25 Ιουλ 2009

Εξασθενές χρώμιο στο Δήμο Μεσσαπίων


Σαράντα με εξήντα μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, ανιχνεύθηκαν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε τρεις περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων, στην Κεντρική Εύβοια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η ουσία ανιχνεύθηκε σε δυο πηγές κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου και στην πηγή Καστρί.

Σε δείγματα νερού από το δίκτυο ύδρευσης των Ψαχνών, το εξασθενές αγγίζει τα 25 μικρογραμμάρια στο λίτρο, στην κοινότητα της Καστέλας τα 31 μικρογραμμάρια και στην κοινότητα Κοντοδεσπότι τα 24 μικρογραμμάρια.

Πέρα απο το εξασθενές χρώμιο το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών ανίχνευσε επίσης στο νερό υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ειδικότερα στα Ψαχνά 31 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και στην Καστέλα 25 μικρογραμμάρια. (Το επιτρεπτό όριο για το νικέλιο στο νερό είναι τα 20 μικρογραμμάρια).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το εξασθενές χρώμιο είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν πρέπει να ανιχνεύεται στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος.
www.skai.gr


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βλ. Η ώρα του εισαγγελέα για το έγκλημα της Μεσσαπίας:
http://www.inout.gr/showthread.php?t=44928
Όλα τα στοιχεία και τα επίσημα έγγραφα για το έγκλημα που διαπράττεται στο Δήμο Μεσσαπίων εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.