15 Αυγ 2009

Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 2% το 2008 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,94% το 2008 σε σχέση με το 2007 και ανήλθαν σε 31,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας IWR.

Το ιδιωτικό ινστιτούτο - έχει έδρα το Μίνστερ και συμβουλεύει γερμανικά υπουργεία - ενημέρωσε ότι, πέρυσι, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν αύξηση για δέκατο συνεχόμενο χρόνο, ακυρώνοντας στην πράξη το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, στόχος του οποίου είναι η μείωση κατά 5,2% των εκπομπών μέχρι το 2012... (Διαβάστε περισσότερα).


Το IWR συνιστά τη σύνδεση των μετρήσιμων εκπομπών με δεσμεύσεις εκ μέρους κάθε μιας από τις 65 χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο και από ορισμένες άλλες περιοχές για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμά ότι η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης ενδέχεται να οδηγήσει στη σταθεροποίηση της συνολικής κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και των σχετιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Περί τα 120 δισ. ευρώ επενδύθηκαν σε ανανεώσιμες το 2008, λέει το IWR, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιαστεί και να ανέλθει σε περίπου 500 δισ. ευρώ το χρόνο για να αντιστραφεί η αυξητική τάση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Όσο πιο υψηλές είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τόσο υψηλότερες θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες σε κάθε χώρα», τόνισε ο διαχειριστικός διευθυντής του IWR κ. Νόρμπερτ Άλνοχ.

«Το Κιότο δεν λύνει το πρόβλημα", κατέληξε ο κ. Άλνοχ. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι 40% πάνω από τα επίπεδα του 1990, το έτος βάσης για την εν λόγω συμφωνία».
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: