21 Ιουλ 2008

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΚΑΗΚΑΜΕ ΡΕΕΕ!!!


Οι αναλυτικές θέσεις μας για το τι φταίει για τις περσινές πυρκαγιές-καταστροφές και το τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν, που δημοσιεύτηκαν στο ένθετο οικολογικό περιοδικό "πράσινο ποντίκι", της εφημερίδας "το ποντίκι", την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008. (διαβάστε περισσότερα)Μετά την ηρεμία πέντε - έξι ετών ήρθαν η καταιγίδα και η καταστροφή. Χειρότερα δεν γινόταν.

Αύγουστος 2007. Τα πρώτα μηνύματα έχουν έρθει: η Πάρνηθα έχει καεί, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 10 από τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα, η Πεντέλη καίγεται και η κυβέρνηση προκαλεί εκλογές. Το γελοίο της υπόθεσης ήταν ότι την Κυριακή, μετά τη φωτιά της Πάρνηθας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μας έστειλε μήνυμα στα κινητά να σεβόμαστε τα δάση και να μην βάζουμε φωτιές!

Λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβριος έχουν βγει τα αποτελέσματα των... επιτυχιών: πάνω από 80 νεκροί, πάνω από 2,8 εκατομμύρια στρέμματα, πάνω από 35.000 ζώα καμένα και μια χώρα αποσβολωμένη να παρακολουθεί την προεκλογική περίοδο. Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο ότι καμία κρατική αρχή δεν μας έχει πει επίσημα, 10 μήνες μετά, πόσους νεκρούς είχαμε το έτος 2007 από τις πυρκαγιές ούτε πόσα ακριβώς στρέμματα έχουν καεί. Τα στοιχεία υπάρχουν από τα ΜΜΕ και από ανεξάρτητα δορυφορικά προγράμματα καταγραφής.

Γιατί όμως έγινε αυτή η καταστροφή, γιατί είχαμε τόσους νεκρούς και τέτοια οικολογική καταστροφή; Οι ελληνικές αρχές μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Τι πρωτότυπο, αλήθεια! Μεμονωμένο περιστατικό όπως αρέσκονται να ανακοινώνουν κατά καιρούς.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πριν από μια δεκαετία ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση η Πυροσβεστική από τη Δασική Υπηρεσία. Το πρόβλημα δεν είναι ότι άλλαξε ο φορέας, αλλά ότι η πυροσβεστική είναι δασοφοβική ακόμη και σήμερα, δεν έχει την ανάλογη εκπαίδευση σε δασικές πυρκαγιές, δεν συνεργάζεται με τη Δασική Υπηρεσία, και το σημαντικότερο ίσως όλων είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανώτερων αξιωματικών σήμερα, των διοικητών και των επιτελών, δεν έχει καμία εκπαίδευση σε δασική φωτιά καθώς, όταν το Π.Σ. ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση, ήταν ήδη ανώτεροι αξιωματικοί.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Πυροσβεστική είναι πολύ καλή στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε αστικής φωτιάς, αλλά και στην αντιμετώπιση καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενώ αντιθέτως στη δασοπυρόσβεση είναι επιεικώς ανεπαρκής, ενώ επιπλέον έχει πληρώσει και μεγάλο φόρο αίματος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προσλήψεις των πυροσβεστών, οι κρίσεις και οι προαγωγές των αξιωματικών γίνονται όλα τα χρόνια με κομματικά κυρίως κριτήρια και όχι αξιοκρατικά καθώς δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη αρχή που θα κάνει τις προσλήψεις και τις κρίσεις. Τι πρωτότυπο σε αυτή τη χώρα!

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι όλοι περιμένουν από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να σβήσουν τη φωτιά και βέβαια κάθε δήμαρχος νομάρχης βουλευτής, πολιτευτής, υπουργός ασκεί πιέσεις για να πάει αεροπλάνο στην περιοχή όπου αυτός εκλέγεται ή έχει κάποιο συμφέρον, ως άλλος αυτοκράτορας.

Τα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία έχουν απαξιωθεί, πηγαίνουν με λεωφορεία, όπως καταγγέλλουν οι πυροσβέστες, στο σημείο με αποτέλεσμα να περπατούν ώρες μέχρι να φτάσουν στο σημείο επέμβασης χωρίς καν να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα, για την προσωπική τους προστασία.

Η σχέση της πυροσβεστικής με ηλεκτρονικά, τηλεπισκοπικά, δορυφορικά, ηλεκτρονικά συστήματα πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών μένει στο επίπεδο της τεχνολογίας της μάνικας, καθώς, ανεξήγητα, το βάρος δίνεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. Άλλη μια ελληνική πρωτιά.

Είναι κακούργημα, και μάλιστα εκ προθέσεως, ότι έχει αφεθεί η πρόληψη, ο καθαρισμός δασών και αγροτικών εκτάσεων στο έλεος του Θεού και στο φιλότιμο κάποιων πολιτών. Δεν υπάρχει σήμερα καμία αρχή στην Ελλάδα που μπορεί να αναλάβει αυτόν τον τομέα, καθώς η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, η μηδενική χρηματοδότηση, αλλά και η ραστώνη των κάθε λογής τοπικών και εθνικών κυβερνώντων έχει καταφέρει να εξαφανίσει κάθε προσπάθεια στο επίπεδο της πρόληψης.

Αντιθέτως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αρμοδιοτήτων και χρηματοδότησης για κάθε λογής εγκαίνια, κόψιμο κορδέλας, φεστιβάλ, πανηγυριών, ταξιδιών αναψυχής βαφτισμένων ως συμμετοχές σε συνέδρια και σεμινάρια.
Φέτος φτάσαμε και στο τραγικό σημείο ο αρχηγός της πυροσβεστικής να μην λέει καλημέρα με τον ΓΓΠΠ, όπως έχουν αναφέρει κατά κόρον τα ΜΜΕ.

Οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ούτε στην περιοχή τους που έχει πυροσβεστικούς κρουνούς, δεν έχουν δασικούς χάρτες και δεν έχουν περάσει ούτε καν από τους δασικούς δρόμους. Εκτός από τις αστικές περιοχές στις αγροτικές, η πυροσβεστική το χειμώνα έχει ελάχιστα συμβάντα. Άρα υπάρχει ο χρόνος και για εκπαίδευση και για γνωριμία με τα δάση της περιοχής. Διάθεση, διοικητική αλλά και πολιτική βούληση δεν ξέρουμε αν υπάρχει.
Οι αγορές οχημάτων συνεχίζουν να γίνονται στα πλαίσια των αστικών πυρκαγιών με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να μην χωρούν στους δασικούς δρόμους.


Συντονισμός και πρόληψη: δύο σύντομα ανέκδοτα


Επί χάρτου όλοι είναι υπεύθυνοι, αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη επιχείρησης. Ώσπου να παρθεί η απόφαση στο συντονιστικό κέντρο και να ξεπεραστούν οι κάθε λογής σκόπελοι έχει περάσει κρίσιμος χρόνος, ενώ ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Όποιος έχει ασύρματο με τις συχνότητες δίνει εντολές.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν κάνουν τίποτε για την προστασία τους, δεν καθαρίζουν τα κτήματά τους, δεν έχουν δεξαμενές με νερό, δεν έχουν κανένα σχέδιο προστασίας ούτε των ίδιων αλλά και ούτε των περιουσίων τους και όλα τα περιμένουν από την κεντρική εξουσία. Όπου λειτούργησε η τοπική κοινωνία συντεταγμένα τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Π.χ. Μελιγαλάς.

Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από τους κατοίκους και τους τοπικούς άρχοντες για την δημιουργία ζωνών, καθαρισμού των δασών, απομάκρυνση της βιομάζας, αγορά μικρών και ευέλικτων πυροσβεστικών με χαμηλό κόστος (2.500 ευρώ για πυροσβεστικό 2 τόνων) που μπαίνει σε τρακτέρ και μπορεί να πάει οπουδήποτε, δεν γίνεται συντήρηση των δρόμων, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι στην ελληνική επαρχία ο πληθυσμός είναι γερασμένος.

Επίσης αρκετοί τοπικοί άρχοντες δεν υποχρεώνουν τους πολίτες σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, κάνουν τα στραβά μάτια για πολεοδομικές παραβάσεις και οικιστική ανάπτυξη σε δασικές περιοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι βάσει δημοσιευμένων μελετών η διαφθορά έρχεται πρώτη και με διαφορά στις πολεοδομίες και τους δήμους.

Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων είναι σημαντικό πρόβλημα διότι, αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί μεγαλύτερα, καθώς όλοι οι αρμόδιοι είναι υπεύθυνοι όταν κάνουν εγκαίνια και κομπάζουν για τα έργα που κάνουν και αναρμόδιοι για ό,τι άσχημο συμβαίνει. Οχυρώνονται πίσω από ανεδαφικές διατάξεις και νόμους για να μην κάνουν τίποτε. Όσο για τον Αύγουστο, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα καθώς προκηρύχθηκαν εκλογές και το ήδη ανοργάνωτο κράτος διαλύθηκε τελείως, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν η Ελλάδα έχει προεκλογική περίοδο, δεν λειτουργεί τίποτε.


Γυμνοί στην Πάρνηθα και την Ολυμπία


Ζήσαμε εντυπωσιακές στιγμές καθώς καταφέραμε και κάηκε η Πάρνηθα με φωτιά ερχόμενη από 15 χιλιόμετρα μακριά, με τον αρχηγό της πυροσβεστικής να λέει ότι πήρε τέσσερα αεροπλάνα από την Πάρνηθα και τα έστειλε σε άλλη περιοχή, τον υπουργό Δημοσίας Τάξης να λέει ότι «την πατήσαμε», τους αξιωματικούς να μην αφήνουν τους εθελοντές και τις υδροφόρες των δήμων να ανέβουν στην Πάρνηθα με πρόσχημα την... προστασία τους, όπως έλεγαν.

Το ότι οι φάροι των πυροσβεστικών οχημάτων έδειχναν ότι είναι ακίνητα και προστάτευαν μόνο το καζίνο ήταν λεπτομέρεια. Το ότι την επόμενη μέρα άφησαν να ανέβουν πάνω οι εθελοντές και οι υδροφόρες των Δήμων έχει τη σημασία του. Όσο για την προστασία των πολιτών αλλά και των απλών πυροσβεστών, τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού έδειξαν την αποτελεσματικότητα των επικεφαλής, καθώς έγραψαν ιστορία, δυστυχώς, με 80 μαύρα γράμματα. Ένα για κάθε ψυχή.

Στην Ηλεία πρώτα κάηκαν 24 άνθρωποι και 100.000 στρέμματα και μετά κατάλαβαν οι γνωστοί ανευθυνοϋπεύθυνοι ότι επέρχεται η καταστροφή. Η φωτιά έκαιγε μέρες, η πυροσβεστική δεν ήξερε τι να κάνει, κάθε λογής αρμόδιοι έδιναν εντολές, την ενημέρωση το κέντρο επιχειρήσεων την είχε από τα ΜΜΕ, ανοργάνωτοι αλλά και απροστάτευτοι άνθρωποι γνώστες ή όχι έτρεχαν να βοηθήσουν, αλλά και να σωθούν, αφού δεν υπήρχε κανείς σχεδιασμός.

Η Πυροσβεστική, κατά γενική ομολογία, τη δεύτερη μέρα, βλέποντας το πρωτόγνωρο μέγεθος της καταστροφής, έχασε κάθε ψυχραιμία και δυνατότητα συντονισμού.

Ακόμη και η Αρχαία Ολυμπία με το πολυδιαφημισμένο αλλά και πολυδάπανο αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, κάηκε από άκρη σε άκρη μαζί με το σύστημα, ενώ θα μας μείνουν αξέχαστες, το πρωί εκείνης της ημέρας, μερικές ώρες πριν και από αυτήν την καταστροφή, οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της πυροσβεστικής που δήλωνε χαμογελώντας ειρωνικά (με στυλ: δε γίνονται αυτά τα πράγματα) ότι είναι θέμα τιμής η προστασία της Αρχαίας Ολυμπίας, και δεν υπάρχει περίπτωση η φωτιά να φτάσει εκεί. Η τιμή, τιμή δεν έχει, και χαράς τον που την έχει, λέει μια παροιμία.

Αξέχαστη στη μνήμη μας η δήλωση του τότε υπουργού περί μερικών καμένων δέντρων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η αλήθεια είναι ότι κάηκε ακόμη και το πρανές του σταδίου, οι φλόγες έγλυψαν το αρχαίο τείχος και μπήκαν στο χώρο του μουσείου. Το μουσείο δεν κάηκε όχι γιατί το έσωσε κάποιος αλλά γιατί είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο και γυαλί. Ευτυχώς!

Εντυπωσιακό είναι ότι 10 μήνες μετά η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει συντάξει μια έκθεση για του τι έγινε το καλοκαίρι του 2007, τι φταίει και τι χρειάζεται να γίνει ή να μη γίνει ώστε να μην ξανασυμβούν όλα αυτά. Εντυπωσιακό επίσης ότι το μόνο σύστημα πυρανίχνευσης που θεωρεί η πυροσβεστική ότι είναι αποτελεσματικό θα έπρεπε να ανιχνεύει και να ειδοποιεί όταν ανάψει ένα σπίρτο, όπως αξιωματικοί του αρχηγείου δημοσίως δηλώνουν! Και άρα τα συστήματα που υπάρχουν είναι άχρηστα και δεν χρειάζονται. Είπαμε, η τεχνολογία της μάνικας.

Ο στρατός επενέβη όταν πλέον τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο της κατάσβεσης και αφού είχαν φτάσει πάνω από 50 εναέρια πυροσβεστικά, οχήματα αλλά και πεζοπόρα τμήματα από διάφορες χώρες. Τα πυροσβεστικά που έχει ο στρατός αλλά και τα ερπυστριοφόρα μεταφοράς προσωπικού θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει πάρα πολύ ενώ επικουρικά ως βοηθητικό προσωπικό θα μπορούσαν να βοηθούν και οι στρατιώτες στα μετόπισθεν.


Μέσα πυρόσβεσης χωρίς πρόγραμμα


Για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα έξι τελευταία αγορασμένα ελικόπτερα Chinook, ενώ ο κατασκευαστής λέει ότι μπορούν να κάνουν αεροπυρόσβεση με κάδο χωρίς κίνδυνο δεν χρησιμοποιούνται καθώς οι χειριστές δεν έχουν εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο, ή μήπως είναι θέμα καινούργιων αγορών; Ενώ το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας. Που είναι η αλήθεια;

Είναι εντυπωσιακό ότι νοικιάζουμε κάθε χρόνο εναέρια μέσα πυρόσβεσης με πολύ μεγάλο κόστος σε σχέση με άλλα κράτη, και δεν χρησιμοποιούμε τα ήδη υπάρχοντα αλλά δεν αγοράζουμε και τον τύπο ελικοπτέρου, που κατά γενική ομολογία των πιλότων είναι το καλύτερο για την μορφολογία της χώρας μας.

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι έχουμε και εμείς ως πολίτες μεγάλες ευθύνες καθώς ο ωχαδερφισμός, ο καναπές, η λογικές του στυλ «δεν αλλάζει τίποτε, όλοι ίδιοι είναι, και τι να κάνω εγώ, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα, μακριά από μένα και όπου να είναι», με σκέψεις πολλές φορές κανιβαλισμού και στόχο να «φάμε» ο ένας τον άλλον, σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους.


Έχει φιλότιμο ο... Μακιαβέλι;


Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει διάφορες ημερίδες, συμπόσια, συμβούλια, και το μόνο που ακούμε είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός πιστεύει ότι τα έκανε όλα σωστά, οι αυτοδιοικήσεις ξαφνικά λένε ότι δεν έχουν χρήματα και αρμοδιότητες, οι μεγάλες εθελοντικές ομάδες για κάποιο ανεξήγητο λόγο φοβούνται να πουν την πραγματικότητα, και στρογγυλεύουν τα πράγματα, γιατί άραγε; Και εμείς αναρωτιόμαστε: Πάνω από 80 νεκροί, πάνω από 2,8 εκατ. στρέμματα, πάνω από 35.000 ζώα, τεράστια οικολογική - περιβαλλοντική καταστροφή και ούτε μια συγγνώμη, ούτε μια παραίτηση, ούτε καν λίγο φιλότιμο.

Χορτάσαμε από μακιαβελικές φράσεις του στυλ: «στρατηγός άνεμος», «ασύμμετρη απειλή», «συμφέροντα», «δεχόμαστε συγχαρητήρια από τους ευρωπαίους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» (!), «κομματικά παιχνίδια», «ξένοι τρομοκράτες», «η χώρα δέχεται επίθεση» και άλλα χαριτωμένα. Φράσεις που καταρρίπτονται από τα επίσημα στοιχεία που δίνουν η αντιτρομοκρατική, η πυροσβεστική, η αστυνομία. Όλα στον βωμό της εξουσίας και του κέρδους.

Δυστυχώς για όλους αυτούς η μελέτη που έγινε για λογαριασμό της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση και δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ανικανότητα της πολιτείας και τις εγκληματικές αμέλειές της για πολλά χρόνια.


Πάρτε μέτρα επειγόντως


Για όσους δεν έχουν καταλάβει, μιλάμε πλέον για μεγαφωτιές, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί θερμότερα καλοκαίρια με λιγότερη υγρασία και η βιομάζα που είναι συσσωρευμένη στις δασικές περιοχές είναι μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί με την πρώτη ευκαιρία και να καταστρέψει τα πάντα.

Το πρώτο και κύριο που θα πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος αντιμετώπισης. Θα πρέπει να ριχθεί το μεγάλο βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή όσο και αν αυτό επηρεάζει τους έμπορους συστημάτων πυρόσβεσης επίγειας και εναέριας, και θα καταφέρει ισχυρό οικονομικό πλήγμα σε πολλούς που κερδίζουν από όλο αυτή τη συναλλαγή! Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ο ρόλος της παιδείας και της σχέσης των νέων με τη φύση το δάσος και το περιβάλλον.

Μια αξιόπιστη πρόταση λοιπόν θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Αλλαγή πολιτικής και στρατηγικής, με στόχο να πέσει το μεγάλο βάρος την πρόληψη και όχι στην καταστολή, και άμεση συνεργασία, κράτους, αυτοδιοίκησης και πολιτών - τοπικών κοινωνιών.

2. Άμεση δημιουργία εθνικού σχεδίου παιδείας για την σχέση νέων και φύσης - περιβάλλοντος - δάσους, σε θεωρητικό αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή τους σε δράσεις μέσα στο δάσος, με στόχο να αγαπήσουν οι νέοι και να συνυπάρξουν με τη φύση και το περιβάλλον.

3. Υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων και των μαθητών με σεμινάρια και πιστοποίηση σε πρόληψη, πυρόσβεση, πρώτες βοήθειες και αντιμετώπιση καταστροφών.

4. Προσπάθεια δημιουργίας εθνικής συνείδησης προστασίας περιβάλλοντος, φύσης και δασών, μέσω καμπάνιας άμεσης επαφής με τους πολίτες.

5. Άμεση δημιουργία ενιαίου εθνικού ανεξάρτητου φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα την πρόληψη, διαχείριση, προστασία, πυρόσβεση των πυρκαγιών, προστασία των επιχειρούντων αλλά και των πολιτών.

6. Δημιουργία διεύθυνσης έρευνας και τεχνολογικών εφαρμογών στο πλαίσιο του υπό δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα συνολικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

7. Άμεση δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων γης (εθνικό GIS, ψηφιακό δασολόγιο κ.λπ.) και συνεργασία μεταξύ ερευνητικών και επιχειρησιακών φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη επικινδυνότητας των πυρκαγιών.

8. Συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), RISK-EOS και εκμετάλλευση άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης π.χ. EFFIS, GMES.

9. Δημιουργία συνολικής πρότασης από την επιστημονική κοινότητα, με χρήση νέων τεχνολογιών, για πρόληψη, διαχείριση, προστασία πληρωμάτων, εθελοντών, πολιτών, μηχανημάτων και υλικών πυρόσβεσης και πυρόσβεση πυρκαγιών.

10. Αλλαγή και εκσυγχρονισμό νομοθετικού πλαισίου ώστε να εκλείψει ο γραφειοκρατικός κυκεώνας, που καταλήγει πολλές φορές σε αδιέξοδο, και κάποιοι κρύβονται πίσω από νόμους, καλύπτοντας την ανικανότητά τους.

11. Άμεσος προγραμματισμός, χρηματοδότηση και σχεδιασμός για την διαχείριση - καθαρισμό - διαμόρφωση των δασικών και αγροτικών εκτάσεων, για την προστασία και την πυροφύλαξη των δασών, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και πυροφυλακίων.

12. Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου ικανού και σύγχρονου για τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών και διάσωσης, με ασφαλιστική κάλυψη, και υποχρεωτικά ενιαίο πρωτόκολλο εκπαίδευσης πιστοποιημένο από διεθνείς οργανισμούς.

13. Δημιουργία πολιτοφυλακής με αντικείμενο την πυροπροστασία, την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση καταστροφών.

14. Μέτρα με πλήρη χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή των κατοίκων στους οικισμούς και στις εργασίες τους και τη μείωση της εσωτερικής μετανάστευσης που παρατηρείται από της πληγείσες περιοχές προς τα αστικά κέντρα.

15. Δημιουργία άμεσα κτηματολογίου και δασολογίου και εθνικού χωροταξικού σχεδίου.

16. Σύγχρονο εθνικό σχέδιο συνεργασίας, στρατού, κέντρου επιχειρήσεων, αυτοδιοικήσεων, αρμόδιου υπουργείου, σωμάτων ασφαλείας και εθελοντικών ομάδων, οργανώσεων και οργανισμών.

17. Ενσωμάτωση του σώματος Αγροφυλακής στον ενιαίο φορέα και εκπαίδευση στις πρόληψη, την πυρόσβεση και την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

18. Καθαρισμός του χώρου γύρω από κολώνες και πυλώνες της ΔΕΗ, που βρίσκονται σε δασικές και αγροτικές περιοχές, καθώς πυρκαγιές εκδηλώνονται πολλές φορές εξαιτίας σπινθήρων από τις καλωδιώσεις και τους μετασχηματιστές, αλλά και αντικατάστασή τους με τσιμεντένιες ή σιδερένιες για την αποφυγή καταστροφής τους από πιθανές πυρκαγιές.

Πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ότι σήμερα παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία που οφείλεται:

* Στην ύπαρξη προγραμμάτων της Ε.Ε. που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των μεγαπυρκαγιών.

* Στην ύπαρξη, στην Ελλάδα, των απαραίτητων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων για την αξιοποίηση των κατάλληλων βάσεων δεδομένων στον αντιπυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των μεγαπυρκαγιών.

* Στην ύπαρξη μεγάλων βάσεων δεδομένων στις υπηρεσίες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), π.χ. ESA, που στοχεύουν ακριβώς προς τέτοιες κατευθύνσεις.

* Και, το πιο σημαντικό, στη διάθεση των πολιτών να συμμετέχουν και να πραγματοποιούν δράσεις αυτοπροστασίας και συμμετοχής. Αλλά και στη γνώση πλέον του κινδύνου των μεγαπυρκαγιών, με τραγικό μάλιστα τρόπο.

Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι: οι πολίτες έχουν διάθεση να συμμετέχουν και να πραγματοποιήσουν δράσεις, αλλά και να δώσουν χρόνο και χρήματα για εθελοντικές πράξεις και ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχει ένα βασικό σημείο που αποτελεί τροχοπέδη στη διάθεση και το αίσθημα αλληλεγγύης που δείχνουν. Δεν εμπιστεύονται κανέναν κρατικό φορέα αλλά ούτε εύκολα, εθελοντικές οργανώσεις ή οργανισμούς, δικαίως ίσως, καθώς κάθε φορά συμβαίνουν τραγελαφικά πράγματα που υποχρεώνουν τους πολίτες να μην επιδεικνύουν με πράξεις το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που έχουν.

Μέρος από τις προτάσεις προέρχονται από τις 13 προτάσεις-λύσεις της πρωτοβουλίας επιστημόνων για τις δασικές πυρκαγιές.
http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2008/05/13.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: