24 Φεβ 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ 20-2

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας, ευχαριστούμε πολύ που συμμετέχετε στη σημερινή μας συνάντηση.
Οργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση για να ενημερωθούμε όλοι για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα μιλήσω για το τι μπορεί να κάνει το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί μπορούν να κάνουν πολλά και κάνουν ελάχιστα.
Δε θα μιλήσω για το τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις 33 χρόνια τώρα γιατί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολλά και δεν έκανα ούτε τα πιο απλά.
Δε θα μιλήσω για το τι κάνει η Αμερική γιατί κάνει τα πάντα για την καταστροφή.
Θα μιλήσω κυρίως για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Θα ξεκινήσω λοιπόν λέγοντας ότι για εμάς δεν υπάρχουν οικολόγοι και μη οικολόγοι.
Υπάρχουν υπεύθυνοι άνθρωποι και ανεύθυνοι άνθρωποι.
Ήδη έχετε στα χέρια σας κάποιες απλές συμβουλές που αν τις κάνουμε πράξη θα μειώσουν κατά πολύ την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα μειώσουν τα έξοδά μας και όλα αυτά χωρίς να αλλάξει τίποτα στην ζωή μας.
Πρέπει όλοι μας να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι, εμείς χρειαζόμαστε τον πλανήτη όχι ο πλανήτης εμάς.
Μπορούμε να γίνουμε υπεύθυνοι άνθρωποι. Σίγουρα δεν μας το δίδαξε κανείς. Όμως τα παιδιά μας έχουν αρχίσει και ρωτάνε, γιατί μπαμπά; Τι είναι το διοξείδιο του άνθρακα, γιατί κινδυνεύουμε από την υπερθέρμανση του πλανήτη; Εμείς τι κάνουμε; Ποιος φταίει;
Τις απαντήσεις τις έχουμε εύκολες. Για όλα φταίνε οι κυβερνήσεις οι Δήμαρχοι, τα συμφέροντα, το σύστημα. Ναι αλλά εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη; Εμείς δεν επιλέγουμε κυβερνήσεις και δημάρχους, εμείς δεν είμαστε στο σύστημα;
Εμείς δε δουλεύουμε στην πολεοδομία, στην εφορία, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην αστυνομία; Εμείς δεν κάνουμε παρανομίες, δε χτίζουμε αυθαίρετα; Εμείς δεν είμαστε που δίνουμε και παίρνουμε φακελάκια και γρηγορόσημα;
Εάν δε θέλουμε τα παιδιά μας να μας χρεώσουν ότι δεν τους προσφέρουμε ένα καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής, τα πράγματα είναι απλά.
Πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Να ξεβολευτούμε λίγο, να εμπιστευτούμε το γείτονά μας, να ανοίξουμε τα μάτια μας, να φύγουμε από κομματικές αγκυλώσεις, προσωπικά συμφέροντα, να καταγγείλουμε και να αντιδράσουμε στα κακώς κείμενα, να πιέσουμε τους πολιτικούς για λύσεις, και να στρατευτούμε όλοι μαζί στη μάχη για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή. Πως;
Αλλάζοντας συνήθειες και προπάντων διώχνοντας τον ωχαδερφισμό, την καχυποψία
και την ιδιοτέλεια από πάνω μας.
Έπρεπε να καούν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα και πάνω από 70 άνθρωποι το περασμένο καλοκαίρι για να ευαισθητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε λίγο.
Ευτυχώς όμως υπάρχει ελπίδα. Και ελπίδα είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι και κοφτερό μυαλό έχουν, και διαφορετική νοοτροπία και διάθεση να κάνουν πράγματα έχουν. Για αυτό και εκφράζουν εκπληκτικές και πρωτοπόρες απόψεις μέσα από τα blogs και το διαδίκτυο. Βλέποντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν είτε στο διαδίκτυο, είτε στα σχολεία τους, είτε στις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο δείχνουν πολύ ικανοί, υπεύθυνοι και ευαίσθητοι άνθρωποι αλλά και μας δίνουν ελπίδα.
Έχουν όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν μας εμπιστεύονται γιατί θεωρούν ότι είμαστε αλλοτριωμένοι και για αυτό κρατούν την ανωνυμία τους πολλές φορές.
Και επειδή εμείς πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά, ας γίνουμε ενεργοί πολίτες και ας δώσουμε στους νέους το δικαίωμα να συμμετέχουν και να αποφασίζουν. Ας τους δώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν και να ελπίζουν.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω και δυο λόγια για την πολιτεία.
Είναι σίγουρο ότι το κράτος μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από τους πολίτες.
Πιστεύουμε ότι μέσα από διαδικασίες σαν τη σημερινή πρέπει να υπάρχουν και αποτελέσματα, και να μην μένουμε μόνο στα λόγια.
Επειδή έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πρέπει να προχωρήσουμε σε πράξεις,
Σας καταθέτουμε μια πρόταση νόμου με συγκεκριμένες λύσεις.
1. Προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως έως το τέλος του 2009 χωρίς καμία εξαίρεση και παράταση.
2. Πλήρη απαγόρευση παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης σε νάιλον σακουλές απορριμμάτων έως το τέλος του 2010 χωρίς καμία εξαίρεση και παράταση.
Τέλος να κατατεθεί κοινή πρόταση νόμου, αν είναι δυνατόν, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έως το τέλος Μαρτίου, και έως το τέλος Ιουνίου να έχει γίνει νόμος του Ελληνικού Κράτους και να έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες να υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από αυτές τις απαγορεύσεις.
Να γίνει διαπραγμάτευση με τις εταιρείες παραγωγής ώστε η τιμή που θα φτάνει στον καταναλωτή να υπάρχει δέσμευση ότι για τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι μέσα στις 4 χαμηλότερες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή οι συγκεκριμένοι ομιλητές που παρευρίσκονται εδώ έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα του περιβάλλοντος, και με παρρησία μιλούν, πιστεύουμε ότι όχι μόνο θα καταθέσουν την πρόταση νόμου στην Βουλή αλλά και από απόψε θα δεσμευτούν για αυτό.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: