεις του.

Η αξία της εντός και εκτός σχεδίου περιοχής που διεκδικεί ο Ναός υπολογίζεται στα 2 τρις. ευρώ. Το πρόβλημα αφορά πλέον όλους μας καθώς το Ποικίλο Όρος είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου για τις περιοχές πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας , τα Δυτικά Προάστια.

Από κείμενα και στοιχεία περιβαλλοντικών φορέων της Δυτικής Αττικής.
"Ιερές" διεκδικήσεις στο Ποικίλο Όρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: