15 Ιουλ 2011

Οινόφυτα: Προσφυγή για λόγους υγείας

Συλλογική προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των 200.000 κατοίκων των επτά δήμων της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, κατέθεσαν κατά της Ελλάδας στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, είτε με την άμεση κατανάλωση του νερού, είτε με την άρδευση των καλλιεργειών, κι αυτό διότι οι βιομηχανίες που έχουν εγκατασταθεί εκεί εδώ και 41 χρόνια ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΑ.

«Επιτρέποντας την άτυπη και άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και μη ασκώντας κανέναν έλεγχο για τα τοξικά απόβλητα που εδώ και δεκαετίες καταλήγουν στον Ασωπό, οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή 200.000 ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στο οικολογικό και ανθρώπινο αυτό σκάνδαλο», σημειώνει ο νομικός Γιάννης Κτιστάκις εκπρόσωπος της ΕΕΔΑ.

Σημειώνεται ότι δεν έχει υιοθετηθεί σχέδιο διαχείρισης του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης του Ασωπού, όπως προβλέπει η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και δεν έχουν καθορισθεί όρια για τα ποσοστά εξασθενούς χρώμιου. Επίσης, έως τις 31 Μαΐου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τον Ασωπό, δεν είχε ακόμη καθορισθεί το πλαίσιο για την απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: