20 Ιουν 2010

«Τοξική» αδιαφορία για τα απόβλητα

«Καμπανάκι» κινδύνου για τα επικίνδυνα απόβλητα έκρουσε η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3.

«Το πρόβλημα των επικίνδυνων αποβλήτων έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, τα νοσοκομειακά απόβλητα είναι μόνο ένα μέρος των επικίνδυνων αποβλήτων» υπογράμμισε.

Όπως δήλωσε η κ. Καραβασίλη, οι αρχές έχουν πέσει σε παράνομη διακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη τη χώρα και πρόσφατα έφθασαν στην πηγή με την περίπτωση του Αττικού Νοσοκομείου... (Διαβάστε περισσότερα)

Όπως τόνισε η Ειδική Γραμματέας δεν μιλάμε μόνο για οικολογικό, αλλά και για οικονομικό έγκλημα, καθώς χάνονται χρήματα από το δημόσιο με την παράνομη διακίνηση αποβλήτων.

Η κ. Καραβασίλη τόνισε ότι τα μεγάλα νοσοκομεία οφείλουν να ξεχωρίζουν τα είδη απόβλητων στο εσωτερικό τους και τα υπόλοιπα να αποστέλλονται στον αποτεφρωτήρα των Άνω Λιοσίων, αλλα και στη μονάδα αποστείρωσης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η Ειδική Γραμματέας σημείωσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων από τα νοσοκομεία. «Να καταρτίσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων κανονισμούς που εγκρίνονται από το ΥΠΕΚΑ και έχουν ευθύνη για τη τήρηση τους» τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι οι όροι των συμβάσεων στις εταιρείες που κάνουν τη μεταφορά των αποβλήτων πρέπει να τηρούνται, και πρέπει να αφαιρείται η άδεια σε όσους δεν τηρούν τους όρους.

Για την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δήλωσε ότι "Πολιτεία είμαστε όλοι" και οι νομαρχίες και οι Δήμοι. «Δεν θέλουμε να αγγίξουμε τα κακώς κείμενα και να θίξουμε κυκλώματα. Είμαστε στον πάτο» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καραβασίλη.

1 σχόλιο:

ελληνες ενεργοι πολιτες είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.