6 Ιουν 2008

ΑΛΛΑΞΑΝ ΖΩΗ - ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

5-6-2008. Των ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ - ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ.
Το καλοκαίρι είναι για τα καλά πια εδώ και, σιγά σιγά, οι οδυνηρές θύμησες από τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς αρχίζουν και εγκαθίστανται στη μνήμη μας.
Και όσο οι φωνές για την κρατική ολιγωρία απέναντι σ' αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες εικόνες πληθαίνουν, τόσο ενισχύονται οι δράσεις οικολογικών πρωτοβουλιών που παίρνουν την υπόθεση «προστασία του περιβάλλοντος» στα χέρια τους!
Θέματά τους όχι μόνο η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και η προσφορά γνώσης μέσω σεμιναρίων που υλοποιούν για θέματα δενδροφυτεύσεων, δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών κ.ά.
Πέντε εκπρόσωποι εθελοντικών οικολογικών πρωτοβουλιών μάς μιλούν για το έργο τους, τις εμπειρίες τους και μας καλούν να αναλάβουμε δράση.
«Σηκώθηκαν από τον καναπέ» Στάθης Διομήδης - Μαρίνα Μουστόγιαννη, ιδρυτές και συντονιστές της Πρωτοβουλίας «Ελληνες Ενεργοί Πολίτες». Σε μια μέρα συγκέντρωσαν 19 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εγκατέλειψαν τις διακοπές τους μην αντέχοντας να βλέπουν τις καταστροφικές φωτιές της Πελοποννήσου από την τηλεόραση.
Στο πλοίο της επιστροφής αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν με αφετηρία τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Εγραψαν σε ένα χαρτί ότι θα συγκεντρώσουν τρόφιμα-πράγματα και ζήτησαν από τον καπετάνιο να ενημερώσει τους επιβάτες...
«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε θεατές σε αυτή την τραγωδία, έπρεπε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αναλάβουμε δράση», μας λένε.Σε μια ημέρα συγκέντρωσαν 19 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και από τότε «διαθέτουν» καθημερινά τους εαυτούς τους για να ευαισθητοποιούν τους πολίτες.«Φτιάξαμε ένα ενημερωτικό blog προκειμένου να επικοινωνούμε με τον κόσμο και να συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο», μας λέει ο Στάθης.
«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν πράγματα αλλά δεν εμπιστεύονται τους κρατικούς φορείς. Αυτό αποτελεί σημαντική αδυναμία γιατί -όπως καταλαβαίνετε- λειτουργεί ανασταλτικά. Ανεξάρτητα από τις μεγάλες κρίσεις, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους» υπογραμμίζει ο Στάθης και η Μαρίνα προσθέτει: «Να γίνουν όλοι αυτό που λέει το όνομά μας, ενεργοί πολίτες».
Η προσφορά του όμως δεν σταματά εδώ. Ο Στάθης, πέρα από συντονιστής της Πρωτοβουλίας, είναι εθελοντής δασοπυροσβέστης και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Τα χνάρια του ακολουθεί και η σύντροφός του (στην εθελοντική δράση και στη ζωή) Μαρίνα, εξηγώντας πως «αντί να πιούμε έναν καφέ παραπάνω προτιμάμε να προσφέρουμε και να παρακολουθούμε μαθήματα πρώτων βοηθειών, δασοπροστασίας κ.τ.λ. που είναι χρήσιμα για όλους μας».
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι επόμενες δράσεις των «Ελλήνων Ενεργών Πολιτών», που, σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές και φορείς, ετοιμάζουν σεμινάρια δασοπυρόσβεσης και πρώτων βοηθειών ανοιχτά για το κοινό.
Ευχαριστούμε πολύ την ελευθεροτυπία για την συνέντευξη και θέλουμε να επισημάνουμε δύο στοιχεία:
πρώτον: πραγματικά ο τίτλος (άλλαξαν ζωή - και τις ζωές μας) είναι υπερβολικός, και
δεύτερον: την ανθρωπιστική βοήθεια των 19 τόνων, την προσέφεραν όλοι οι απλοί άνθρωποι που ήθελαν να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους και μας εμπιστεύτηκαν. Εμείς απλά συντονίσαμε όλο αυτό, και προσπαθήσαμε πολύ ώστε τα πράγματα να συγκεντρωθούν μέσα σε μία ημέρα και να τα πάμε την επόμενη στα χέρια αυτών που άμεσα τα είχαν ανάγκη χωρίς προβλήματα, και αποθηκεύσεις... εδώ οι λεπτομέρειες εκείνης της δράσης: ΠΩΣ ΣΗΚΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ...
τις απόψεις και των υπολοίπων τριών φίλων, μελών πρωτοβουλιών και συνοδοιπόρων σε αυτή τη διαδρομή και το αφιέρωμα... συγκεκριμένα:
Ανδριάνα Σαρρή - μέλος στο oikologio.gr.
Αντώνης Μπρούμας - μέλος στην ομάδα «Ποδηλάτες-Ποδηλάτισσες».
Τάσος Κεφαλάς - συντονιστής της πανελλαδικής πρωτοβουλίας κινήσεων πολιτών, «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» - lithanthrakas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: