ΑΝΤΡΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Σύννεφο η παντόφλα και η κρεβατομουρμούρα...
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Πέταγμα αντικειμένων με σκοπό τον τραυματισμό, χαστούκια, κλωτσιές, μπουνιές, δαγκωματιές, γρατσουνιές..., είναι μερικοί από τους τρόπους ανδρικής κακοποίησης, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει ακόμη και χρήση μαχαιριού ή όπλου. Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και στη χώρα μας, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα!
Μάλιστα, στην ίδια έρευνα, το 12,7% των ανδρών ανέφερε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε νοσοκομείο για την περιποίηση τραυμάτων που οφείλονταν σε γυναικεία επίθεση, ενώ το 23% των γυναικών ανέφερε ότι σκοπός της επίθεσης που έκανε ήταν ο σοβαρός τραυματισμός ή η βλάβη του άντρα...Μπορεί ακόμα και σήμερα να ακούγεται περισσότερο ως ανέκδοτο, αλλά ήδη από το 1974 ο Gelles διαπίστωσε ότι οι άντρες σύζυγοι έπεφταν θύματα βίας σχεδόν με την ίδια συχνότητα όσο και οι γυναίκες.
Το 1994 στις ΗΠΑ 167 χιλιάδες άνδρες κατήγγειλαν ότι είχαν δεχτεί σωματική βία από τις συντρόφους τους και πολύ περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά, αλλά δεν το ανέφεραν πουθενά για να μη γελοιοποιηθούν. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε τυχαία και από άλλες έρευνες, δεδομένου ότι πρόθεσή τους ήταν να καταγράψουν τη γυναικεία κακοποίηση.
Τα παραπάνω αναφέρει στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευστράτιος Παπάνης, σημειώνοντας ότι η έρευνα στη χώρα μας είναι από τις πρώτες που ασχολούνται με το θέμα της ανδρικής κακοποίησης στην Ελλάδα, που αποτελεί θέμα ταμπού και για άνδρες και για γυναίκες, και πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 2006-2008.
«Καθώς αναλύουμε την ενδοοικογενειακή βία», σημειώνει, «καταρρίπτεται πλέον ο μύθος του άνδρα θύτη και της γυναίκας θύματος και τείνουμε να ομιλούμε για βίαια ζευγάρια.
Στο 58,5% των περιπτώσεων αναφοράς βίας, αυτή ήταν αμοιβαία, ενώ στο 41,5% η άσκησή της οφειλόταν εξίσου στη γυναίκα όσο και στον άνδρα. Σε έρευνα των Simonelli & Ingram σε φοιτητές διαπιστώθηκε ότι 40% των ανδρών είχε υποστεί βία από την κοπέλα του και το 29% αναγκάστηκε να καταφύγει σε νοσοκομείο.
Παρά το γεγονός ότι ο άνδρας μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη ή να περιορίσει αποτελεσματικότερα την επιτιθέμενη σύντροφό του, οι γυναίκες καταφεύγουν σε πιο περίπλοκες και καλύτερα σχεδιασμένες μορφές βίας, οι οποίες εξισώνουν τα ποσοστά.
Αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα στις περιπτώσεις ενδο-οικογενειακής βίας που καταλήγουν σε θάνατο ή σε σοβαρό τραυματισμό».
Μία ερώτηση της έρευνας αφορούσε την έναρξη και συνέχιση της φυσικής ή ψυχολογικής βίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Από τους άνδρες που ανέφεραν ότι ασκούσαν ψυχολογική ή και σωματική βία, το 38% θεώρησε ότι αρχικά ήταν υπαίτιο γι' αυτήν οι ίδιοι, το 35% κατηγόρησε τη σύντροφο και το 27% απέδωσε την ευθύνη και στους δύο.
Οι γυναίκες που βίωσαν ενδο-οικογενειακή βία, απέδωσαν την ευθύνη για την έναρξη του διαπληκτισμού κατά 52% στις ίδιες, 30% στους συντρόφους τους και 18% και στους δύο.
Ο κ. Παπάνης τονίζει ότι «οι άνδρες που πέφτουν θύματα κακοποίησης από τη σύντροφό τους βιώνουν θυμό (75%), συναισθηματική καταρράκωση (40%), κατάθλιψη και ταπείνωση (35%), τάση για εκδίκηση (25%), αίσθημα ότι είναι ευάλωτοι (23%), και φόβο ή ντροπή (15%).
Οι συνέπειες είναι ακόμα πιο έντονες στους νεαρούς άντρες: η εμπειρία μιας πρώιμης βίαιης σχέσης στιγματίζει τις μετέπειτα αλληλεπιδράσεις τους με το «ασθενές» φύλο και τους καθιστά πιο ευάλωτους σε μελλοντικά καταθλιπτικά επεισόδια και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Μάλιστα η επικινδυνότητα αυξάνεται ανάλογα με την ένταση της βιωμένης βίας.Ο συνδυασμός των δύο (φυσικής και ψυχολογικής) μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την ομαλή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του άνδρα». Ψυχολογική κακοποίηση.
Η συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση των ανδρών αναφέρεται σε συμπεριφορές που έχουν ως σκοπό να ταπεινώσουν, να εξευτελίσουν και να ντροπιάσουν τον άνδρα, να τον κάνουν να νιώσει ανίκανος, άχρηστος, ένοχος και τελικά να του μειώσουν το αυτοσυναίσθημα.
Τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των γυναικών είναι οι φωνές, η διαρκής γκρίνια, οι τσιρίδες, οι προσβολές, οι ειρωνείες και ο σαρκασμός, η γελοιοποίηση μπροστά σε άλλους, ο οικονομικός έλεγχος, η αποκοπή του άνδρα από συγγενείς και φίλους, η εσκεμμένη διακοπή της λεκτικής επικοινωνίας από τη σύζυγο, η άσκηση ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής του άνδρα, η διαρκής αρνητική κριτική κ.λπ.
* Ενα πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι η ψυχολογική κακοποίηση του άνδρα πολλές φορές δεν ασκείται αποκλειστικά από τη σύζυγο αλλά και από άλλα μέλη της οικογένειας καταγωγής της. Ετσι, από τους παντρεμένους άνδρες που εξετάστηκαν χωριστά το 76,8% δηλώνει ότι ψυχολογική βία δέχτηκε και από τη μητέρα, τον πατέρα ή άλλο μέλος της οικογένειας της συζύγου, ενώ συμφωνεί με αυτό το 57% των γυναικών.
* Στην ψυχολογική βία που αντιμετωπίζουν οι διαζευγμένοι ή οι εν διαστάσει άνδρες περιλαμβάνεται και το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης, κατά το οποίο η γυναίκα στρέφει εναντίον του πατέρα το παιδί ή τα παιδιά τους. Στην έρευνα διεφάνη ότι αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στις ελληνικές οικογένειες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/04/2008
19 Απρ 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
ρε τι ξύλο τρώμε...
Τώρα δικαιώνεται ο Αλέξης!!!
Giantre
Ότι χειρότερο κι εγκληματικό η χρησιμοποίηση των παιδιών στα "παιχνίδια" των μεγάλων.
Η βία, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι δεν αφορά μόνο στη σωματική, αλλά σε πολλές μορφές, που ιδιαίτερα, οι παλαιότεροι το αντιλαμβάνονταν ως ένδειξη χαρακτήρα.
Καλό Σ/Κ
αν το διαβασω μερικες φορες ακομα θα αρχισω να κυκλοφορω με σωματοφυλακα!
Giantre αν υποψιαστώ ότι μιλάς για τον δικηγόρο θα στενοχωρηθώ...
Η Βάσσια βάζει τη σοβαρή διάσταση του θέματος, αλλά για την ταμπακιέρα κουβέντα!!! γυναικα γαρ...
Suspect, μην το λες μόνο κάντο!!!
Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ:
http://www.pa-sy-a.gr
http://amfigonia.pa-sy-a.gr
http://odysseus.pa-sy-a.gr
http://phneloph.pa-sy-a.gr
http://thlemaxos.pa-sy-a.gr
Δημοσίευση σχολίου