30 Δεκ 2009

Εθελοντές έτοιμοι για όλα

Οι Ενεργοί Πολίτες ανέλαβαν δράση μέσα από μπλογκ, e-mails και sms

«Πριν από δύο χρόνια βιώσαμε μια απίστευτη καταστροφή και απέραντο ανθρώπινο πόνο, ενώ και το φετινό καλοκαίρι η Βορειοανατολική Αττική βίωσε μια τραυματική εμπειρία. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Καθημερινά, επιχειρήσεις, κατοικίες και αυτοκίνητα τυλίγονται στις φλόγες από αμέλεια ή λάθος και ελάχιστοι από εμάς μπορούν να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα και σωστά τέτοιες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη και η σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση δασικών- ή μη- πυρκαγιών μπορεί να είναι σωτήρια. Παρακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ο 32χρονος Στάθης Διομήδης, η σύζυγός του Μαρίνα και η πεθερά του Μαρία ένιωσαν την ανάγκη να σηκωθούν από τους καναπέδες και να αρχίσουν μια προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών. Από τότε, με μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κινητών τηλεφώνων και με αναρτήσεις σε blogs έχουν καταφέρει να ξεσηκώσουν δεκάδες πολίτες, σε καθαρά εθελοντική βάση.

Όλοι μαζί συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πυρόπληκτους, τρέχουν εθελοντικά στις φωτιές, έχουν πραγματοποιήσει δενδροφυτεύσεις στα καμένα της Πεντέλης και άλλων περιοχών, ενώ διοργανώνουν συχνά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών. Οι Έλληνες Ενεργοί Πολίτες, όπως ονομάστηκε η κίνηση αυτή, δεν έχει μέλη, καταστατικό και προεδρείο, αλλά είναι ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση. «Μέλος μας είναι όποιος έρθει σε επαφή μαζί μας και προτείνει να οργανώσουμε κάτι», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στάθης Διομήδης.

Οι Έλληνες Ενεργοί Πολίτες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία διοργάνωσαν σεμινάρια πυρόσβεσης, πρόληψης και πυροπροστασίας, ώστε οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι αν η φωτιά ξεσπάσει στο σπίτι, το εξοχικό, ακόμα και το αυτοκίνητό τους και να γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδράσουν ώστε να αποτρέψουν την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

«Θέλω να είμαι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση παρουσιαστεί. Παρακολούθησα τα μαθήματα πυροπροστασίας, ώστε να γνωρίζω τι πρέπει να κάνω. Είναι πολύ σημαντικό να μην πανικοβληθείς και να μπορείς να αντιδράσεις σωστά.

Θα αναρτήσω έναν πίνακα και στη δουλειά μου με οδηγίες προς τους συναδέλφους μου, όπως έκανα παλαιότερα και με τις Πρώτες Βοήθειες, ώστε και εκείνοι να είναι ενημερωμένοι», λέει στα «ΝΕΑ» η 25χρονη ψυχολόγος Αθηνά Μήλιου, που έλαβε μέρος στα σεμινάρια, ενώ ο αδελφός της Οδυσσέας τονίζει: «Κάθε ενεργός πολίτης πρέπει να φροντίζει για τον εαυτό του και τους άλλους και να προλαμβάνει το κακό πριν αυτό συμβεί».

Οι κύριες αιτίες για μια αστική πυρκαγιά- χαρακτηριστικό της χειμερινής περιόδου- είναι οι μαγειρικές εστίες, ξεχασμένα τσιγάρα πάνω σε έπιπλα, τζάκια και θερμάστρες ή βραχυκυκλώματα σε ηλεκτρικές συσκευές. Η φωτιά μπορεί να εκδηλωθεί πολύ γρήγορα, γι΄ αυτό, όπως επισημαίνουν, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ψυχραιμία, αλλά και ο καθένας να γνωρίζει πώς θα πρέπει να αντιδράσει, ώστε, κυρίως, να σώσει τη ζωή του και, δευτερευόντως την περιουσία του.

Εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Αράπογλου garapoglou@dolnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: