17 Φεβ 2010

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ. ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΠΕ, ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ;

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η Υπουργός Περιβάλλοντος βάζει ταφόπλακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και σπρώχνει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε μονοπωλιακές πρακτικές.
Την Τρίτη 16/2 αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο της ανοικτής διακυβέρνησης: http://www.opengov.gr/minenv/?p=403, (με ημερομηνία Κυριακή 14/2!!!) και μόνο για τρεις ημέρες, μέχρι την Παρασκευή 19/2 «σχέδιο για την τιμολόγηση της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα», που μειώνει την τιμή κατά 11,1%!!!, και από 450 ευρώ ανά MWh κοστολογείται 400 ευρώ ανά MWh για φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης ή ίσης των 100kWpeak...

Πατήστε πάνω στις εικόνες για να δείτε τον εμπαιγμό με τη διαφορά των ημερομηνιών.

Πατήστε (διαβάστε περισσότερα)για να δείτε όλο το άρθρο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι μικροεπενδυτές βρίσκονται τουλάχιστον σε απόγνωση. Πρώτα πέρασαν από τη συμπληγάδες της γραφειοκρατίας τουλάχιστον τριών ετών (από το 2007), πληρώνοντας ένα τεράστιο κόστος για δημιουργία εταιρείας, μελέτες για αίτηση εξαίρεσης, περιβαλλοντικής ηλεκτρομηχανικής, ενοίκια γραφείων και ενοίκια ή αγοράς οικοπέδων, λογιστές, κτλ.
Έχοντας σπαταλήσει χιλιάδες εργατοώρες τρέχοντας σε πολεοδομίες, δασαρχεία, επιτροπές Νομαρχιών, τρεις αρχαιολογίες, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτ.λ..

Έχοντας χάσει ήδη το δικαίωμα να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, («πάγωσε» από τέλος Γενάρη), με αυξημένα πλέον τα επιτόκια δανεισμού από τις τράπεζες για την υλοποίηση, έρχεται το τελειωτικό χτύπημα από το «πράσινο» υπουργείο. Η μείωση της τιμής που κάνει πλέον ασύμφορη την επένδυση και υποχρεώσει τους μικροεπενδυτές να «παραδώσουν» τις εξαιρέσεις αντί «πινακίου φακής» στις μεγάλες εταιρείες.

Η αγορά των φωτοβολταϊκών ξεκίνησε στην Ελλάδα με το νόμο 3468/2006 με 60% συμμετοχή στον αναπτυξιακό νόμο. Λίγο μετά αυτό άλλαξε σε 40%, ενώ τέλος Γενάρη «πάγωσε» ο αναπτυξιακός νόμος...

Πριν ένα μόλις χρόνο 3734/2009, ψηφίστηκε ειδικός νόμος για την τιμολόγηση της ενέργειας των φ/β συστημάτων, ο οποίος μάλιστα προβλέπει και την σταδιακή μείωση της τιμής.

Ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί άδειες παραγωγής και εξαιρέσεις για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στην ΡΑΕ από τον Ιούνιο του 2007 και μετά, οι οποίες είχαν υποβληθεί με το καθεστώς του ν.3468/2006 και για τις οποίες ο ν.3734/2009 προβλέπει ειδικό χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης τους το οποίο δεν έχει τηρηθεί.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι για τις καθυστερήσεις φταίνε οι υπηρεσίες οι οποίες καταστρατηγούν το νόμο και ξεπερνούν κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια. Και σήμερα έρχεται το ίδιο το κράτος που ευθύνεται για όλο αυτό το αλαλούμ, να τρέξει να προλάβει να μειώσει τις τιμές…

Εάν η συγκεκριμένη διάταξη, γίνει νόμος της Βουλής το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο 4-5 εταιρειών καθώς οι εγκλωβισμένοι μικροεπενδυτές θα έχουν δύο επιλογές: ή να τις πουλήσουν στο ΚΑΡΤΕΛ ενέργειας που θα δημιουργηθεί με ευθύνη του ελληνικού κράτους, ή να μην τις υλοποιήσουν…

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά:
1ον. Γιατί μόνο για τρεις ημέρες η διαβούλευση; Γιατί στο δελτίο τύπου του Υπουργείου και την αρχική του opengov αναφέρεται 16/2 ενώ στην εσωτερική σελίδα που υπάρχει η ανάρτηση με τίτλο «Διαβούλευση για την τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα» η ημερομηνία είναι: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010;;;
2ον. Γιατί το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, η διαβούλευση του οποίου τελείωσε στις 15 Γενάρη, συμπεριελάμβανε τις τιμές του ισχύοντος νόμου, ( 450ευρώ ανά KWh) που έχει και σταδιακή μείωση; (Άλλωστε με το νόμο 3734/2009 από το Ιούλιο του 2011 αυτή θα είναι η τιμή για όσους συνδεθούν). Δεν μελέτησε σωστά το υπουργείο πριν το καταθέσει; Ήταν πρόχειρη επιλογή; Γιατί έρχεται σήμερα με την παλαιά πρακτική των «ντροπολογιών της νύχτας» να προωθήσει τις μειώσεις;

3ον. Γιατί γίνεται αυτό ενώ το υπουργείο γνωρίζει ότι πολλοί κάτοχοι εξαιρέσεων έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μεταξύ, Νομαρχίας, Περιφέρειας, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, και δεν έχουν καμία ευθύνη για την αργοπορία τριών ετών;

4ον. Πόσο ποιο ανασφαλές πρόχειρο και επικίνδυνο μπορεί να γίνει το επενδυτικό περιβάλλον σε τούτη τη χώρα;

5ον. Γιατί σπρώχνει το υπουργείο τις επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες που μπορούν να επενδύσουν μεγάλες εταιρείες;

6ον. Γιατί ουσιαστικά με αυτή τη ρύθμιση μονοδρομεί την δημιουργία μονοπωλίων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ;

7ον. Για πρώτη φορά με την αμέριστη συμπαράσταση και τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του κράτους θα δημιουργηθεί εκ του αποτελέσματος ΚΑΡΤΕΛ στον τομέα των ΑΠΕ και της ηλεκτρικής ενέργειας. Μεσοπρόθεσμα πάλι ο καταναλωτής θα πληρώσει το κόστος; όπως γίνεται μέχρι τώρα και στα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα;

8ον. Για ποιο λόγο καταργείται η περιβαλλοντική μελέτη από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων; Για να μπορεί ο καθένας όπου θέλει, άναρχα και χωρίς καμία πρόβλεψη να δημιουργεί φωτοβολταϊκά πάρκα; Με τις όποιες πιθανές επιπτώσεις;
10ον. Γιατί τα σχόλια που έγιναν την Τρίτη στη διαβούλευση, http://www.opengov.gr/minenv/?p=403&cp=9#comments δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη… ενώ από τις 2μμ, της Τετάρτης έχει σταματήσει η δημοσίευση σχολίων;

Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι απλά η Υπουργός Περιβάλλοντος οδηγήθηκε σε αυτές τις προτάσεις, από πίεση χρόνου και λανθασμένες προτάσεις των συνεργατών της.

Σαφώς το προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις ΑΠΕ δε μιλούσε ούτε για ταφόπλακα ούτε για μονοπώλια όπως θα δείτε πιο κάτω:

«Σύνθημά μας «ΑΠΕ παντού», εκτός από τις περιοχές υψηλής προστασίας. Με περιορισμό της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Άμεση κατάργηση όλων των αντικινήτρων
για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε μικρή κλίμακα και κίνητρα για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ στα σπίτια. Εγγύηση της τιμής αγοράς
ηλεκτρικού ρεύματος από μικρούς-μεσαίους παραγωγούς από ΑΠΕ. Εξορθολογισμό κινήτρων και δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου με απλοποιημένες διαδικασίες, για ευρεία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην εφαρμογή
των ΑΠΕ.»

Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος ΠΑΣΟΚ, 1/10/2009, Σελίδα 25


19 σχόλια:

Unknown είπε...

την καλησπέρα μου !!!
τι να πεί κανείς, επί ημέρες ΝεοΤαξικού Πασοκ, θα δούμε πολλά ακόμη !!!

Σπύρος από Λαμία
http://aboutmylamia.blogspot.com/

α Κενταύρου είπε...

Eχει αρχίσει η μάχη του ανταγωνισμού μεταξύ παραγωγών Αιολικής και παραγωγών φωτοβολταικών.Αυτό δεν θα πρέπει να είναι απόφαση μιας επιστημονικής επιτροπής που θα καθορίσει πόσο θα είναι το ποσοστό κάθε μορφής ενέργειας
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν θεοποιηθεί ,έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αν χρησιμοποιηθούν η Γη θα γίνει παράδεισος.
Στους πολίτες καλλιεργείται από τους οικολόγους η εντύπωση ότι η ενέργεια από ορυκτά καύσιμα μπορεί να αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από ήπιες μορφές ενέργειας.Η άποψη αυτή όπως θα αναφέρω στη συνέχεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.Με παρέμβαση των οικολογικών οργανώσεων και διαφόρων οικονομικών συμφερόντων,εμποδίστηκε λαθεμένα στην Ελλάδα η παραγωγή ενέργειας από λιθάνθρακα.Τη στιγμή που η χώρα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και οι ενεργειακές της ανάγκες συνεχώς αυξάνουν.Η χώρα παράγει από ορυκτά καύσιμα περίπου 6000 μεγαβάτ και οι ενεργειακές τις ανάγκες είναι 10.000 μεγαβάτ που καλύπτει από άλλες μορφές ενέργειας και εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες.
Σε αυτή τη μορφή ενέργειας έχουν επενδύσει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ,υποστηριζόμενα από οικολογικές οργανώσεις.Στη προπαγάνδα που ασκείται από τα ΜΜΕ υπερτονίζονται τα πλεονεκτήματα και αποσιωπούνται τα μειονεκτήματα.
Κλασικό μέσο προπαγάνδας η υπερβολή και η καταστροφολογία,που συνοψίζονται στο μπαμπούλα κλιματική αλλαγή.
Επειδή τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, όπως ότι είναι ανεξάντλητες και δεν ρυπαίνουν άμεσα το περιβάλλον,θα αντιπαραβάλω αυτά που επιμελώς αποκρύπτονται.
1)Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά αποκλειστικότητα,είναι συμπληρωματική μορφή ενέργειας.Έχουν χαμηλή απόδοση, που εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος,την εποχή,το κλίμα.Πάντοτε θα πρέπει να υπάρχει ένας κύριος κορμός παραγωγής ενέργειας πχ από άνθρακα η πυρηνική ενέργεια και σε αυτή θα προστίθενται οι ΑΠΕ.
2)Απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης.Για αυτό το λόγο δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.
3) Η παραγωγή της δεν είναι συνεχής εξαρτάται από την ηλιοφάνεια,τη ταχύτητα του αέρα,της βροχοπτώσεις.Η ποσότητα που παράγεται από μια μονάδα είναι από μηδέν μέχρι ένα μέγιστο.
Σε περιπτώσεις που χρειάζεται σταθερή ισχύς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
4)Το πλεόνασμα της αποθηκεύεται σε συσσωρευτές που θα αποτελούν μια μελλοντική μορφή ρύπανσης διότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να αντικαθίστανται.
5)Χαρακτηρίζεται πράσινη δεν είναι τόσο πράσινη.Ρυπαίνει και αυτή το περιβάλλον όχι άμεσα αλλά έμμεσα, διότι οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ είναι μεταλλικές κατασκευές.Η παραγωγή μετάλλων είναι ρυπογόνος διότι η επεξεργασία τους απαιτεί υψικάμινο.
6)Στο τομέα των αερομεταφορών και των θαλασσίων μεταφορών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
7)Δημιουργούν προβλήματα στην αισθητική του περιβάλλοντος.Τα ελληνικά νησιά ενώ έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους,η εφαρμογή των ΑΠΕ αντιμετωπίζει την αντίδραση των κατοίκων.
Δύο λόγοι συνηγορούν στην ανάπτυξη τέτοιων μορφών ενέργειας.
1)Μειώνουν τη ρύπανση του αέρα
2)Επιβραδύνουν την εξάντληση των παγκοσμίων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων.
Είναι προφανές ότι με το τέλος των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων η χρήση Πυρηνικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη, δεν έχουμε άλλη επιλογή.Τα χρόνια που ακολουθούν πρέπει να λύσουμε τα δύο σοβαρά προβλήματα που ανέφερα ότι θα προκύψουν από τη χρήση της .Είναι αυτονόητο ότι οι Α.Π.Ε θα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά.
Απόσπασμα άρθρου.
a-kentavrou.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ) θα μπορούσαν να είναι ένα επιχειρηματικό κίνητρο για νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια καινούργια επιχειρηματική κίνηση στην Ελληνική αγορά.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν αρχίσαμε καλά.
Άλλα μας έλεγαν…..άλλα βλέπουμε να γίνονται. Κρίμα, γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν μας βλέπω να κουνιόμαστε.

«Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμεμίζουμε»


Την καλησπέρα μου παιδιά και να ξέρετε ότι στηρίζομαι στην έγκυρη ενημέρωση που μας δίνετε…..σας έχω τσεκάρει και το ξέρετε :Ρ

Ελένη

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Καλησπέρα σας.
Σπύρο δεν ξέρουμε, τι θα δούμε. Υπομονή.

Φίλε "α Κενταύρου" ανοίγεις ένα μεγάλο κεφάλαιο, και μια τεράστια συζήτηση, που έχει πολλές οπτικές γωνίες. Δεν είναι τα σχόλια ενός post διαφορετικού θέματος για να γίνει μια τόσο μεγάλη κουβέντα...

Όσο και αν έχεις καταθέσει ένα εμπεριστατωμένο άρθρο, περνάς επιδερμικά το τεράστιο κόστος κατασκευής, το ότι το πλουτώνιο σήμερα πουθενά στον κόσμο δεν αποθηκεύεται με ασφάλεια, και βέβαια μας προτείνεις την πλήρη εξάρτηση της ενέργειας από μία - δύο ή τρεις πολυεθνικές εταιρείες...

Σίγουρα στο μέλλον θα υπάρξει ανάρτηση για τα τόσο σοβαρά θέματα που βάζεις και εκεί θα μπορούμε να συζητήσουμε...

Ελένη ο γιαλός είναι στραβός!!! Δεν αρμενίζουμε εμείς στραβά...

Ευχαριστούμε πολύ όλους για τη συμμετοχή στη συζήτηση.

Yperkeimenos είπε...

Χαιρετώ άπαντες τους μετέχοντες και προχωρώ λέγοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα,μεταξύ άλλων,που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και ο λαός είναι έλλειμα αξιοπιστίας και αστάθεια επενδυτικού περιβάλλοντος. Όσες εξαγγελίες ή κίνητρα και αν δοθούν για νέες επενδύσεις,τίποτα δεν θα γίνει διότι ο έκαστος επενδυτής θα το σκεφτεί πολύ προκειμένου να τοποθετήσει τα χρήματα του σε μία χώρα όπου δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει αύριο,καθώς οι υπουργοί την μία λένε έτσι και την άλλη αλλιώς. Μόλις προ ολίγου διάβασα για την διάθεση της κυβέρνησης να μειώση την τιμή της KWh απο Α.Π.Ε. την στιγμή που και εγώ είχα αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά μία επένδυση στον τομέα και παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Για να μήν θυμηθώ επίσης την πρόσφατη ανακοίνωση περί φορολογίας των καταθέσεων που έδιωξε 3 δις κεφάλαια απο την Ελλάδα.Τελικά ποιός,παγκoσμίως,θα μπορούσε να πάρει στα σοβαρά μία χώρα και έναν λαό που εκλέγει τέτοιους πολιτικούς? Σοφή λοιπόν ρήση "As above so below"

Ανώνυμος είπε...

κάπου πήρε το αυτί μου, ότι θα φορολογείται επιπλέον η κατανάλωση ενέργειας ως πολυτελής δαπάνη.

Βάλτε και τα μονοπώλια, να τα κέρδη.

Και ας πάει να κόψει το λαιμό του ο απλός κοσμάκης (δηλαδή εγώ και ΕΣΥ αναγνώστα!)

Α.

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

"...έλλειμα αξιοπιστίας και αστάθεια επενδυτικού περιβάλλοντος..." Πολύ σωστά RAISTLIN, "As above so below"...

Αγαπητέ Α. σε βλέπω απόψε ιδιαίτερα επιθετικό...

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

... και βεβαίως τις καλησπέρες μας σε όλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η ενέργεια από ΑΠΕ, θα πάει κυρίως στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες είναι κυρίως ξένων συμφερόντων, αντιθέτως από τους μικροεπενδυτές που είναι κυρίως Έλληνες. Το ότι λοιπόν ο στρατηγικός χώρος της ενέργειας για μια χώρα πηγαίνει στα χέρια αλλοδαπών δε σημαίνει απεμπόληση της Εθνικής κυριαρχίας;;;;

Ανώνυμος είπε...

http://www.moussouroulis.gr/DATA/pressrel/04.12.09%20-%20sn_ape.pdf

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είπε...

Το link που μας έχετε καταχωρήσει αναφέρει το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο διαφάνεια η νέα διακυβέρνηση...
Το νέο ύφος της εξουσίας...

Διαβούλευση για τρεις ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ημέρες και με διαφορετικές ημερομηνίες όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες...

Τα "καθρεφτάκια" για τους ιθαγενείς δεν έχουν μοιραστεί ακόμη;;;

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Υπερβολικός...
Μπορεί όλα να έγιναν από κακό χειρισμό...

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Άκρως ενδιαφέρον επίσης ότι η πρόταση νόμου για τις ΑΠΕ ( που οι τιμές παρέμεναν ως είχαν) είχε εγκριθει από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Δεκεμβρίου 2009, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, εξήρε στο σύνολό του το νομοσχέδιο...

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα της μείωσης της τιμής ρώτησα το φίλο μου το Θεοφάνη που έχει ήδη εγκαταστήσει περισσότερα από 100kw σε Φ/Β. Η ερώτηση: Τίσημαίνει για τον επενδυτή η μείωση της τιμής;
Απάντηση: H απόσβεση της επένδυσης με την παλιά τιμή γινόταν σε 7 χρόνια ενώ με τη νέα σε 8 και 6 μήνες περίππου. Εξαρτάται από από το πόσα θα είναι τα ίδια κεφάλαια και γενικά η σύνθεση της χρηματοδότησης. Αν υπολογίσουμε οτι η διάρκεια ζωής των Φ/Β είναι άνω των 25 ετών τότε μάλλον συνεχίζει να είναι συμφέρουσα η επένδυση. Οταν μιλάμε για επενδύσεις ξεχνάμε την πολιτική.

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Η απόδοση μειώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, η σύμβαση είναι 20ετής, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα παίρνει η ΔΕΗ μελλοντικά όλο το ρεύμα... και βέβαια το χειρότερο, είναι η τακτική της κυβέρνησης που αβαντάρει τα μεγάλα συμφέροντα σε με τέτοιες προτάσεις και βέβαια η απογοήτευση και η ανασφάλεια των μικρών επενδυτών.

Ακριβώς επειδή μιλάμε για επενδύσεις σε συνδυασμό με πολιτικές αποφάσεις ρωτήστε το φίλο σας, για τα κόστη από την αρχή της διαδικασίας...

Ioanna Papantoniou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ioanna Papantoniou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ioanna Papantoniou είπε...

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλάδων και επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν. Εγώ παλιότερα απευθύνθηκα σε μια πεπειραμένη εταιρεία για να με βοηθήσει να εντάξω την επιχείρησή μου σε έναν παλιότερο Αναπτυξιακό, η οποία ήταν δίπλα μου σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. https://www.revivalsa.com/anaptyxiakos-nomos-w-86391.