25 Νοε 2010
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Στελέχη υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και ειδικοί από έντεκα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με επικεφαλής την Ελλάδα, θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι για 36 μήνες προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρία στο θέμα της αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Στόχος του πρώτου διαπεριφερειακού συνεδρίου του προγράμματος INTERREG IVC CivPro, με κεντρικό θέμα «Περιφερειακές Πολιτικές Πρόληψης των Καταστροφών», είναι η αποτύπωση των εμπειριών των χωρών στην αντιμετώπιση των καταστροφών και η δημιουργία ενός εργαλείου πρόληψης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον...(Διαβάστε περισσότερα)
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, αναμένεται να καταθέσει κυρίως τη μακροχρόνια εμπειρία της με τις δασικές πυρκαγιές και τους σεισμούς. Την αυλαία του προγράμματος - που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας-άνοιξε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης καταστροφών, καθώς, όπως ανέφερε, οι επιπτώσεις τους είναι τόσο μεγάλες που μια χώρα ενίοτε δεν μπορεί μόνη της να ανταποκριθεί επαρκώς στην αντιμετώπισή τους.
Αναφερόμενος στη δράση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο διευθυντής ερευνών της υπηρεσίας κ. Δημήτρης Παπαναστασίου ανακοίνωσε την τοποθέτηση υποβρυχίων οργάνων με σκοπό την πρόληψη των τσουνάμι που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ελληνικές ακτές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Κοσμάς Στυλιανίδης έκανε λόγο για επικαιροποίηση του Χάρτη Σεισμικής Επικινδυνότητας του ελλαδικού χώρου. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επικείμενη θέσπιση ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφαλείας για τα δομικά υλικά όσον αφορά τις αντοχές τους σε ενδεχόμενο σεισμό.
Θαλάσσια ατυχήματα
Σχετικά με τα θαλάσσια ατυχήματα, ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος ανακοίνωσε τη σταδιακή επέκταση του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης (AIS) και στα αλιευτικά σκάφη μήκους άνω των 15 μέτρων. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στέλιος Στεφανίδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της πρόληψης σε σχέση με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. «Τα όποια προληπτικά μέτρα υπάρχουν στην περιοχή της πυρκαγιάς, π.χ. δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές κ.λπ., επιχειρησιακά θα λειτουργήσουν υπέρ των δυνάμεων. Εάν δεν υπάρχουν, ο μηχανισμός θα στηριχθεί μόνο στο ανθρώπινο δυναμικό, το νερό, τα χερσαία και εναέρια μέσα», ανέφερε. Από την Καθημερινή
Ετικέτες
κοινωνία,
μηνύματα,
μμε,
περιβάλλον
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου