2 Δεκ 2009

Παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές"

Μια σημαντική παρουσίαση έγινε εχθές στο Μέγαρο. Με αφορμή τη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη, παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του Συνεδρίου που είχε γίνει τον ΙούΛιο με τίτλο "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές".
Ιδιαίτερη τιμή για εμάς η πρόσκλησή μας και η συμμετοχή μας στην παρουσίαση.

Εδώ μπορείτε να δείτε το συνέδριο του Ιουλίου: http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

Έκκληση σε όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν, για να αλλάξει η πορεία, που ακολουθεί ο σημερινός τρόπος ζωής, απηύθυνε η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο και πρόεδρος του "Ιδρύματος για το παιδί και την οικογένεια", κ. Μαριάνα Βαρδινογιάννη, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκδοσης των πρακτικών του συνεδρίου "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο.
Ειδικότερα, η κ. Βαρδινογιάννη τόνισε την υποχρέωση των αναπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες με τεχνογνωσία, τεχνολογία και οικονομικούς πόρους, καθώς και τη σημασία των νέων τεχνολογιών και των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για πολυδιάστατες συνεργασίες, με στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων στρατηγικών και πολιτικών για το περιβάλλον. Στην ομιλία της, η κ. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον τέως Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή... (Διαβάστε περισσότερα)

Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κ. Βαρδινογιάννη ο επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας. "Η ευαισθητοποίηση του πολίτη στηρίζεται στην ενημέρωση, διότι, γνωρίζοντας το πρόβλημα, αντιδράς ανάλογα", τόνισε ο κ. Δήμας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καταλυτικός είναι και ο ρόλος των ΜΜΕ, αναφέροντας την επίτευξη συμφωνίας για τον Οδικό Χάρτη στο Μπαλί.

Αναφερόμενος στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, ο επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον επεσήμανε ότι σκοπός είναι να επιτευχθεί μια πολιτική δεσμευτική συμφωνία, όπου όλοι οι τομείς της οικονομίας θα συμβάλουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο τέως γενικός διευθυντής της Ουνέσκο, κ. Κoΐτσιρο Ματσούουρα, δήλωσε ότι το σημαντικότερο μήνυμα του συνεδρίου "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση στις μελλοντικές γενιές" ήταν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το σημερινό τρόπο ζωής, ο οποίος δεν είναι, πλέον, βιώσιμος.

Επίσης, ο καθηγητής και διευθυντής της πρώτης παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Χρούσος, απαρίθμησε στην ομιλία του τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Χρούσος τόνισε ότι το πρόβλημα, που δημιουργείται με την κλιματική αλλαγή, το αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες στερούνται υγειονομικών συστημάτων, καθώς και ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι γυναίκες, οι φτωχοί.
Από την πλευρά του, ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, κ. Χ. Ζερεφός, προέβαλε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ως συνιστώσα της πλανητικής αλλαγής. Στη συνέχεια, υπογράμμισε κάποιες σημαντικές παραμέτρους, που θα έπρεπε να ληφθούν υπ' όψιν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, όπως το ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για ορισμένα αέρια - υποξείδιο του αζώτου και τα υποκατάστατα των χλωροανθράκων. Επιτακτική ανάγκη, όπως εκτιμά, είναι η εξειδίκευση και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Η κ. Βαρδινογιάννη παρέδωσε συμβολικά το πρώτο αντίτυπο της έκδοσης των πρακτικών στην υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Παραλαμβάνοντας το, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σαφείς και ξεκάθαρες δεσμευτικές συμφωνίες και όχι διακηρύξεις και ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και μετά την Κοπεγχάγη. Επιπλέον, η υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για τις Μεσογειακές χώρες, αμέσως, μετά τη Διάσκεψη. Το δεύτερο αντίτυπο παρέδωσε στο Δανό πρέσβη, κ. Τομ Νέρινγκ.

Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο των πρακτικών που παρουσιάστηκε εχθές.
Πηγή: ΑΠΕ Μπάρλα Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: