24 Φεβ 2008

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ


Δείτε και εδώ:
Διαβάστε περισσότερα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

Περιστέρι Τετάρτη 20 Φεβρουάριου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 1η ημερίδα με θέμα: CO2 – ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Αλλάζουμε συνήθειες – ζούμε καλύτερα, πραγματοποίησε χθες η εθελοντική ομάδα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» στο Περιστέρι, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς μετά από πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την εθελοντική ομάδα δια στόματος του συντονιστή της, Στάθη Διομήδη με θέμα: την πλήρη απαγόρευση της παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως, έως το τέλος του 2009 χωρίς καμία εξαίρεση και παράταση,
ο πρόεδρος της επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, ενώπιον όλων, ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με νόμο, το πολύ έως το τέλος του 2010, με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Σπύρου Κουβέλη, αρμοδίου υπεύθυνου του ΠΑ.ΣΟ.Κ για θέματα περιβάλλοντος, καθώς και των άλλων δύο πολιτικών, κ. Γρηγόρη Ψαριανού και κ. Δήμητρας Αράπογλου.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δημόσια δέσμευση από αρμόδιους σε θέματα περιβάλλοντος, και με χρονοδιάγραμμα, για την κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως και αυτό είναι και η μεγάλη της επιτυχίας της ημερίδας.
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρχουν ενεργοί πολίτες. Να διεκδικούν και να πιέζουν τους συμπολίτες τους αλλά και τους πολιτικούς, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν με πράξεις και όχι με λόγια προς κάθε κατεύθυνση. Μίλησαν για την ανάγκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, Με δόσεις αυτοκριτικής αναφέρθηκαν στην ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων από το κράτος κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τοποθετήσεις έγιναν ακόμη από το μέλος της διαδικτυακής ομάδας oikologio.gr Αντριάννα Σαρρή και από τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Κατερίνα Χριστοφιλίδου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλιης Γιακουμής.
Επίσης προβλήθηκαν αποσπάσματα, από το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ, του Αλ Γκορ “μια ενοχλητική αλήθεια”. Μοιράστηκαν έντυπα με απλές συμβουλές για πράσινη κατανάλωση, οι οποίες θεωρήθηκαν από όλους ως το αλφαβητάρι του συνειδητοποιημένου καταναλωτή και -προς ευχάριστη έκπληξη όλων - δόθηκε συμβολικά από μία λάμπα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε κάθε έναν από τους παρευρισκομένους.
Διαβάστε περισσότερα!

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ 20-2

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας, ευχαριστούμε πολύ που συμμετέχετε στη σημερινή μας συνάντηση.
Οργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση για να ενημερωθούμε όλοι για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα μιλήσω για το τι μπορεί να κάνει το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί μπορούν να κάνουν πολλά και κάνουν ελάχιστα.
Δε θα μιλήσω για το τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις 33 χρόνια τώρα γιατί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολλά και δεν έκανα ούτε τα πιο απλά.
Δε θα μιλήσω για το τι κάνει η Αμερική γιατί κάνει τα πάντα για την καταστροφή.
Θα μιλήσω κυρίως για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Θα ξεκινήσω λοιπόν λέγοντας ότι για εμάς δεν υπάρχουν οικολόγοι και μη οικολόγοι.
Υπάρχουν υπεύθυνοι άνθρωποι και ανεύθυνοι άνθρωποι.
Ήδη έχετε στα χέρια σας κάποιες απλές συμβουλές που αν τις κάνουμε πράξη θα μειώσουν κατά πολύ την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα μειώσουν τα έξοδά μας και όλα αυτά χωρίς να αλλάξει τίποτα στην ζωή μας.
Πρέπει όλοι μας να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι, εμείς χρειαζόμαστε τον πλανήτη όχι ο πλανήτης εμάς.
Μπορούμε να γίνουμε υπεύθυνοι άνθρωποι. Σίγουρα δεν μας το δίδαξε κανείς. Όμως τα παιδιά μας έχουν αρχίσει και ρωτάνε, γιατί μπαμπά; Τι είναι το διοξείδιο του άνθρακα, γιατί κινδυνεύουμε από την υπερθέρμανση του πλανήτη; Εμείς τι κάνουμε; Ποιος φταίει;
Τις απαντήσεις τις έχουμε εύκολες. Για όλα φταίνε οι κυβερνήσεις οι Δήμαρχοι, τα συμφέροντα, το σύστημα. Ναι αλλά εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη; Εμείς δεν επιλέγουμε κυβερνήσεις και δημάρχους, εμείς δεν είμαστε στο σύστημα;
Εμείς δε δουλεύουμε στην πολεοδομία, στην εφορία, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην αστυνομία; Εμείς δεν κάνουμε παρανομίες, δε χτίζουμε αυθαίρετα; Εμείς δεν είμαστε που δίνουμε και παίρνουμε φακελάκια και γρηγορόσημα;
Εάν δε θέλουμε τα παιδιά μας να μας χρεώσουν ότι δεν τους προσφέρουμε ένα καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής, τα πράγματα είναι απλά.
Πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Να ξεβολευτούμε λίγο, να εμπιστευτούμε το γείτονά μας, να ανοίξουμε τα μάτια μας, να φύγουμε από κομματικές αγκυλώσεις, προσωπικά συμφέροντα, να καταγγείλουμε και να αντιδράσουμε στα κακώς κείμενα, να πιέσουμε τους πολιτικούς για λύσεις, και να στρατευτούμε όλοι μαζί στη μάχη για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή. Πως;
Αλλάζοντας συνήθειες και προπάντων διώχνοντας τον ωχαδερφισμό, την καχυποψία
και την ιδιοτέλεια από πάνω μας.
Έπρεπε να καούν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα και πάνω από 70 άνθρωποι το περασμένο καλοκαίρι για να ευαισθητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε λίγο.
Ευτυχώς όμως υπάρχει ελπίδα. Και ελπίδα είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι και κοφτερό μυαλό έχουν, και διαφορετική νοοτροπία και διάθεση να κάνουν πράγματα έχουν. Για αυτό και εκφράζουν εκπληκτικές και πρωτοπόρες απόψεις μέσα από τα blogs και το διαδίκτυο. Βλέποντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν είτε στο διαδίκτυο, είτε στα σχολεία τους, είτε στις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο δείχνουν πολύ ικανοί, υπεύθυνοι και ευαίσθητοι άνθρωποι αλλά και μας δίνουν ελπίδα.
Έχουν όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν μας εμπιστεύονται γιατί θεωρούν ότι είμαστε αλλοτριωμένοι και για αυτό κρατούν την ανωνυμία τους πολλές φορές.
Και επειδή εμείς πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά, ας γίνουμε ενεργοί πολίτες και ας δώσουμε στους νέους το δικαίωμα να συμμετέχουν και να αποφασίζουν. Ας τους δώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν και να ελπίζουν.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω και δυο λόγια για την πολιτεία.
Είναι σίγουρο ότι το κράτος μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από τους πολίτες.
Πιστεύουμε ότι μέσα από διαδικασίες σαν τη σημερινή πρέπει να υπάρχουν και αποτελέσματα, και να μην μένουμε μόνο στα λόγια.
Επειδή έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πρέπει να προχωρήσουμε σε πράξεις,
Σας καταθέτουμε μια πρόταση νόμου με συγκεκριμένες λύσεις.
1. Προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως έως το τέλος του 2009 χωρίς καμία εξαίρεση και παράταση.
2. Πλήρη απαγόρευση παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης σε νάιλον σακουλές απορριμμάτων έως το τέλος του 2010 χωρίς καμία εξαίρεση και παράταση.
Τέλος να κατατεθεί κοινή πρόταση νόμου, αν είναι δυνατόν, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έως το τέλος Μαρτίου, και έως το τέλος Ιουνίου να έχει γίνει νόμος του Ελληνικού Κράτους και να έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες να υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από αυτές τις απαγορεύσεις.
Να γίνει διαπραγμάτευση με τις εταιρείες παραγωγής ώστε η τιμή που θα φτάνει στον καταναλωτή να υπάρχει δέσμευση ότι για τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι μέσα στις 4 χαμηλότερες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή οι συγκεκριμένοι ομιλητές που παρευρίσκονται εδώ έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα του περιβάλλοντος, και με παρρησία μιλούν, πιστεύουμε ότι όχι μόνο θα καταθέσουν την πρόταση νόμου στην Βουλή αλλά και από απόψε θα δεσμευτούν για αυτό.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Διαβάστε περισσότερα!

21 Φεβ 2008

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

“...η φύση δεν παράγει απορρίμματα και απόβλητα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από έναν οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλον κι έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο κύκλος της ζωής …”

Απαιτούμε από τους πολιτικούς:
Nα τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην
Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα ανακύκλωσης και να προωθηθούν, τώρα, οι ανανεώσιμες πηγές ενεργείας.
Nα επιβάλλουν στις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν, στις νόμιμες υποχρεώσεις τους απέναντι στο περιβάλλον.

Ζητούμε από τους πολίτες:
Nα αλλάξουν συνήθειες. Περπατήστε, σβήστε, φυτέψτε, ανακυκλώστε, κάντε κοινωνική συνείδηση την ποιότητα της ζωής σας και τη συμμετοχή. Γίνετε ενεργοί πολίτες. Μπορούμε!!!

Αλλάζουμε συνήθειες – ζούμε καλύτερα.

Απλές συμβουλές για πράσινη κατανάλωση.
Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.

Δε σπαταλάμε το νερό, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Αν κλείνετε τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας ή ξυρίζεστε, εξοικονομείτε 12 έως 15 λίτρα νερού.
Δε χρησιμοποιούμε προϊόντα αμιάντου.
Φυτεύουμε ένα δέντρο, στο σχολείο ή στη γειτονιά μας, βάζουμε φυτά σε μπαλκόνια και ταράτσες και όπου δεν μπορούμε, βάφουμε τις ταράτσες λευκές για περισσότερη αντανάκλαση του ηλίου.

Κάνουμε τα προγραμματισμένα services στα αυτοκίνητά μας και ελέγχουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών των οχημάτων μας. Έτσι γλιτώνουμε πάνω από 4% κατανάλωση καυσίμου.
Αγοράζουμε φιλικά προς το περιβάλλον-υβριδικά οχήματα.
Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητες πάνω από 120 χιλιόμετρα γιατί αυξάνουμε την κατανάλωση του καυσίμου έως και 30%.
Περπατάμε για κοντινές αποστάσεις έως 2 χιλιόμετρα. Δε χρειάζεται να πάρουμε το όχημά μας. Για πιο μακρινές αποστάσεις χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν μπορούμε περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κάνουμε τις αγορές μας στα τοπικά καταστήματα.
Αγοράζουμε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και ντόπια τρόφιμα εποχής.
Αντικαθιστούμε όλες τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
Όταν κάνετε αγορές, χρησιμοποιείτε τσάντα που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αντί για τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης.

Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες οροφής, μειώνουν τη θερμοκρασία που αισθανόμαστε κατά 3 °C και κατά 80% το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν αφήνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής.
Αποσυνδέουμε το φορτιστή του κινητού μας από την πρίζα, όταν δεν το φορτίζουμε.
Χρησιμοποιούμε τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης του υπολογιστή και της οθόνης.
Θα εντυπωσιαστείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές σε κατάστασης αναμονής.

Κάνουμε τις συναλλαγές, τις αγορές, και τις πωλήσεις μας μέσω διαδικτύου. Εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα.
Χρησιμοποιούμε για τις ενεργειακές ανάγκες μας τη γεωθερμία, τη βιομάζα, την αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Αγοράζουμε ενεργειακά τζάκια.
Αγοράζουμε κουζίνες με κεραμικές εστίες και χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα σκεύη πάνω στις εστίες ώστε να μην υπάρχουν απώλειες.

Ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας, πάνω από το 75% των οικιακών σκουπιδιών μπορεί να ανακυκλωθεί.
Ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τις μπαταρίες τα ορυκτέλαια, τα λίπη, τα λάδια τηγανίσματος.
Χρησιμοποιούμε την οικιακή κομποστοποίηση για τα οργανικά σκουπίδια.
Χρησιμοποιείτε όσο το δυνατό λιγότερο χαρτί: βγάζετε φωτοτυπίες και από τις δύο πλευρές του φύλλου χαρτιού και χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Δεν πετάμε σκουπίδια στις παραλίες και τις θάλασσες.
Συμμετέχουμε σε ομάδες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα προϊόντα και τον υπερκαταναλωτισμό.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Αν μπορέσουμε να κάνουμε τα παραπάνω πράξη, κερδίζουμε πάνω από 1000€ το χρόνο, μειώνουμε την εκπομπή CO2 στην ατμόσφαιρα, αρκετούς τόνους, και προσφέρουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε όλους μας.

… εμείς χρειαζόμαστε τον πλανήτη… όχι ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ εμάς.
Διαβάστε περισσότερα!

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

οι συμβουλές μας για πράσινη κατανάλωση μαζί με μια λάμπα σε κάθε θέση λίγο πριν την έναρξη.
οι ομιλητές της ημερίδας



Διαβάστε περισσότερα!

18 Φεβ 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ!!!

Οι Έλληνες Ενεργοί Πολίτες σας προσκαλούν, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα19:00, στην αίθουσα του ΚΥΒΕ Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού στο Περιστέρι, στην ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα: CO2 - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αλλάζουμε συνήθειες-ζούμε καλύτερα. Θα μιλήσουν: Μητσοτάκης Κυριάκος. Βουλευτής Ν.Δ. Πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής προστασίας του περιβάλλοντος της Βουλής. Κουβέλης Σπύρος. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Μέλος της μόνιμης επιτροπής προστασίας του περιβάλλοντος της Βουλής. Ψαριανός Γρηγόρης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Ραδιοφωνικός παραγωγός. Αράπογλου Δήμητρα. Βουλευτής ΛΑΟΣ. Μέλος της Ένωσης Κωφών Ελλάδος. Χριστοφιλίδου Κατερίνα. Δημοσιογράφος σταθμού ΣΚΑΪ. Διομήδης Στάθης. Συντονιστής εθελοντικής ομάδας Έλληνες Ενεργοί Πολίτες Χαιρετισμό θα απευθύνει μέλος της διαδικτυακής ομάδας oikologio.gr. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Β. Γιακουμής, δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 και του ΠΑΡΟΝ. Θα προβληθούν αποσπάσματα από το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «μια ενοχλητική αλήθεια» με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες της έκλυσης CO2 στο περιβάλλον, του Αλ Γκορ, που τιμήθηκε φέτος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Θα μοιραστούν έντυπα με πληροφορίες και απλές συμβουλές για τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τις πρωτοβουλίες μας. Τηλ. Επικοινωνίας: 210 57 22 034 – 697 22 59 600 – 69 77 221 775. e-mail: ellinesenergoipolites(papaki)gmail.com
Διαβάστε περισσότερα!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ,ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ




Διαβάστε περισσότερα!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ


Τρόλεϊ: γραμμή 12 στάση γέφυρα, γραμμή 24 και 25 στάση Άγιος Αντώνιος.
Λεωφορεία: Α13-Α14-Β13-Β14-730-821-840 στάση γέφυρα,
420 στάση κολοκυνθούς,
075-700-731-750-790 στάση Άγιος Αντώνιος.
Μετρό:κόκκινη γραμμή 2, Άγιος Αντώνιος-Άγιος Δημήτριος,
στάση-τέρμα Άγιος Αντώνιος.
Υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης στο πλάι του κτιρίου, με είσοδο από την λεωφόρο Κηφισού.
Σας περιμένουμε!!!
Διαβάστε περισσότερα!

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ


Διαβάστε περισσότερα!

13 Φεβ 2008

ΣΚΑΪ-Διανομη οικονομικών λαμπτήρων. ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ







ήμασταν και εμείς εκεί!!!
και στο Περιστέρι 26-1 και στο Αιγάλεω 2-2.
Διαβάστε περισσότερα!

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ


ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Οι ειδήσεις δεν είναι reality show και κουτσομπολιά,
Δεν είναι ψίθυροι, κοκορομαχίες και λασπολογία,
δεν είναι η κλειδαρότρυπα και οι ωμοί εκβιασμοί,
δεν είναι η παραγωγή οσμών και η ανθρωποφαγία,
δεν είναι η μάχη συμφερόντων μέχρις εσχάτων,
δεν είναι οι υποκλοπές και η εκμετάλλευση της φιλίας,
δεν είναι κρεατομηχανή ανθρώπων και κανιβαλισμός,
δεν είναι μαύρες σακούλες γεμάτες δεσμίδες εκατομμυρίων ευρώ,
δεν είναι η αρένα του Κολοσσιαίου της Ρώμης,
δεν είναι όσα βλέπουμε κάθε βράδυ,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ

Ειδήσεις είναι η αληθινή ενημέρωση, το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και η τεκμηριωμένη άποψη.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Προτείνουμε να κλείσουμε τις τηλεοράσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας,
τη Δευτέρα 28-01-08, 19:00-21:00, και να ρίξουμε μεγάλες ποσότητες αποσμητικό χώρου.

Παρακαλούμε να δημοσιοποιήσετε και να διαδώσετε την πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη διαμαρτυρία αυτή.
Διαβάστε περισσότερα!

8-12-07 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

τη στιγμή της ανάρτησης του πανό στον Κηφισό
από άλλο σημείο
Το πανό στο Σύνταγμα στις 8-12

Το πανό κρεμασμένο στη γέφυρα του Κηφισού την Παρασκευή 7-12

“…η φύση δεν παράγει απορρίμματα και απόβλητα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από έναν οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλον κι έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο κύκλος της ζωής …”

Απαιτούμε από τους πολιτικούς:

-Nα τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
-Nα επιβάλλουν στις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν, στις νόμιμες υποχρεώσεις τους απέναντι στο περιβάλλον.

Ζητούμε από τους πολίτες:

-Nα αλλάξουν συνήθειες. Περπατήστε, σβήστε, φυτέψτε, ανακυκλώστε, κάντε κοινωνική συνείδηση την ποιότητα της ζωής σας και τη συμμετοχή. Γίνετε ενεργοί πολίτες,

ΔΩΣΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ

Απλές συμβουλές για να μη δολοφονήσουμε τη νέα γενιά

- Δε χρησιμοποιούμε προϊόντα αμιάντου.
- Περιορίζουμε τη σπατάλη του νερού.
- Φυτεύουμε ένα δέντρο, βάζουμε φυτά σε μπαλκόνια και ταράτσες και όπου δεν μπορούμε, βάφουμε τις ταράτσες λευκές για περισσότερη αντανάκλαση του ηλίου.
- Κάνουμε τα προγραμματισμένα services στα αυτοκίνητά μας και ελέγχουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών των οχημάτων μας. Έτσι γλιτώνουμε πάνω από 7% κατανάλωση καυσίμου.
- Αγοράζουμε φιλικά προς το περιβάλλον-υβριδικά οχήματα.
- Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητες πάνω από 120 χιλιόμετρα γιατί αυξάνουμε την κατανάλωση του καυσίμου έως και 30%.
- Περπατάμε για κοντινές αποστάσεις έως 2 χιλιόμετρα. Δε χρειάζεται να πάρουμε το όχημά μας.
- Κάνουμε τις αγορές μας στα τοπικά καταστήματα.
-Αγοράζουμε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και ντόπια τρόφιμα εποχής.
- Αντικαταστούμε όλες τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
- Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες οροφής, μειώνουν τη θερμοκρασία στα δωμάτια κατά 3 °C και κατά 80% το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Δεν αφήνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής.
- Αποσυνδέουμε το φορτιστή του κινητού μας από την πρίζα, όταν δεν το φορτίζουμε.
- Χρησιμοποιούμε τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης του υπολογιστή και της οθόνης.
Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές σε κατάστασης αναμονής.
- Κάνουμε τις συναλλαγές, τις αγορές, και τις πωλήσεις μας μέσω διαδικτύου. Εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα.
- Χρησιμοποιούμε για τις ενεργειακές ανάγκες μας τη γεωθερμία, τη βιομάζα, την αιολική και ηλιακή ενέργεια.
- Αγοράζουμε ενεργειακά τζάκια.
- Ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας, πάνω από το 75% των οικιακών σκουπιδιών μπορεί να ανακυκλωθεί.
- Ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τις μπαταρίες τα ορυκτέλαια, τα λίπη, τα λάδια τηγανίσματος.
- Χρησιμοποιούμε την οικιακή κομποστοποίηση για τα οργανικά σκουπίδια.
- Δεν πετάμε σκουπίδια στις παραλίες και τις θάλασσες.
- Συμμετέχουμε σε ομάδες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα προϊόντα και τον υπερκαταναλωτισμό.
Πάρτε μέτρα για την παχυσαρκία των νέων

Κάνοντας τα παραπάνω πράξη, κερδίζουμε πάνω από 1000€ το χρόνο, μειώνουμε την εκπομπή CO2 στην ατμόσφαιρα και προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή σε όλους μας.

... εμείς χρειαζόμαστε τον πλανήτη… όχι ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ εμάς…


Υ.Γ.Μοιράστηκαν 6500 φυλλάδια σε πολίτες με τις πιο πάνω συμβουλές.


Διαβάστε περισσότερα!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Την ώρα της συγκέντρωσης
και την ώρα της παράδοσης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ …
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Γυρνώντας από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη συγκέντρωση και την αποστολή βιβλίων στις σχολικές βιβλιοθήκες που παραδόθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα 28/29-10-2007.
Το Σάββατο 27-10-2007 στην πλατεία του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, συγκεντρώθηκαν περίπου 4000 τίτλοι βιβλίων (παιδικά, παραμύθια, εικονογραφημένα, ιστορικά, λογοτεχνικά, πολιτισμούς άλλων χωρών, εγκυκλοπαίδειες, ξενόγλωσσα, περιβαλλοντικά, γνώσης και επαφής με το διαδίκτυο, εθελοντισμού, πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης καταστροφών. Επίσης βιβλία για την επιμόρφωση των καθηγητών όπως βιβλία παιδαγωγικής ψυχολογίας και διδακτικής μαθησιακών δυσκολιών κ.τ.λ.) Τα βιβλία διαχωρίζονταν, ελέγχονταν, συσκευάζονταν και φορτώνονταν άμεσα. Να σημειώσουμε ότι δύο μήνες τώρα έχουν συγκεντρωθεί από την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Ηλείας, 2500 τίτλοι βιβλίων τα οποία έχουν ήδη διανεμηθεί.
Σε συνεργασία με την πρωτοβουλία εκπαιδευτικών της Ηλείας, Κυριακή και Δευτέρα παραδόθηκαν βιβλία σε 25 σχολεία ( Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια ). Επίσης μοιράστηκαν 310 τίτλοι βιβλίων κυρίως ξενόγλωσσων στους ίδιους τους μαθητές σε οικισμούς όπως ο Αμπελώνας, ο Ελαιώνας, η Οινόη, το Σιμόπουλο, η Εφύρα, η Κουτσοχέρα, το Μουζάκι, το Γούμερο, η Σαλμώνη κ.τ.λ. Επίσης παραδόθηκαν 124 τίτλοι για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν προσφέροντας βιβλία από τις προσωπικές βιβλιοθήκες αλλά και καινούργιους τίτλους. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους νέους, τα μικρά παιδιά αλλά και τους γονείς τους που όχι μόνο έδιναν τα βιβλία τους αλλά και βοηθούσαν στη διαλογή και τη συσκευασία.
Να ευχαριστήσουμε τους εκδοτικούς οίκους, Άγκυρα, Μυτακίδη, Road, Πάπυρος, Παριζιάνου, Μιχάλης Τουμπής Α.Ε., τον ορειβατικό σύλλογο Αχαρνών και τη δημοτική βιβλιοθήκη της Αθήνας που προσέφεραν εκατοντάδες τίτλους, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τις εφημερίδες που αγκάλιασαν την προσπάθεια καθώς και, τον Δήμαρχο Περιστερίου και τους ιερείς του Αγίου Αντωνίου για τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν. Μια ξεχωριστή αναφορά στον κ. Μιχάλη, ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας, που με δικά του έξοδα μετέφερε τα βιβλία, και μαζί τα παραδώσαμε στα σχολεία της περιοχής.
Και βέβαια να ευχαριστήσουμε τους bloggers και τα παιδιά του διαδικτύου που από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας ανέλαβαν να την προωθήσουν σε όλον τον κόσμο του internet.
Κλείνοντας να δώσουμε και μια νότα αισιοδοξίας παρόλο που τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα στην περιοχή. Η φύση με γοργούς ρυθμούς προσπαθεί να ξαναδημιουργήσει ότι κατέστρεψαν οι άνθρωποι και έτσι έχουν αρχίσει ήδη λιβάδια και λουλούδια να ανθίζουν και τα δέντρα πετάνε ήδη καινούργιους βλαστούς.
1-11-2007
Διαβάστε περισσότερα!

11 Φεβ 2008

Μερικές φωτογραφίες από την συγκέντρωση και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα χωριά της Ζαχάρως.

Από το πρωί η ροή είναι συνεχής.


Με 40 βαθμούς χρειάζεται μια τέντα.


Τα φορτηγά γεμίζουν.

Όλοι βοηθούν.

Τα παιδιά όλη μέρα συσκευάζουν και φορτώνουν!!!

Οι εθελοντές μας που όχι μόνο φόρτωναν όλη μέρα στην Αθήνα, αλλά και την επομένη ξεφόρτωναν. Εδώ στην αποθήκη της Ζαχάρως. Ευχαριστούμε πολύ παιδιά.

Ένα μικρό πανώ τα λέει όλα στην Αρίνη.

Σμέρνα... Μερικές φορές τα λόγια είναι φτωχά...




Αρχαίο Θέατρο Ολυμπίας. Ακόμη και το πρανές του Σταδίου είναι καμμένο...
Οι φωτογραφίες έχουν βγει 1,2,3/9/07
Επιλέξαμε να μην δημοσιεύσουμε φωτογραφίες από την παράδοση στα χωριά
και από τα σημεία όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Διαβάστε περισσότερα!

10 Φεβ 2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ




ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ…
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ, ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Γυρνώντας από τις πυρόπληκτες περιοχές θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδόθηκε την Κυριακή 2-9-07 στους πληγέντες κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων της Ζαχάρως, από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Το Σάββατο 1-9-07 στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι συγκεντρώθηκαν 19 τόνοι ανθρωπιστική βοήθεια, (100 κυβικά σε όγκο), τέσσερα μεγάλα φορτηγά, πάνω από 4 τόνους ξηρά τροφή, παιδικές τροφές, πάνω από 1200 μπουκάλια νερό, χυμούς, είδη καθαριότητας και υγείας για μωρά, γέροντες και γυναίκες, είδη οικιακού εξοπλισμού, σχολικά είδη, γύρω στα 1400 παιδικά παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα, περίπου 6 τόνους ρούχα, αλλά ακόμη και κούνιες, ποδήλατα, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, γυαλιά ηλίου και πολλά άλλα.
Θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή και συμμετείχαν με όλες τους τις δυνάμεις, φέρνοντας ότι μπορούσε ο καθένας, βοηθώντας στο φόρτωμα, τη μεταφορά, αλλά και στην παράδοση των πραγμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.
Πραγματικά ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή αλλά και η έκφραση συμπαράστασης αλλά και αλληλεγγύης όλων των Ελλήνων σε αυτή την μας την προσπάθεια.
Να ευχαριστήσουμε επίσης τους bloggers που από την πρώτη ημέρα ανέβασαν ως post it την ανακοίνωση για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανέλαβαν την προώθηση της προσπάθειας σε όλο το διαδίκτυο.
Επίσης να ευχαριστήσουμε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά που δημοσιοποίησαν και στήριξαν την προσπάθειά μας.
Να κάνουμε μία ξεχωριστή αναφορά στις μεταφορικές εταιρείες, και στους οδηγούς των οχημάτων που αφιλοκερδώς συμμετείχαν, αλλά και στα νέα παιδιά που όχι μόνο φόρτωναν όλη μέρα το Σάββατο αλλά, και την επόμενη ημέρα ήρθαν μαζί μας και βοηθούσαν μέχρι αργά το βράδυ στην παράδοση της βοήθειας, όπως επίσης και το δήμαρχο Περιστερίου για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε.
Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές που μας άλλαξαν σαν ανθρώπους βλέποντας πάνω στα φορτηγά, παιδιά 10 έως 15 ετών να βοηθούν στη συσκευασία και το φόρτωμα, ηλικιωμένες κύριες να μεταφέρουν τροφές με τα καρότσια από τα super-markets με τον ηλεκτρικό και το μετρό!!!, κιβώτια να καταφτάνουν από Κομοτηνή και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που γίνατε μια αγκαλιά και κάνατε την προσπάθεια μας πράξη, όλους εσάς από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο έως τη Ρόδο που μας βοήθησαν και μας στήριξαν.
Κλείνοντας θέλουμε να μεταφέρουμε περιληπτικά τις εικόνες και τα συναισθήματα που ζήσαμε στην αποστολή μας στην Ηλεία.
Μακάρι να μπορούσαμε να περιγράψουμε με λέξεις ή με εικόνες το τι καταστροφή έχει συμβεί στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας σε ανθρώπινες αλλά και σε παιδικές ψυχές, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σε δασική έκταση αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία,
ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑΧΤΗ, ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Από την άλλη, συναντήσαμε πολύ αξιοπρεπείς, φιλόξενους και ψύχραιμους ανθρώπους οι οποίοι μας εντυπωσίασαν πραγματικά με την συμπεριφορά τους, την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χωρίς υστερικές φωνές αλλά και την προσπάθειά τους να μας φιλέψουν μέχρι και από το συσσίτιο που τους μοιράζονταν. Αυτή την αντιμετώπιση τη συναντήσαμε σε όλους τους οικισμούς που πήγαμε, (Σχίνοι, Αρίνη, Ροδινά, Σμέρνα, Βρίνα, Μάκιστος, Αρτέμιδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, κ.τ.λ).

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συμμετείχαν στην συγκέντρωση αλλά και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και επίσης ευχαριστούμε τους πληγέντες για τα μαθήματα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας που μας έδωσαν. Πιστεύουμε ότι βάλαμε κι εμείς όλοι ένα μικρό λιθαράκι να απαλύνουμε τον πόνο τους.

Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια βοήθειας των πυρόπληκτων και στο μέλλον αλλά και θα δημιουργήσουμε εκπαιδευμένες ομάδες διάσωσης και εθελοντισμού για να υπάρχει άμεση αντίδραση σε όποια καταστροφή συμβαίνει.
Σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα της κόρης (2 ετών) και της συζύγου του συμβασιούχου Δασοπυροσβέστη, του Κώστα Δούνια, που έχασε την ζωή του στη μάχη με την φωτιά στην Αρεόπολη.
Αριθμός λογαριασμού Αγροτικής τραπέζης: 33801026087-80, βγαίνει στα ονόματα: Δούνια Μαρία-Γκαμπριέλα Κάρλα.
Όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει.
4-9-07
Διαβάστε περισσότερα!

ΠΩΣ ΣΗΚΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟN ΚΑΝΑΠΕ...


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ . . .
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Σάββατο 25-8-07, Σητεία Κρήτη। Διακοπές σε ένα ωραίο μέρος με φίλους.
Η Ελλάδα καίγεται από άκρη σε άκρη, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι αυξάνουν ώρα με την ώρα. Τι διάολο; Εμείς κάνουμε διακοπές και ο Μωριάς καίγεται; Αισθάνομαι σαν ανήμερο θηρίο στο κλουβί. (Είμαι και εθελοντής δασοπυροσβέστης).
Δεν πάω για μπάνιο στη θάλασσα. Ψάχνω για εισιτήρια να φύγουμε. Βρίσκουμε μόνο για Δευτέρα από Ηράκλειο χωρίς καμπίνα, . . . έχουμε και το αυτοκίνητο. Θέλω να φύγω με το αεροπλάνο για να πάω να βοηθήσω στις φωτιές αλλά, η Μαρίνα πως θα γυρίσει μόνη της;
Κυριακή απόγευμα δεν πάει άλλο. Κάθομαι να αποτυπώσω σε μια κόλλα χαρτί τα συναισθήματά μου για τις καταστροφές που βλέπω στην ΤV. Μάταιος κόπος, το μυαλό δεν μπορεί να σκεφτεί, το χέρι δεν έχει διάθεση και το στυλό αρνείται να συμμετέχει. Σκίζω χαρτιά και συνειδητοποιώ ότι τα ελληνικά μου είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν αυτό που διαισθάνομαι ότι έχει συμβεί. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις. . .
Δευτέρα βράδυ στο καράβι. Καμία τριανταριά ταξιδιώτες καθόμαστε κοντά στην ΤV, βλέπουμε την ανείπωτη καταστροφή και βρίζουμε κάθε φορά που βλέπουμε πολιτικό.
«Μαρίνα κάτι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε, να οργανώσουμε τη συγκέντρωση και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πυρόπληκτους». Άστραψε η ματιά της Μαρίνας. Σειρά έχει τώρα η μητέρα της. Χωρίς δεύτερη κουβέντα η κυρά Μαρία συμφωνεί τηλεφωνικά με χαρά.
Είναι η ώρα που γεννιούνται οι έλληνες ενεργοί πολίτες.
Σε μια λευκή κόλλα χαρτί φτιάχνω μια πρόχειρη ανακοίνωση, ότι το Σάββατο 1-9-07 στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια και ζητώ από τον πλοίαρχο!!! να το ανακοινώσει για να ενημερωθούν οι ταξιδιώτες για την προσπάθεια.
Τρίτη βράδυ ξεκινά η αποστολή e-mail, sms, και fax με τη συνδρομή και του μικρού αδερφού της Μαρίνας, του Κώστα, σε όλες τις διευθύνσεις που έχουμε στα κινητά μας και στους υπολογιστές μας, στα Μ.Μ.Ε στο press-gr και σε κάποια blogs.(ούτε dsl σύνδεση δεν έχουμε).
Την επόμενη ημέρα τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα, τις περισσότερες φορές κλείνουμε βουρκωμένοι τη συσκευή, από την διάθεση των ανθρώπων να βοηθήσουν. Κύμα συμπαράστασης και βοήθειας από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή, και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα. Μια βόλτα στην μπλογκόσφαιρα δείχνει ότι πάνω από 80 μπλογκς έχουν ανεβάσει την πρωτοβουλία. Επίσης ο Σκάϊ tv αλλά κυρίως το ραδιόφωνό του έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία, όπως και άλλα Μ.Μ.Ε ηλεκτρονικά αλλά κυρίως έντυπα.
Παρασκευή βράδυ ψάχνοντας τον πιο αξιόπιστο τρόπο διαχείρισης και παράδοσης της βοήθειας μιλώ με έναν από τους επιζώντες του μακελειού της Αρτέμιδος, με τους 25 νεκρούς, ο οποίος μου μεταφέρει τον λόγο θανάτου τόσων ανθρώπων άδικα, όπως τα έζησε ο ίδιος. Αυτό ήταν .Δεν αντέχω άλλο, βγαίνω να πιω έναν καφέ, να πάρω λίγο αέρα… και καταλαβαίνω ότι 4 ημέρες δεν έχουμε βγει από το σπίτι, τρώμε όποτε θυμηθούμε από delivery και τσιγάρα μας φέρνει η κυρά Μαρία.
Σάββατο πρωί 1-9 -07 πλατεία Αγίου Αντωνίου. Εκατοντάδες άνθρωποι από το υστέρημά τους, φέρνουν πράγματα. Παιδιά, νέοι, γέροι, μετανάστες, κουβαλούν με τα χέρια κιβώτια, μια κυρία με καρότσι από super market από την Κηφισιά το φέρνει με τον ηλεκτρικό και το μετρό, με ναυλωμένα ταξί από διάφορες περιοχές της Αττικής με εντολή να φθάσουν στα χέρια μας, με ταχυμεταφορές από την Κομοτηνή.
Νέα παιδιά 10 έως 15 ετών βοηθούν στο πακετάρισμα αλλά και στο φόρτωμα επί ώρες, άνθρωποι όλων των ηλικιών φέρνουν πράγματα και κάθονται μες το λιοπύρι να βοηθήσουν (είχε 40 C εκείνη τη μέρα), οι οδηγοί των φορτηγών το ίδιο, μας έρχονται προσφορές για τα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό δύο σπιτιών καθώς και για την ανάληψη των σπουδών δύο φοιτητών. Πραγματικά συγκλονιστική η συμμετοχή και η προσφορά.
Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ακόμη και το κρατικό κανάλι της Αυστρίας, ARD, καταγράφουν την προσφορά και το φιλότιμο των Ελλήνων.
Σάββατο βράδυ έχουν γεμίσει 4 φορτηγά με 7 μέτρα καρότσα, τα οποία ασφαλίζονται και φυλάσσονται μέχρι το επόμενο πρωί που θα πάνε στον προορισμό τους. Συγκεντρώθηκαν 19 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας (100 κυβικά), πάνω από 4 τόνους ξηρά τροφή, παιδικές τροφές, πάνω από 1200 μπουκάλια νερό, χυμούς, είδη καθαριότητας και υγείας για μωρά, γέροντες και γυναίκες, είδη οικιακού εξοπλισμού, σχολικά είδη, γύρω στα 1400 παιδικά παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα, περίπου 6 τόνους ρούχα, αλλά ακόμη και κούνιες, ποδήλατα, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, γυαλιά ηλίου και πολλά άλλα.
Αναρωτιέμαι πως μας εμπιστεύτηκε τόσος κόσμος, άγνωστος σε εμάς; (πάνω από το 90%). Ίσως γιατί ήμασταν πολύ αληθινοί στις απαντήσεις που δώσαμε στα Μ.Μ.Ε και στις τηλεφωνικές ερωτήσεις, ίσως γιατί την επόμενη μέρα το πρωί τα πήγαμε και τα παραδώσαμε οι ίδιοι και όποιος ήθελε μπορούσε να έρθει μαζί στην αποστολή, ίσως γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες εθελοντές, ίσως γιατί μαζί με μας σηκώθηκαν από τους καναπέδες και άλλοι, ίσως γιατί το ένστικτο του Έλληνα δεν κάνει εύκολα λάθος. Ίσως γιατί είχαν τις ίδιες ενοχές με εμάς. Ποιος ξέρει…
Κυριακή πρωί ξεκινάμε και μαζί έρχονται και νέοι που βοηθούσαν όλη την προηγούμενη ημέρα.
Φτάνουμε στα χωριά της Ζαχάρως με σφιγμένο στομάχι. ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑΧΤΗ, ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΜΕΝΟΥ.
Αφού παραδίδουμε την ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορα χωριά αλλά και στην αποθήκη της Ζαχάρως, την διαχείριση της οποίας αλλά, και την παράδοση την έχουν αναλάβει οι πρόσκοποι αρχίζουμε την περιήγησή μας. (Αρίνη, Ροδινά, Σχίνοι, Σμέρνα, Μάκιστος, Αρτέμιδα κ. τ. λ).
Συναντούμε ανθρώπους οικονομικά κατεστραμμένους αλλά και χαροκαμένους, προβληματισμένους να μην ξεχαστούν μετά τις εκλογές, αλλά και για τον κίνδυνο ερήμωσης των χωριών από τους νέους.
Άνθρωποι οι οποίοι όμως παρ’ όλα αυτά είναι αξιοπρεπείς, ηθικότατοι και φιλόξενοι. Προσπαθούν να μας φιλέψουν από το συσσίτιο που είχε μοιραστεί λίγο πριν, είτε δίνοντάς μας κουλουράκια για το δρόμο και λέγοντάς μας πως το μεγαλύτερο κουράγιο, τους το δίνει η παρουσία του ξένου κόσμου και η ζεστή καλημέρα που ακούνε από αγνώστους. Δεν ξέρω ποιος έδινε κουράγιο σε ποιον, εμείς σε αυτούς ή αυτοί σε εμάς; Είχαμε σκοπό να γυρίσουμε την ίδια μέρα, δεν γινόταν όμως. Θέλαμε να δούμε, να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε το θάρρος αλλά και την περηφάνια αυτών των ανθρώπων, αυτών των αετών των βουνών της Ηλείας που θα στέκονται εκεί αγέρωχοι μέχρι να ξαναφτιάξουν τις φωλιές τους.
Φεύγοντας από εκεί αποφασίσαμε να περάσουμε από την αρχαία Ολυμπία. Τελικά είχε δίκιο ο υπουργός. Υπήρχαν μερικά δέντρα στην αρχαία πόλη που δεν είχαν καεί. Στον Κρόνιο λόφο οι φλόγες είχαν ακουμπήσει ακόμη και το τείχος της αρχαίας πόλης, μέχρι και το πρανές του σταδίου ήταν καμένο, όπως επίσης και από την πλευρά του μουσείου
το μόνο που είχε διασωθεί ήταν το κτίριο του μουσείου όχι γιατί το έσωσαν αλλά γιατί ήταν από τσιμέντο και γυαλί.
Ένα είναι σίγουρο, το τι έχει συμβεί σ’ αυτές τις περιοχές, αλλά και στις ψυχές, δεν περιγράφεται με λέξεις και εικόνες, είναι η απόλυτη καταστροφή, ο Δάντης όταν έγραφε την «κόλαση» η φαντασία του δεν είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο.
Είναι Κυριακή 9-9-07, μια εβδομάδα μετά, και όμως το στομάχι είναι κόμπος. Από την ημέρα που γυρίσαμε από τα χωριά της ορεινής Ηλείας που πέρασε η φωτιά και ο θάνατος, αλλάζουμε ως άνθρωποι.
9-9-07
Διαβάστε περισσότερα!